Dakar

Alonso megkezdi a felkészülést a 2020-as Dakar-ralira

2019.08.21.

Bár hivatalosan még nem jelentették be az indulását, a Toyota azt megerősítette, hogy Fernando Alonso öt hónapon át tartó intenzív programmal készül fel a 2020-as Dakar-ralin való esetleges indulására.

A Forma–1 kétszeres világbajnoka az utóbbi hetekben nem árult el konkrétumokat arról, mik a szándékai azok után, hogy a második Le Mans-i sikere után átmenetileg lezárta hosszútávú sportautó-világbajnokságon való szereplését. Bár folyamatosan pedzegette, vannak konkrét tervei, azokról részleteket nem árult el. Most, hogy kiderült, mik ezek a tervek, az is világossá vált, miért nem: a célt már kijelölték, ám az odáig vezető út alakulásától függ, az meg is valósul-e.

Fernando Alonso márciusban már teljesítette élete első terepralis tesztjét az őt a sportautóknál is foglalkoztató Toyotával. Akkor a Kalahári-sivatagban hajtotta meg a Gazoo-csapat Toyota Hilux gépét, és azóta tartotta magát a pletyka, hogy a 2020-as Dakar-ralira készül. Ezt most a Toyota tulajdonképpen meg is erősítette azzal, hogy közölte, a spanyol átfogó felkészítésen esik át a következő hónapokban, igaz, a dakaros indulás biztosnak még nem tekinthető, hiszen az annak függvénye lesz, hogyan sikerül ez a felkészülés.

A program keretében Alonso elsőként egy tesztet teljesít, majd jövő hónapban a dél-afrikai tereprali-sorozat ötödik állomásán áll rajthoz. - Már belekóstolhattam a terepralizásba idén, és olyan jó érzésekkel tettem, hogy szeretném folytatni – nyilatkozta Alonso. „Tudtam, hogy ez egy teljesen másfajta tapasztalat lesz, és hogy nagyon sokat kell tanulnom, de a Hiluxot nagyszerű érzés volt vezetni. Hamar magabiztossá váltam a volánja mögött, és minden egyes menetnél sokat fejlődtem. Szóval már nagyon várom a következő hónapok edzéseit, hogy még jobban megismerkedhessek a Hiluxszal, és még többet dolgozhassak együtt a csapattal. Sosem titkoltam, hogy új kihívásokra vágyom más kategóriákban, és ez egy nagyszerű csapat ehhez.”

A Toyota Gazzoo-csapat első embere, Glyn Hall elmondta, nemcsak Alonso élvezte a márciusi első tesztjüket, de a csapatuk is meggyőződött arról, hogy mind a képessége, mind a motivációja megvan a sikeres folytatáshoz. - A Dakar aktuális címvédőiként és a nagy ralis tapasztalatunk alapján biztos vagyok benne, hogy az együttműködésünk révén csak növelni fogjuk Fernando terepralis magabiztosságát a következő hónapokban – fogalmazott.

Alonso már kedden autóba ül, egy négynapos tesztet fog teljesíteni a Namíbiai-sivatagban, majd szeptember 13-án és 14-én jön a Dél-afrikai Tereprali-bajnokság 5. állomását jelentő Harrismith 400-on való részvétele. A csapat tájékoztatása szerint felkészülési programja során Európában, Afrikában és a Közel-Keleten egyaránt fog vezetni, köztük két-három további verseny is szerepel a menün, a Dakar-ralit fölvezető október eleji Marokkó-ralival és a dél-afrikai sorozat novemberi szezonzárójával együtt.

Fernando Alonso és Giniel de Viliers (Fotók: Toyota)

Hogy ki lesz a spanyol navigátora, azt még nem erősítették meg, ám úgy hírlik, hogy a mostani teszten a felkészülését segítő korábbi Dakar-győztes, Giniel de Villier állandó partnere, Alex Haro ülhet be mellé elsőként. Hosszabb távon Marc Comát is esélyesnek tartják, ő motoron ötször nyert Dakart.

Amennyiben Alonso versenyképesnek bizonyul a terepen, és a Toyotával együtt úgy érzi majd, hogy lehet esélye a sikerre, vélhetően a 2020-as Dakaron való indulását is bejelenthetik. Ám addig is fenntartják maguknak az opciót a visszakozásra.

A Dakart 2020. január 5-e és 17-e között rendezik meg, helyszínéül a verseny 2007-es Dél-Amerikába költözése óta most először ismét Afrika fog szolgálni, azon belül Szaúd-Arábia. A Toyota Nászer al-Attijah révén címvédőként vág neki az újabb megméretésnek.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.23
- Tíz év után először világszerte csökken a légi úton szállított áru mennyisége ebben az évben,....
2019.09.23
Júliusban növekedett éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma Európában, az év első....
2019.09.23
Az orosz autóbuszpiacra 1.200 új jármű lépett be 2019 augusztusában, ami elképesztően magas, 43,9....
2019.09.23
Muhammad Zaenal Abidin Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.09.23
A Toyota és a CleverShuttle nevű fuvarmegosztó startup több mint 2 millió kilométert tett meg....
2019.09.23
Tovább egyszerűsödött az e-kárbejelentő alkalmazás, a fejlesztésekkel mától külföldi-,....
2019.09.23
A nemzetközi sajtó dicsérte és bírálta is Sebastian Vettelt, a Ferrari négyszeres világbajnok német....
2019.09.23
- A három nyári hónapban összesen 4,6 millió e-matricát vásároltak a magyarországi utakon....
2019.09.23
A nagy autógyártók neve mára már fogalommá vált. Sok mai autómárka az alapító nevét viseli, elég ha....
2019.09.23
A brit prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású modellje a Kárpátokat keresztülszelő....