kerékpár

Újraértelmezett alapanyagok – egy kerékpáron?

2013.10.15.

A K 2013 megrendezése előtt a BASF a nyilvánosság elé tárja a műanyag ipar egyre izgalmasabb újdonságait. A figyelemre méltó, több mint húszféle olykor rendkívül innovatív különböző műanyagból készült kerékpár mellett, a BASF bemutatja a 'sit down. move' autóülés dizájn verseny három győztes egyedi prototípusát is.

Az ötös aula C21/D21 standjára látogatók kipróbálhatják a Brunner több, A-székét, a Blum konyhabútor-elemek szemléltetése során pedig bemutatják a fiókokban és konyhaszekrényekben lévő kiemelkedő tulajdonságú csúszó és vezető elemek hatékony működését. A főattrakció az új UltracomTM végtelenszál-erősítésű kompozit termék és szolgáltatás csomag alapján készült multi material védő keret legyártása lesz. Az ötös aula B52/C58-as standjánál az Engeli gépgyártó cég bemutatja az érdeklődőknek az RTM (Resin Transfer Molding, gyantás fröccsöntés) folyamatot, amely során a BASF poliuretán rendszerét használva az Engel v-duo 700-as géppel készítenek a KTM X-Bow sportkocsijához egy takarólemezt.

Élő bemutató: Új Ultracom módszer a félkész kompozitokhoz

A BASF standon egy több darabból álló szilárdvázas keret legyártását nézhetjük végig, aminek eredményeképpen meggyőződhetünk a BASF hozzáértéséről az anyagok illetve az anyag-megmunkálási technológia területén belül, amivel az új Ultracom™-ban , a BASF végtelenszál-erősítésű kompozit  termék és szolgáltatáscsomagjában találkozhatunk. A demonstráció első részeként a már korábban legyártott UltralamineteTM termoplasztik lemezeket plazmakezelésnek vetik alá, amivel biztosítják az optimális tapadást a puha komponenshez, majd a lemezeket az FTP Co. robotja helyezi bele a Glittenberg Co. öntvényébe. A következő lépésben ezeket az Ultralaminate lemezeket összedolgozzák az Ultramid® (PA) merev komponenssel és az Elastollan® (TPU) lágy komponenssel. Az így elkészült két darab fél-keret összeépíthető egy zárható keretté. A fröccsöntő gépet az Arburg Co. bocsájtja rendelkezésre, a műanyagok színezékei pedig a BASF festékanyagaiból készültek. Az UltracomTM csomag részeként a BASF nemcsak az Ultralaminate-et és az UltratapeTM-t, hanem a megfelelő Ultramid® COM alapú fröccsöntő alapanyagokat is biztosítja, valamint az ehhez kapcsolódó fejlesztői platformot illetve a termelési és tesztelési ismeretanyagot is.

Az e-kerékpár mint ’gondolatkísérlet’ – elgondolkodtató anyagok

Műanyagból készült kerékpárok már jó ideje vannak. Ami viszont a mai napig nem létezett, az egy olyan sokféle különböző és olykor rendkívül innovatív műanyagfajtából álló e-kerékpár koncepció, ami ötvözi ezeknek a műanyagoknak az egyedi előnyeit. A BASF a poliuretán műanyagok egyesítésével (hőre lágyuló műanyagok, habok, epoxigyanták és kompozit termékek) foglalkozó 2013 januárjában létrejött Minőségi Alapanyagok platformja alapján, a potenciális lehetőségek szemléltetésére mutatja be koncepció kerékpárját, amit a DING3000 dizájnügynökség álmodott meg. Az ’1865-s Koncepció – Újraértelmezett Alapanyagok’ e-kerékpár több mint 20 különböző BASF műanyagból áll. Miért 1865? Mert a BASF 1865-ben kezdte meg a működését, amikor az első hagyományos kerékpárok megjelentek. A működőképes, menetkész dizájn tanulmány emiatt leginkább egy korabeli magas-vázas kerepárra hasonlít, ami ’Újraértelmezett Alapanyagok’ formájában valósítja meg a ’gondolatkísérletet’. A jármű egyben felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy az új anyagokkal már megalkotott termékek álmodhatók újra, valamint a BASF-el együttműködésben a modern műanyagokat felhasználva új ötletek valósíthatók meg a mobilitás és az urbanizáció területén.

Először a nyilvánosság előtt a "sit down. move." autóülés dizájn verseny prototípusai

A K 2013 rendezvényen a BASF először mutatja be a közönségnek a ’sit down. move’ autóülés nemzetközi dizájn verseny három győztes prototípusát. Ahogy 2013 márciusában bejelentették, a vállalat, felhasználva a koncepciótanulmányt, elkészítette a három győztes prototípus életnagyságú modelljét, amit most megmutatnak az idelátogató érdeklődőknek. A prototípusok szellemi megalkotói Song Wie Teo (University of Coventry, Egyesült Királyság), Joonyoung Kim (College for Creative Studies, Detroit, USA) és Pantila Debhakam (design agency shakes bkk, Bangkok, Thaiföld), akik a kreativitást és a BASF anyagokat egyesítve valósították meg ötleteiket.

A BASF-ről

A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: The Chemical Company. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. Üzleti sikereink része társadalmi felelősségvállalásunk és a környezet védelme. Kutatásaink és fejlesztéseink eredményei minden iparág számára lehetővé teszik a társadalom mostani és jövőbeli igényeinek kielégítését. Termékeink és rendszermegoldásaink hozzájárulnak az erőforrások megőrzéséhez, az egészséges és tápláló élelmiszerek biztosításához és az emberek életminőségének javításához. Vállalatunk fő célkitűzését a következőkben foglaltuk össze: kémiát alkotunk a fenntartható fejlődés és a jövő érdekében. 2012-ben a BASF forgalma meghaladta az 72,1 milliárd eurót, és mintegy 110.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com ill. www.basf.hu címen találhatók.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.24
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.24
Egy külföldi turistabuszba hajtott hátulról egy energiaitalt szállító kamion az M1-es autópályán, a....
2024.04.24
- A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós....
2024.04.24
A Ford 1965 példányt fog gyártani a Mustangból a debütálás évének emlékére ..
2024.04.24
A bajor prémiumgyártó a tisztán elektromos meghajtású BMW i4 és a BMW 4-es Gran Coupé....
2024.04.24
A második napon, péntek délután már csúcsra járt a HUMDA Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási....
2024.04.24
Két, egymástól független flottapiaci szavazáson a Toyota Professional három típusa ért el....
2024.04.24
Keddről szerdára virradó éjjel egy személyautó megcsúszott a tiszai Huszár Mátyás rakparton és....
2024.04.24
Bár az elektromos autók iránti kereslet továbbra is növekszik, a növekedés üteme közel sem olyan....
2024.04.24
Az M0-s autóút déli szektorán, az M5-ös autópálya felé vezető oldalon, a 6-os főúti csomópontnál....