AMTS

AMTS Hírek: a Volkswagen bemutatta az ID. CROZZ tanulmányautót

2019.03.23.

Szó szerint a Hyundai standtól egy karnyújtásnyira a Volkswagen standon szinte tapintani lehetett a feszültséget. A márka ugyanis elhozta a világon perpillanat egyetlen egy példányban létező az ID. CROZZ-t a Volkswagen jövőbemutató crossover koncepcióját.

Az ID. CROZZ a márka elektromos crossoverét egy milliárd forinra biztosította a gyártó, és a koncepciócsalád legújabb példánya. Az ID. CROZZ azonban több mint az elektromos tanulmánycsalád egy újabb modellje. Az autó csupán egy folyamat részének újabb állomása, amiben testet ölt a Volkswagen elkötelezettsége az elektromos autózás irányába. Ezt jól mutatja az is, hogy a közeljövőben 30 milliárd eurót fektet be az e-mobilitásba – mondta Dalnoki Balázs a Volkswagen márkaigazgatója. Az invesztíciók és fejlesztések túlmutatnak a gyártási mechanizmusok metodikáján és megoldásain. A rendszertechnológia a közlekedés egészét érinti, ami az akkumulátorgyártástól a töltési technológiákon át a zöldenergia felhasználásig terjed. A tervek komplexek és globálisak.

Az ID. CROZZ tehát egy újabb fémjele a márkának, ami csábító, és a következő technológiákat és stílusjegyeket hordozza a holnap felhasználói számára:

Az ID. CROZZ az ID. elektromos modellcsalád harmadik tagja, mely a jelenlegi kínálatból leginkább a Tiguan Allspacehez hasonlítható, még akkor is ha 4625 milliméteres hosszúságával 77 milliméterrel rövidebb annál, de az elektromos járművek következő generációs felépítésének köszönhetően azonban ugyanolyan tágas belső teret kínál.

Az utastérben a tágas belső mellett a high-tech környezet is lenyűgöző. A tanulmány minden kijelzője és kezelőeleme digitális, az ID. CROZZ lényegében olyan, mint egy kerekeken közlekedő okostelefon. A legfontosabb információkat kiterjesztett valóság vetíti ki a vezető látóterébe, és már az átlátszó panorámatetőn található új fejlesztésű fényredőny mozgatása is gesztusvezérléssel történik. Az innovatív, LED-technikájú fénycsíkokat használó redőny a külső és belső hangulatvilágítás teljesen új formáját nyújtja. A szintén újdonságnak számító CleanAir rendszer pedig a külső körülményektől függetlenül mindig kitűnő minőségű levegőről gondoskodik az utastérben. Az infotainment egységen keresztül előre beállított klímaüzemmódokat is bekapcsolhatunk, így a légmozgás, a hőmérséklet és a páratartalom pontosan olyan lehet, mint egy kellemes klímájáról ismert helyen. Vagyis Budapest belvárosában a Kékestető friss levegőjét lélegezzük be az autóban.

Az ID. CROZZ felkészült az elektromosautó-forradalom utáni újabb radikális változásra, az önvezető autók korszakára, amely a jelenlegi tervek szerint 2025-től veszi kezdetét. Elegendő

ugyanis három másodpercig megnyomni a kormánykerék Volkswagen-emblémáját, máris aktíválódik az autonóm „ID. Pilot” üzemmód és az autó magától indul útjára. A C-alakot formázó, LED-technikájú nappali menetfény és a változó vezérlésű LED-fényszórók ilyenkor egyetlen elektromosan „mozgó” szemként egyesülnek, és kommunikálnak a környezettel. Jelzik, hogy az autó merre tart, ha pedig a szenzorok gyalogosokat fedeznek fel az út mentén, akkor azokra „pillantva” igyekszik kontaktust teremteni.

Az ID. CROZZ a padlólemezében elhelyezett, 83 kilowattóra kapacitású lítiumion-akkumulátortelepnek köszönhető – agyári mérések alapján – akár 500 kilométert is képes megtenni egyhuzamban, ha lemerülünk, gyorstöltővel 30 perc alatt 80 százalékos töltöttséget is elérhetünk.

A prototípus meghajtásáról két elektromos motor gondoskodik: a hátsótengelynél egy 150 kW (204 LE), elölpedig egy 75 kW (102 LE) teljesítményű erőforrás dolgozik. A 225 kw (306LE) rendszerteljesítményű ID. CROZZ alapesetben hátsókerék-hajtású, de szükség esetén egy elektronikus „kardántengely”a másodperc tört részealatt elosztja a nyomatékot az első és a hátsó kerekek között. A jármű terepen,vagy havas, csúszós útfelületen természetesen állandó összkerékhajtással isképes haladni. Az akkumulátortelep és a két elektromotor ideális elhelyezése alacsonysúlypontot és optimális súlyelosztást (48/52) eredményez. Az elektronikusan szabályozott lengéscsillapítással és az új fejlesztésű felfüggesztéssel együttmindez a Golf GTI-hez mérhető stabilitást és kezelhetőséget biztosít.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.07.22
Újabb generációkat boldogít a hármas legújabb változata. A ma még a tehetős üzletemberek céges....
2019.07.22
Az eddig még ritkasággal felérő vízbefecskendezést még tovább gondolták: az új szűrés révén....
2019.07.22
Husan Sodiqov Üzbegisztánból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.07.22
Hercegszántónál egy kilépésre jelentkező kistehergépjármű csomagterében hat elektromos kerékpárt....
2019.07.22
- A Mol 6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán....
2019.07.22
Növelte eladásait, bevételét és nyereségét a második negyedévben a dél-koreai Hyundai autógyár -....
2019.07.22
Évente nyolcvan ország mintegy kétszázezer ügyfelét fogja kiszolgálni a PSA-konszern 550 millió....
2019.07.22
Már néhány tized bar nyomáskülönbség és pár tized milliméter profilmélység-eltérés miatt is nőhet....
2019.07.22
A hétvégén a rendőrök több mint 20 millió forint értékben foglaltak le körözött gépjárműveket a....
2019.07.22
- Javult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megítélése az utasok körében 2019 második....