Moto GP

2022-től MotoGP-futamot rendezhet Magyarország

2019.11.09.

Magyarország 2022-től gyorsaságimotoros-világbajnoki (MotoGP) futamot rendezhet – jelentette be a Nyíregyházán és környékén zajló rali Európa-bajnoki futam szombati napján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatót tart Mezőzomboron. Mellette Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motorversenyző és Kósa Lajos fideszes parlamenti képviselő. MTI/Czeglédi Zsolt

Palkovics László azt mondta, hosszabb ideje folytattak tárgyalásokat a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló céggel, amellyel szándéknyilatkozatot is aláírtak, a következő lépés pedig az, hogy a kormánynak február 28-ig végleges döntést kell hoznia többek között a helyszínről és a rendezéshez kapcsolódó intézkedésekről.

"November folyamán, december elején a kormány elé kerül a magyar autó- és motorsport fejlesztésére kidolgozott stratégia, amely számos célt és intézkedést tartalmaz, és amelyre többek között a sportági eredményességen, valamint a turizmusra gyakorolt hatáson túl azért is van szükség, mert Magyarországon az autóipar erőteljesen meghatározza a gazdaság sikerességét" – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, hogy az idei év második negyedévében 5,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, amely kiemelkedő adat Európában.

"A stratégiát tartalmazó dokumentum szerint a legfontosabb beavatkozási területek a Hungaroring és a hazai sportinfrastruktúra fejlesztése, az újabb nemzetközi sportrendezvények hazai megrendezése lehetőségének feltérképezése, közlekedésbiztonsági akcióterv kidolgozása, valamint a versenymérnök-képzés fejlesztése" – foglalta össze a stratégia elemeit Palkovics László.

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a MotoGP-futam megrendezésének érdekében új versenypálya épülhet Kelet-Magyarországon, és kiemelte, a gyorsaságimotoros-vb egy futamának megrendezése önmagában óriási ismertséget képes adni Magyarországnak, ugyanakkor a közlekedésbiztonsági kérdésekben is hasznos lehet.

"Olyan ez, mint egy piramis, amelynek az alján az utcai motorozás, vagy akár a robogók, elektromos kétkerekű közlekedési eszközök találhatók, a tetején pedig a MotoGP" – fogalmazott Kósa Lajos. Hozzátette, határozott szándék, hogy az új pálya olyan kelet-magyarországi helyszínen legyen, ahol a nyári időszakban a rendezvénynapok száma teljes.

"A kétkerekű járműveket érintő közlekedésbiztonsági intézkedésekkel foglalkoznunk kell, mert Magyarországon jelenleg 200 ezer aktív, a járművét szezonban heti rendszerességgel használó motoros van, további 100 ezer ritkábban motorozik, viszont a regisztrált motorkerékpárok száma az országban több mint egymillió" – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a nagyvárosi közlekedésben a "kétkerekű alternatíva" a különböző vizsgálatok eredményeit elnézve "ígéretesnek tűnik". Talmácsi Gábor, a sportág egyetlen eddigi magyar világbajnoka sajtótájékoztatón elmondta, üdvözli a kormányzat célkitűzéseit, fontosnak tartja, hogy legyen az országnak autó és motorsport stratégiája. A jövő tehetségeinek felfedezése és kinevelése ugyanis a kormány támogatása nélkül nem biztosítható-tette hozzá a világbajnok."A MotoGP család örökös tagjaként óriási lehetőséget jelent a hazai rendezésű futam" – húzta alá Talmácsi.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.15
A Volkswagen csoport (VW) 60 milliárd eurót (20 ezer milliárd forint) fordít az elektromobilitásra....
2019.11.15
Az Euroringen hagyományteremtő „performance day-t” tartott i30 N tulajdonosok számára a Hyundai....
2019.11.15
Roberto Sergio Castillo Rodriguez Kubából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.11.15
Új szolgálati járműveket kapott a büntetés-végrehajtás, a 18 új jármű értéke 2,4 milliárd forint -....
2019.11.15
Az utolsó kanyarig kiélezett verseny volt az Abarth rali kupán. Az Abarth 124 Rally-val versenyző....
2019.11.15
Az Auto Bild és a Bild am Sonntag lapok által életre hívott kitüntetést az új BMW 1-es sorozat a....
2019.11.15
Az Audi Hungaria immár hatodik alkalommal adta át a Minőségi Táncművészetért Díjat, elismerve ezzel....
2019.11.15
Ismét szakmai napot rendezett az Eurotrade Kft. az M1 Truckban. Ezúttal az abroncsok kerültek....
2019.11.15
 Dr. Tettamanti Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa nyerte el az....
2019.11.15
A téli átállással kapcsolatos fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november....