formaterv

360 fokos tervezés a Fordnál - Viszlát, papír és ceruza!

2019.11.18.

A Ford Motor Company egy új eszközt vezetett be, aminek segítségével a formatervezők könnyebben megálmodhatják és megoszthatják vázlataikat, és azonnal megtapasztalhatják – méghozzá 3D-ben vagy virtuális valóságban –, hogyan mutatna az általuk elképzelt környezet a vezető vagy bármelyik utas szemével nézve.

A tervezők eddig úgy dolgoztak, hogy egy lapra rajzolták le elképzelésüket, majd ebből háromdimenziós számítógépes (CAD) modell készült. Most viszont a felvázolt ötlet azonnal úgy jelenik meg, hogy a dizájner már a vezető vagy az utasok szemszögéből láthatja a környezetet; ez a megoldás jól érzékelteti a Ford elkötelezettségét az emberközpontú tervezés iránt.

A 360 fokos tervezés lehetővé teszi, hogy egyszerre, összességében tekinthessük át a műszerfalat, az ajtókat, az üléseket és a középkonzolt, tisztábban megfigyelve ezek összhatását - mondta el Nicolas Fourny, a Ford Európa utastér-dizájnere. “Láthatjuk, hogy mi illik össze és mi nem, kísérletezhetünk a különféle elemekkel és alkatrészekkel, és már a tervezés legelső pillanatától kezdve a felhasználói élményt helyezhetjük a középpontba.”

A Ford kölni Formatervezési Központjában kifejlesztett 360 fokos tervezés immár szerves része az új modellek dizájn-folyamatának. Fourny és csapata animációs programokat is használnak rajzaik életre keltéséhez: a műszerfalvilágítást és a képernyőket felkapcsolva vagy egy-egy elem áthelyezésével könnyedén megváltoztathatják az utastér összképét és hangulatát.

A kabint így áttekintve egyszerűen megtapasztalható, mennyit számít az ülések magasságának és szélességének módosítása, vagy hogyan látnak ki a hátsó utasok; könnyű megváltoztatni egy tetőkonzol szélességét vagy helyzetét, és szabadon lehet kísérletezni a színekkel, anyagokkal és formákkal. Mindez szinte művészi minőségben valósul meg, sokkal szebben és praktikusabban, mint a korábbi számítógépes tervezéssel.

Az új eszköz alapötletét Fourny a videojátékok fejlesztéséből merítette, amelyekben gyakran egy egészen új világot alkotnak, ahol a játékos szabadon mozog. A 360 fokos rajz érzékletes előképet ad arról, hogy mi veszi majd körül a vezetőt, így már jóval a CAD-fázis előtt megvalósul az interakció a szemlélő és az őt körülvevő környezet között.

Idén a Ford az első autógyártóként kezdte alkalmazni a Gravity Sketch 3D virtuálisvalóság-eszközt, amellyel a dizájnerek még emberközpontúbb terveket készíthetnek.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.09
Európa még alig ocsúdott fel az első világháború okozta sokkból, amikor 1919. október 9-én....
2019.12.09
A Kamaz megkezdte a teszteket saját fejlesztésű önvezető teherautóival. A Kamaz-4308 típusú, vezető....
2019.12.09
Sergey Velmozhko Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.09
Tokiói Olimpia és Paralimpia Szervezőbizottsága (Tokió 2020) bemutatta azoknak az autónak a....
2019.12.09
A Peugeot idén harmadik alkalommal rendezte meg drónfilm-fesztiválját. Az alig néhány éves múlttal....
2019.12.09
Magas szén-dioxid-kibocsátású autókkal járnak a német kormánytagok a Deutsche Umwelthilfe német....
2019.12.09
Egy szolgálatból hazafelé tartó rendőr figyelt fel a gyanús járművekre. Az esettel összefüggésben....
2019.12.09
Sokat hallani manapság a Volkswagen-csoport elektrifikálódásáról, mondhatni mindenki tudja, hogy....
2019.12.09
A United Airlines amerikai légitársaság 50 új Airbust rendelt 7 milliárd dollár listaáron. Az....
2019.12.09
Az ENSZ madridi klímakonferenciája előtt a müncheni központú vállalatcsoport az autógyártók közül....