közlekedésbiztonság

„KRESZ-FESZT” prevenciós program óvodásoknak és iskolásoknak

2013.09.26.

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) és a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány „KRESZ-FESZT” elnevezésű prevenciós programot szervezett csütörtökön a ORFK Humánigazgatási Szolgálat Rendészeti Szervek Kiképző Központjában.

A Rendőrség és az ORFK-OBB hosszú évek óta szeptember hónapban folytatja tradicionális tanévkezdeti kampányát. Kampányzáró eseményként az ORFK-OBB a KTI-vel és a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvánnyal együttműködve első alkalommal rendezte meg az óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló KRESZ-FESZT elnevezésű prevenciós programot.

A rendezvény a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság közreműködésével és támogatásával valósult meg.

Az Élet Úton program a biztonságos közlekedésre felkészítést, az élethosszig tartó tanulást tűzi ki célul, az életkori sajátosságoknak megfelelő nevelést és oktatást kisgyermekkortól idős felnőttkorig. A kisgyermek korban elkezdett és később egymásra épülő közlekedésre felkészítés jótékony, hosszú távú társadalomformáló hatásokkal bír. Amennyiben hatékony az oktatás, akkor beleivódik a gyermekek viselkedésébe, amit felnőttkorukra is magukban hordoznak, sőt, továbbadják környezetüknek és saját gyerekeiknek is.

Ezen folyamat elősegítéseként hagyományteremtő céllal került megrendezésre a KRESZ-FESZT elnevezésű országos közlekedésbiztonsági prevenciós program az óvodás és általános iskolás gyermekek részére. A Rendőrség és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) hosszú évek óta szeptember hónapban folytatja tradicionális tanévkezdeti kampányát. Kampányzáró eseményként az ORFK-OBB, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI), az Országos Polgárőr Szövetség és a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány együttműködésében első alkalommal rendezte meg az óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló KRESZ-FESZT elnevezésű prevenciós programot. A rendezvény országos, minden megyében, illetve egy budapesti központi helyszínen (ORFK Humánigazgatási Szolgálat Rendészeti Szervek Kiképző Központja 1097 Budapest, Vágóhíd utca 11-13.) várták a meghívott gyermekeket a szakemberek, akik játékos keretek között hívták fel a résztvevők figyelmét a közlekedés veszélyeire.

A gyermekek közlekedésre felkészítését nagyban segíti, ha gyakorlatias feladatokon keresztül, a valósághoz közel álló körülmények között kapják az információkat. KRESZ-parkok segítségével tudatosíthatjuk a gyermekekben a biztonság iránti igényt, növelhetjük szabályismereteiket, szabálykövetési hajlandóságukat, és segítségükkel, közvetítésükkel felhívhatjuk a szülők, családtagok figyelmét is a biztonságos közlekedés fontosságára. Hangsúlyozni kell a szülőknek, családtagoknak, pedagógusoknak, hogy a gyermekek biztonságára nemcsak iskolakezdési időszakban, hanem folyamatosan figyelni kell, és tenni kell annak növelése érdekében.

Az ősz beköszöntöttével egyre fontosabb a láthatóság kérdése is, a rendezvénnyel erre is megpróbáljuk felhívni a figyelmet. A közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok és a kerékpárosok. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a közlekedők ezen rétegei is megértsék, hogy nekik is tenniük kell a balesetek elkerülése érdekében. Bár mostanra közhellyé vált, továbbra is igaz és nehéz jobban megfogalmazni a legfontosabb tennivalót: Látni és látszani! Ez az egyszerű „szabály” valóban életet menthet:

 LÁTHATÓSÁG = BIZTONSÁG

A közúti közlekedés területén a gyermek-tragédiák megelőzése elsősorban a passzív biztonsági eszközök (gyermekbiztonsági rendszer, biztonsági öv) használatának fokozásával, valamint hatékony közúti közlekedésre neveléssel valósítható meg. Fontos ezért is tudni és hangsúlyozni, hogy a gyermekbiztonsági rendszerek használatával hetedére csökken a gépjárműben utazó gyermekek sérülési, illetve halálozási kockázata. Ezzel együtt – bár sokat kell még tenni a gépkocsiban utazó gyermekek biztonságáért – az adatok, trendek biztatóak: a gépkocsiban meghalt és megsérült gyermekek számának alakulása az utóbbi években jelentősen csökkent. A baleseti idősorok vizsgálata alapján a következő elsődleges baleseti okokat jelölhetjük meg a gyermekek baleseteinél, mint jellemző okok.

 


 

A három legfontosabb/jellemző baleseti ok korcsoportonként

 

Legfőbb ok

Második legfőbb ok

Harmadik legfőbb ok

6-10 év

Hirtelen lelépés az úttestre

Álló jármű takarásából kilépés

Tilos jelzésen történő áthaladás

11-14 év

Jelzőtáblák figyelmen kívül hagyása

A forgalomba történő bekapcsolódás

szabálytalan balra kanyarodás

A 0-6 éves korosztályban nehezen, vagy nem találni olyan okot, amelyről egyértelműen azt lehetne állítani, hogy az a fő baleseti ok a kerékpáros baleseteknél.

A fentiekre figyelemmel nagyon fontos, hogy időben és megfelelően felkészítésük a gyermekeket, és a gyakorlatok során e körülményekre fokozott hangsúlyt fektessünk.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.17
Ahogy minden évben, idén is személyes élményekkel jelentkezünk majd a Rally Croatia-ról, azaz....
2024.04.17
Eddigi legnagyobb projektjébe vágott bele az Autistic Art Alapítvány annak érdekében, hogy egy....
2024.04.17
És egyetemistákkal együtt tervezték.   ..
2024.04.17
Állványon elhelyezett és menet közbeni sebességmérő eszközzel is dolgoztak BRFK XVIII. Kerületi....
2024.04.17
Lássuk azokat az ikonikus autótípusokat, amiket sikerült a modern korba is sikerrel átültetni. ..
2024.04.17
Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés az első negyedévben - derül ki a....
2024.04.17
Új kiskereskedelmi koncepció hirdetett meg a Toyota, amelynek jegyében megújulnak és gyökeresen....
2024.04.17
- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak összehasonlíthatósága érdekében....
2024.04.17
Nyugat-Európában már egyre gyakoribb, és 1-2 éven belül itthon sem lesz ritka, hogy a kereskedők....
2024.04.17
- Újabb pályázati kör nyílt meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító,....