taxik

100 éves a Főtaxi - Az URH-rendszer időszaka

2015.11.25.

2013-ban jelent meg a Főtaxi Zrt. kiadásában Hidvégi János Péter könyve 100 éves a Főtaxi címmel. Ebből közlünk fejezeteket.

Az URH-rendszer alapvető feladata, hogy a telefonon vagy másként a forgalomirányító központba beérkező rendelést továbbítsa a gépkocsikhoz, így szervezzék a szolgáltatást a forgalmi igények változásának megfelelően. Ugyanakkor a hálózat arra is lehetőséget adott, hogy feldolgozzák és megválaszolják a sofőrök bejelentéseit, közleményeit. Csúcsidőben telefonon, taxiállomáson keresztül rendelést leadni nem lehetett, mert az állomásra érkező kocsit azonnal vagy rövid időn belül leintették. Ilyenkor csak URH-n lehetett rendelést továbbítani, egy csatornán óránként 120-160-at. A kapacitást nagyban befolyásolta, hogy mennyi időt foglaltak le az egyéb közlemények: egy baleset híre, mentés kérése, vidéki fuvar bejelentése, és az is, hogy a bemondott cím közelében volt-e forgalmazó szabad gépkocsi.

Sikertelen kocsikeresés esetén egy másik csatornán újra be kellett mondani a rendelést. Eredményes híváskor sem volt biztosított, hogy a legalkalmasabb helyen lévő kocsi teljesíti a fuvart, mert a hívásra jelentkezők helyzetét nem ismerték a központban. A megoldást csak a többcsatornás forgalmazás hozta meg.

A berendezések beszerzésével egy időben az I. sz. üzemegység területén URH-javító bázist alakítottak ki, amelyet a kor legmodernebb műszereivel szereltek fel. Mivel a KGST-országokban nem lehetett hozzájutni, az NSZK-beli Rode-Schwarz cégtől vásároltak egy Takeda Riken hordozható frekvenciamérőt (ezt a kocsikban is tudták használni), valamint egy „komplett mérőplaccot”, amely minden postai paraméter ellenőrzésére alkalmas volt.

1973-ban a Fővárosi Tanács a közműcégei részére „Egységes Tanácsi URH Hálózat” kialakítását kezdte meg. A szervező műszaki testület tagjai közé választották Vass Lászlót. A főváros összes vállalata közül a Főtaxinak volt a legnagyobb URH-hálózata, forgalmazási igénye is négy-ötszöröse volt a többiekének. 1974 végére már 230 taxiban üzemelt URH, a következő év decemberére 470 készülékkel rendelkeztek, amiből 430-at taxiba, 25-öt belszolgálati gépkocsiba telepítettek, 15-öt pedig alkatrésznek tettek félre. A forgalomirányító központ URH-kezelőhelyeinek a számát 1975-ben 19-re akarták növelni, és a beszerzési lehetőségektől függően további 4−600 készülék üzembe helyezését irányozták elő. A bővítés következtében a forgalmazás naponta 8−10 000 rendelés felvételét tette volna lehetővé. A négycsatornás URH-központ tervezésével és kivitelezésével a győri Távközlési Műszaki Főiskolát bízták meg még 1972-ben, csaknem egymillió forintért. 1973 októberére aztán végül a távközlési részleg vezetője, Vass László készítette el a tervet, amelyet újításként nyújtottak be, s amelynek bírálatára a BRG-től és a Budapesti Műszaki Egyetemről kértek fel egy-egy szakembert. Korda Tibor, a BME adjunktusa szakvéleményében megállapította, hogy a központ még a szakirodalomban is kevéssé ismert, rendkívül újszerű áramköröket tartalmaz, amelyek alkalmazásával nagymértékű költségcsökkenést lehet elérni. A BRG is pozitívan értékelte a tervet. A vállalat műszaki igazgatója 1974 márciusában engedélyezte a kivitelezést, megállapította, hogy a főiskola ajánlatával szemben Vass László terve és a saját kivitelezés 460 ezer forint megtakarítással jár.

