autóipar

Alakulóban a helyi autópiacok – csonka körkép- 1. rész

2019.11.23.

Sztrájk a General Motors-nál, továbbra is süllyedő kínai autóeladások, az új generáció új szokásai és az akkumulátorok terén zajló intenzív fejlesztések. Önvezetés? Lassan már felesleges Porschét venni, mert még a Ferrarikat is képes elverni egy-egy új BMW. Mégis hol és mi zajlik, mit érdemes figyelni?

1. rész. Még mindig nem sikerült megegyezni a michigani székhelyű autóóriás háza táján, a General Motors-nál. Magasabb béreket, stabil és több munkahelyet akarnak a szakszervezetnél. Persze burjánzik közben a korrupció, vezető beosztású politikusok és szakszervezeti tagok piszkos ügyei is felszínre kerülnek. A tetejébe nemcsak az amerikai, de a GM kínai eladásai is csökkennek, illetve az idei Vegas-i tuningkiállításra lehet, hogy nem készül el pár nagyon baba Camaro – ha sztrájk van, munka nincs. Na, már csak ezekért nagy kár lenne!

Vagy talán a Ford példáját kellene követni, hogy a nehéz időkben megtartotta alkalmazottjainak egy részét fele fizetésen, nulla munkával? Elbocsátani itt néha lehetetlenség embereket, olyannyira erős a szakszervezet. Nehogy beillessz egy csavart a gyártósoron, hogyha az nem a te feldatod, mert még megvádolnak, hogy a szomszédod munkáját akarod elvenni. Kész a balhé, persze hihetelen...

Ha már Ford, kőkeményen zajlik itt is az elektrifikáció, már villantottak elektromos F150 truckot, Európában pedig megkezdték a Puma gyártását. De ennél a márkánál is alapos átszervezés zajlik, amiből öreg kontinensünk sem marad ki. Ha már felhoztuk az F150-es modellt, Amerika szeme fényéről beszélünk, úgy veszik, mint a cukrot a nagytestűek kategóriájában. Még mindig jól fogy, noha az utóbbi egy évben nagyon alapos munkát végzett a Chevrolet is az új Silverado személyében, amely még több opcióval, széles színpalettával hódít, nem mellesleg sokkal modernebbnek hatva a pillanatnyi F150-nél.

A Fiat-Chrysler szintén felvette a kesztyűt, az új RAM 1500 árusításával, még az eggyel régebbi, klasszikus kivitelt is gyártják párhuzamosan. Ezért kétélű egy modell sikere a piacon, mert nagyon nehéz fenntartani a nagy érdeklődést úgy, hogy közben szépen lemásol a konkurencia, egy kicsit átcsomagolja az ötletedet, és máris azon kapod magad, hogy elkezdenek lehagyni. A nagy truck piac, Amerika autóiparának egyik mozgatórugója.

Ha már FCA, mint most kiderült, természetesen itt is csaltak, nemcsak az emissziós adatokkal, hanem az eladási számokkal. Most komolyan többet írtak a papírra, mint amennyit egy év alatt eladtak? Vicc. Legalább a Dodge Charger 717 lóerős sportszedán továbbra is rabolja a szíveket, a legújabb widebody kivitel Camaro, Corvette és F150-es vásárlóknak is elcsavarja a fejét – vagyis sportautóktól és truckoktól is érkeznek vásárlók meglepő módon.

Ebbe jobban belefér a család, s noha csak 4 másodperc alatt vagyunk százon, azt a néhány tizedet elfelejthetjük egy Mercedes-AMG E63-hoz képest fele árért, az egyedüli hátsókerekesként a szegmensben. Szóval nemcsak a Challenger, de a Charger is ott van a szeren per pillanat, pedig hány éves már ez a dizájn!

Kicsit másképp állsz ehhez az egészhez, ha a három nagy gyártó termékeivel találkozol nap mint nap. Gondolatébresztés, csonka körkép, alakuló helyi piacok. Folytatás következik!

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.11
A nagy médiafelhajtások közepette minap bemutatott Ford Mustang Mach-E csupán az amerikai autómulti....
2019.12.11
A 90-es évek gyermekeinek mindennapjait tették boldoggá, és most úgy tűnik, készen állnak arra,....
2019.12.11
Santiago Cornejo Argentínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.11
A következő esztendőtől érvényes, de már idén decembertől megvásárolható éves e-matricák iránti....
2019.12.11
Egymilliónál is több új terepjárót és városi terepjárót (SUV) állítottak forgalomba az év eleje óta....
2019.12.11
A Herczig Norbert, Ferencz Ramón egység 2020-ban is teljes szezont teljesít majd a rali Európa-....
2019.12.11
Jelentős mérföldkőhöz ért az Útinform: idén ünnepli fennállásának 45. évét a Magyar Közút Nonprofit....
2019.12.11
Sok motoros a műszerfalhoz rögzíti okostelefonját, hogy használni tudja a navigációs....
2019.12.11
Több mint egymilliárd forintos beruházásban, új technológiával fejlesztett ki autó oldalüveget....
2019.12.11
A közösségi autószolgáltató 10 darab új Mercedes-Benz CLA Coupé és 10 darab Mercedes-Benz CLA....