Porsche 356

70 éve gyárt sportautókat a Porsche

2018.01.27.

Az első Porsche nevet viselő járművet 1948. június 8-án regisztrálták: ő volt a 356 „No. 1“ Roadster. Ezen a napon született meg a Porsche márka. 

A 356-os típus Ferry Porsche sportautó-álmát valósította meg. „Víziója már akkor megtestesítette azokat az értékeket, amelyek mind a mai napig meghatározzák a márkát”, mondta Oliver Blume, a Porsche AG felügyelőbizottságának elnöke az újévi fogadáson a Porsche Múzeumban. Baden-Württemberg tartomány és Stuttgart város, valamint a politika, a gazdaság és a társadalom legkiemelkedőbb képviselői csatlakoztak a Porsche neves évfordulójának ünnepléséhez a „70 év Porsche” szlogen alatt. 

„A hagyomány elkötelezettséget jelent. Hagyományaink és meghatározó értékeink nélkül nem lennénk itt”, magyarázta Blume. „Szándékaink szerint megtartjuk a Ferry Porsche által képviselt kimagasló technikai színvonalat a jövőben is. Az intelligens, dinamikus mobilitás előtt nagy jövő áll. Rendelkezünk az ehhez szükséges biztos technikai szakértelemmel, kreatív elmékkel és különleges szellemiségű csapattal. Megvan mindenünk ahhoz, hogy biztosítsuk a Porsche márka nagyszerűségének jövőjét – akár a következő 70 évre.”

A Porsche márka történelme 1948-ban kezdődik. Azonban a sportautó-gyártó magját Ferdinand Porsche professzor életműve adja, amelyet aztán fia, Ferry vitt tovább. Ferdinand Porsche már a múlt század elején úttörő technikai innovációkat hozott létre az autóiparban. 1900-ban kerékagymotoros elektromos hajtású járművet hozott létre, amelyet a világ Lohner-Porsche néven ismer, és amely később a világ első összkerékhajtású személyautójához szolgáltatta az alapokat.

Még ugyanebben az évben megalkotta a hibrid járművek alapjait egy benzines-elektromos hajtáslánc kifejlesztésével. 1931-ben Ferdinand Porsche létrehozta saját mérnöki irodáját. Az 1939-ben bemutatott „Berlin-Rom-Wagen” jelentette az első elképzelését egy olyan sportautóra, amely a Porsche nevet viselhetné, de álmát végül csak fia, Ferry valósította meg 1948-ban a 356-os típussal.

A 356 utódját, a Porsche 911-et Ferry Porsche fia, Ferdinand Alexander tervezte, és végül technikai és formatervezési nézőpontból egyaránt ez a típus hozta meg az áttörést a vállalat számára, mint a világ egyik legjobb sportautóit készítő gyártója. A nagyközönség előtt elsőként 1963-ban bemutatkozó Porsche 911 már több mint egymillió példányban készült. „Bár az elkövetkező évtizedekben a 911-et folyamatosan továbbfejlesztettük, és folyamatosan új, innovatív technológiákkal tettük jobbá, egyetlen másik autónak sem sikerült annyira megőriznie eredeti esszenciáját, mint a 911-nek”, mondta Blume. „Az összes mai és jövőben készülő Porsche kiindulási pontját ez a sportautó adja. A márka központi darabjaként a 911 igazi sportautó-álommá vált, világszerte rajongók millióinak szívét elrabolva.”

A Porsche sportautók jövője már felsorakozott a rajtvonalra a Mission E formájában, amely az első zuffenhauseni teljesen elektromos hajtású, technológiailag úttörő modell lesz. A járműkoncepció egyesíti magában a Porsche formavilágát a kivételes menetteljesítményekkel, valamint az előrelátó hétköznapi használhatósággal. A négyajtós, négyüléses modellt 600 lóerőnél (440 kW) erősebb rendszerteljesítménye és 500 km feletti hatótávja már önmagában kiemeli a mezőnyből, a kevesebb, mint 3,5 másodperces 0-100-as gyorsulásáról, valamint a szükség esetén akár 15 perc alatt történő 80 százalékos feltöltéséről nem is beszélve. A Porsche közel egymilliárd eurót fektetett be ebbe a jövőbe látó projektbe, további 1200 munkahelyet teremtve csak a Stuttgart-Zuffenhausenben található főhadiszálláson, ahol a Mission E készülni fog. „A Porsche mindig Porsche marad – az exkluzív, sportos mobilitás vezető márkája”, erősíti meg hitvallását Blume.

A Porsche a jeles évfordulót világszerte számos eseménnyel ünnepli. Február 3-án a „The Porsche Effect” kiállítás nyílik meg a Los Angeles-ben található Petersen Automotive Múzeumban. Németországban a „70 év Porsche” kiállítás március 20-tól 31-ig lesz megtekinthető a berlini „DRIVE, a Volkswagen csoport fóruma” rendezvényen.

A Porsche Múzeum szintén megünnepli a különleges évfordulót egy június 9-én nyíló átfogó különleges kiállítással. Ugyanezen a napon a Porsche meghívja a sportautók rajongóit a világszerte megrendezett „Sports Car Together Day” rendezvényre. A június 16-17-i hétvégén a sportautó-gyártó Zuffenhausen lakóinak, a vállalat alkalmazottainak, valamint ügyfeleinek nyílt ünnepséget szervez a stuttgarti Porsche Múzeumban és annak környezetében. A július 12-15. között megrendezett „Festival of Speed” a brit Goodwood versenypályáján szintén teret ad az évfordulónak, épp úgy, mint a kaliforniai „Rennsport Reunion” szeptember 27-től 30-ig. Az ünnepségek sorozatát az október 13-án elsőként megrendezett „Sound Night” esemény zárja le a stuttgarti Porsche Arénában.

További információt itt kaphat: https://www.porsche.com/museum/en/

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.10.16
A középkategóriában megkerülhetetlen az Opel Insignia és nem csak azért mert jó nagy. De mi van....
2018.10.16
Magyarország európai szinten is vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben,....
2018.10.16
Spanyolország legérdekesebb fesztiváljai, ami sok ember számára egyet jelent a felhőtlen....
2018.10.16
Ovidiu Serb Görögországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.10.16
Világszerte 939 100 gépkocsiját szállította ki szeptember végéig ügyfeleinek a ŠKODA az idén, 7,8....
2018.10.16
Az Audi az első autógyártó, amely a DTM új korszakát egy ügyfélcsapat bemutatásával köszöntheti. A....
2018.10.16
A Hoffer Zsolt, Bunkoczi László kettõs elõször állt rajthoz az elképesztõ népszerûségnek örvendõ....
2018.10.16
Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára számolt be a nemzetközi és hazai....
2018.10.16
Az idősödő vidéki lakosság új lendületet adhat az automata járművek bevezetésének. A fix útvonalon....
2018.10.16
A Lexus UK egy brit sportcipő-manufaktúrával közösen megalkotta a márka első lábbelijét. Az....