interjú

Achim Heinfling: Az e-autók terjedése átszabja a termelési palettát

2019.04.24.

Kétségtelen, hogy az elektromobilitás, az e-autók terjedése nálunk is átszabja a termelési palettát. De nem robbanásszerű, hanem folyamatos változásra készülünk - jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke, aki kifejtette: az év eleji sztrájk a vállalat számára bizalomvesztést is okozott, ezt “szeretnénk partnereinknél, megrendelőinknél mielőbb visszaszerezni.”

Az interjút Szajlai Csaba főszerkesztő-helyettes készítette, amely teljes terjedelmében a Figyelő csütörtökön megjelenő számában olvasható. Ebből idézünk egy részletet:

Hatalmas átalakuláson megy át a járműipar. Robbanásszerű változásokra készülnek az Audinál is?

Achim Heinfling

Kétségtelen, hogy az említett elektromobilitás, az e-autók terjedése nálunk is átszabja a termelési palettát. De nem robbanásszerű, hanem folyamatos változásra készülünk. Ide vonatkozóan viszonylag keveset beszélünk arról is, hogy új szakmák jelentek és jelennek meg, ennek nyomán pedig a szakképzés még inkább kulcsterület lesz. Csak úgy, mint a hozzáadott érték növelése, vagy éppen a kutatás-fejlesztés területe. Ennek szellemében bővítjük a jövőben a műszaki fejlesztési tevékenységünket. S folyamatosan javítani kell a versenyképességen. Nálunk sem pusztán a termékek, hanem a gyártási eljárások is innovatívak. Például egyes új gyártóegységeinkben a futószalag helyett moduláris, szigetszerű rendszerben zajlik a munkavégzés. Az AUDI AG 2025-ig 30-ra növeli elektromos modelljei számát, amelyhez az Audi Hungaria is hozzá fog járulni. A jövőben mi is fogunk gyártani autókat elektromos hajtással. Győrben felkészültünk a jövő kihívásaira.

Az Audi mellett a másik két prémiumkategória, a Mercedes és a BMW is a magyar autógyártást fémjelzi. Hogy látja az ágazat jelentőségét?

Miközben versenytársainkról van szó, természetesen örülünk annak, hogy immár két másik prémiumgyártó is Magyarországot választotta. Arra, hogy immár mindhárom német prémium autógyártó egy országban jelen legyen - nem ideszámítva természetesen Németországot és Kínát - nincs is példa! Igazi különlegesség! Itt dolgozó menedzserként tudom, hogy az elmúlt hét-nyolc évben megsokszorozódott a magyar autóipar teljesítménye. S jelenleg Magyarország az európai autógyártás, az európai autóipar egyik fontos zászlóshajója. Az ágazatnak nem pusztán abban van fontos szerepe, hogy meghatározó foglalkoztató, hanem abban is: a gazdasági növekedés üteme Magyarországon tartósan magas legyen.

Milyennek látja a magyar felzárkózást? Tudja, mi, magyarok úgy szeretnénk élni, mint az osztrákok!

A magyar gazdaságpolitikának határozott céljai vannak, ám a felzárkózás hosszú folyamat. Ugyanakkor Magyarország látványos eredményeket ért el. Úgy vélem, a magyar kormány jól hasznosítja az európai uniós forrásokat, és az ország tőkevonzó képessége kiemelkedően jó a közép-kelet-európai térségben. Nem lehet panaszunk a gazdasági környezetre, ám szükség van arra a versenyképességi csomagra, amelyet nemrég fogadott el a kormány. Szerintem van néhány kulcsfontosságú terület - oktatás-szakképzés, egészségügy, innováció, kutatás-fejlesztés - ahol hatalmas fejlesztéseket lehet még végrehajtani.

Miközben a motoroktól és az autókról beszélünk, még nem árulta el, hogy mi a kedvence?

Az Audi TT.

Pont a TT? Egyes hírek szerint ennek a kupénak és nyitott változatának a  jövője veszélybe került!

Bár egy ideje szűkül a sportautók szegmense, az Audi TT gyártása a következő három-négy esztendőben biztosított. A tavalyi évben meg is újult a már-már hungarikumnak számító sportautó. A TT nem csak az Audi számára, hanem számomra is ikonikus modell, ráadásul tavaly ünnepelte huszadik születésnapját.

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.18
Műszaki hiba miatt fel kellett adnia a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettősnek a rali Európa-....
2019.08.18
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Az utolsó nyaralás apáddal. ..
2019.08.18
A nyári nyaralás gyakran hosszú autózással jár, amit a gyerekek viselnek a legnehezebben. A....
2019.08.18
Németország, Csehország, Szlovákia és Magyarország vesz részt az európai közlekedési hálózat....
2019.08.18
A pekingi székhelyű Segway-Ninebot elektromos rollergyártó pénteken leplezett le egy olyan rollert....
2019.08.18
A Magyarországot nyugati-keleti irányban átszelő, leendő M9-es autópályáról egyeztetett Szita....
2019.08.18
Az illegális gyorsulási versenyek megakadályozása érdekében tartott ellenőrzést augusztus 16-án,....
2019.08.18
Még pár hónapot várnunk kell a Porsche Taycan leleplezéséig, viszont addig sem hagyják, hogy....
2019.08.17
A helyi mederviszonyokat is bemutató, hatvan új tájékoztató táblát helyeztek el öt balatoni....
2019.08.17
Villámárvíz, jégeső, szélvihar – mind gyakoribb, hogy a szélsőséges időjárás miatt autók károsodnak....