interjú

Achim Heinfling: Az e-autók terjedése átszabja a termelési palettát

2019.04.24.

Kétségtelen, hogy az elektromobilitás, az e-autók terjedése nálunk is átszabja a termelési palettát. De nem robbanásszerű, hanem folyamatos változásra készülünk - jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke, aki kifejtette: az év eleji sztrájk a vállalat számára bizalomvesztést is okozott, ezt “szeretnénk partnereinknél, megrendelőinknél mielőbb visszaszerezni.”

Az interjút Szajlai Csaba főszerkesztő-helyettes készítette, amely teljes terjedelmében a Figyelő csütörtökön megjelenő számában olvasható. Ebből idézünk egy részletet:

Hatalmas átalakuláson megy át a járműipar. Robbanásszerű változásokra készülnek az Audinál is?

Achim Heinfling

Kétségtelen, hogy az említett elektromobilitás, az e-autók terjedése nálunk is átszabja a termelési palettát. De nem robbanásszerű, hanem folyamatos változásra készülünk. Ide vonatkozóan viszonylag keveset beszélünk arról is, hogy új szakmák jelentek és jelennek meg, ennek nyomán pedig a szakképzés még inkább kulcsterület lesz. Csak úgy, mint a hozzáadott érték növelése, vagy éppen a kutatás-fejlesztés területe. Ennek szellemében bővítjük a jövőben a műszaki fejlesztési tevékenységünket. S folyamatosan javítani kell a versenyképességen. Nálunk sem pusztán a termékek, hanem a gyártási eljárások is innovatívak. Például egyes új gyártóegységeinkben a futószalag helyett moduláris, szigetszerű rendszerben zajlik a munkavégzés. Az AUDI AG 2025-ig 30-ra növeli elektromos modelljei számát, amelyhez az Audi Hungaria is hozzá fog járulni. A jövőben mi is fogunk gyártani autókat elektromos hajtással. Győrben felkészültünk a jövő kihívásaira.

Az Audi mellett a másik két prémiumkategória, a Mercedes és a BMW is a magyar autógyártást fémjelzi. Hogy látja az ágazat jelentőségét?

Miközben versenytársainkról van szó, természetesen örülünk annak, hogy immár két másik prémiumgyártó is Magyarországot választotta. Arra, hogy immár mindhárom német prémium autógyártó egy országban jelen legyen - nem ideszámítva természetesen Németországot és Kínát - nincs is példa! Igazi különlegesség! Itt dolgozó menedzserként tudom, hogy az elmúlt hét-nyolc évben megsokszorozódott a magyar autóipar teljesítménye. S jelenleg Magyarország az európai autógyártás, az európai autóipar egyik fontos zászlóshajója. Az ágazatnak nem pusztán abban van fontos szerepe, hogy meghatározó foglalkoztató, hanem abban is: a gazdasági növekedés üteme Magyarországon tartósan magas legyen.

Milyennek látja a magyar felzárkózást? Tudja, mi, magyarok úgy szeretnénk élni, mint az osztrákok!

A magyar gazdaságpolitikának határozott céljai vannak, ám a felzárkózás hosszú folyamat. Ugyanakkor Magyarország látványos eredményeket ért el. Úgy vélem, a magyar kormány jól hasznosítja az európai uniós forrásokat, és az ország tőkevonzó képessége kiemelkedően jó a közép-kelet-európai térségben. Nem lehet panaszunk a gazdasági környezetre, ám szükség van arra a versenyképességi csomagra, amelyet nemrég fogadott el a kormány. Szerintem van néhány kulcsfontosságú terület - oktatás-szakképzés, egészségügy, innováció, kutatás-fejlesztés - ahol hatalmas fejlesztéseket lehet még végrehajtani.

Miközben a motoroktól és az autókról beszélünk, még nem árulta el, hogy mi a kedvence?

Az Audi TT.

Pont a TT? Egyes hírek szerint ennek a kupénak és nyitott változatának a  jövője veszélybe került!

Bár egy ideje szűkül a sportautók szegmense, az Audi TT gyártása a következő három-négy esztendőben biztosított. A tavalyi évben meg is újult a már-már hungarikumnak számító sportautó. A TT nem csak az Audi számára, hanem számomra is ikonikus modell, ráadásul tavaly ünnepelte huszadik születésnapját.

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.05.22
Még be sem indítottuk a motort, de máris ezer dolgunk van! Tekintsünk át néhány használat előtti....
2019.05.22
A közlekedésbiztonsági vetélkedő megyei döntőjén közel két tucat család mérte össze tudását - írja....
2019.05.22
A DTM mezőnye visszatért a belgiumi Zolder pályájára, Nico Müller pedig egy harmadik hellyel....
2019.05.22
Arnold Schwarzenegger, a híres színész, Kalifornia egykori kormányzója, Ausztria szülötte a....
2019.05.22
A „Sötét zsaruk a Föld körül” című filmben vállalt főszerepét különleges űrexpedícióval ünnepli a....
2019.05.22
Április végén átlépte az ötmilliós határt az osztrák rendszámmal közlekedő személygépkocsi száma –....
2019.05.21
Hosszú múltra tekint vissza a BMW 3-as sorozata, és amíg mindenki az M3-ra csorgatja azt a....
2019.05.21
Annyira brit, annyira tisztelendő. Különleges modellel emlékezik legendás 59-es győzelmére az Aston....
2019.05.21
Erdogan Basol Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.05.21
Az indiai járműgyártó jelentős nyereségcsökkenéssel zárta a március végével záródott pénzügyi....