Az elképzelések négy rádiófrekvenciás csatornára készültek, azzal, hogy a kapacitást a duplájára lehet bővíteni, azaz további 600 készüléket lehet rákapcsolni. A piacon lévő berendezések közül a BRG-é mellett az NDK-beli RFT cég terméke volt kedvező áron – darabonként 25 000 forintért – elérhető. Az RTF 1974 szeptemberéig leadott rendelés esetén a következő évben 550 berendezés szállítását vállalta. A BRG gépkocsiba szerelve darabonként 50 000 forintért vállalta volna a feladatot. Az URH-központot a vállalat telefonközpontjába telepítették, a város különböző pontjain, négy helyen alakítottak ki átjátszó állomást. Hogy érdemes volt a beruházásra költeni, az hamarosan megmutatkozott:

1973-ban

115 153

1974-ben

314 784

1975-ben

692 725

megrendelést adtak le URH-n.

Jelentősen emelték a szociális ellátásokra fordított összegeket is. 1974. október 1-től az üzemi étkeztetésben – az ebéden kívül – új szolgáltatást vezettek be, az egytálételes meleg vacsorát, amelyet a dolgozók 8,20 forintért vásárolhattak meg és vihettek haza. Jelentős beruházásokat hajtottak végre a vállalat tulajdonában lévő üdülőkben is. Felújították a hajdúszoboszlói épületet, és a gázfűtés bevezetésével hét szobát téliesítettek. 1973-ban a gárdonyi üdülőre 140 ezer forintot költöttek. A Balaton mellett is biztosított üdülési lehetőséget a Főtaxi. 1973-ban indult meg az NDK-beli Schwarze Pumpe cég és a Főtaxi közötti csereüdültetés. 1974-ben 37 dolgozó hat napot tölthetett a Magas-Tátrában, ötvenen pedig Moszkvába és Leningrádba látogathattak. 1975-ben a Balatonnál öt helyen 45 családos dolgozó üdülhetett. Hagyományosak voltak a Főtaxinál rendezett névadó ünnepségek, rendszeresek voltak a beteglátogatások, nőnapi, anyák napi ünnepségek, nyugdíjas-találkozók is. Klubokat, vállalati zenekart és énekkart is támogattak. 1972-től pályafenntartás címén évente 300 000 forinttal járultak hozzá a Testvériség SE és a Fővárosi Autótaxi SC által közösen használt Barátság Sporttelep költségeihez. 1975. január 13-án megalakult a vállalati Autósport Szakosztály. Az előző évben házi túraversenyeken vettek részt, abban az évben pedig már a bajnokság túraosztályában álltak rajthoz. A szakosztály, illetve a vállalat anyagi támogatást is nyújtott a versenyzőknek; a nevezési költségeket, a biztosítási díjakat fizették, és a versenyekre szervizkocsit biztosítottak. Az alakuló ülésen részt vett a II. sz. üzemegység igazgatója, támogatta a megalakulást Dvorszky Nándor, a Magyar Autóklub sportbizottságának tagja, Ferjáncz Attila és Zsembery Jenő Eb-helyezett rali-versenypáros pedig élménybeszámolót tartott.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.05.25
Az autók egyre nagyobbak. Minden bizonnyal feltűnt mindenkinek, aki kicsit is figyelemmel követi az....
2018.05.25
 Az áruszállítás mintegy 6,5 százalékkal járul hozzá a magyarországi bruttó nemzeti össztermék....
2018.05.25
A Volkswagen Csoport és a hozzá tartozó márkák kiszállításai tovább emelkedtek április hónapban.  ..
2018.05.25
Severin Sikanja Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.05.25
A rendőrség pénteken közleményben cáfolta, hogy a közlekedési jogsértések kiszűrésére használt....
2018.05.25
A Citroën bemutatja az új C5 Aircross SUV európai változatát, és ezzel folytatja a SUV-piacon....
2018.05.25
A Ford Mustang ikonikus négykerekű büszkén kezdhette a tavalyi évet, hiszen a világ legkelendőbb....
2018.05.25
A Bálna teraszán szervezett nagyszabású MINI Experience Day rendezvénysorozat keretében....
2018.05.25
A 2019. modellévi XF szedán kínálatát egy új, limitált kiadással bővítette a Jaguar. A 300 SPORT....
2018.05.25
Huszonegy több tonnás monstrum, járművenként több mint ezer lóerő, elképesztő száguldás és küzdelem....