Anyukám is érteni fogja – Vedd elő jogosítványod! | Autoszektor

okmányirodai ügyintézés

Anyukám is érteni fogja – Vedd elő jogosítványod!

2018.05.08.

Nézd csak meddig érvényes!

Okmányink érvényességére sokan csak akkor figyelünk oda, ha például egy hatósági ellenőrzéskor, repülőre való felszálláskor, vagy más okmányos azonosítást kívánó procedúra közben észrevesszük, hogy lejárt, vagy le fog járni.

Mázlista, akinek szól a rendőr, vagy más okból még a lejárat előtt kiderül. Nézzük most rá a jogosítványainkra, mert ezek érvényessége amúgy sem annyira egyszerű, mint amennyire elsőre hallatszik.

Az okmány és az alkalmasság nem ugyanaz

A jogsink előlapján – ahol a fényképünk is szerepel – látható két dátum. A 4(a). pontban a kártya kibocsátási dátuma szerepel, a (b) pontban pedig a kártya érvényessége szerepel.

Ez a régi jogosítványom

Ez utóbbit sokan összekeverik a hátoldalon, az egyes járműkategóriák után feltüntetett érvényességi idővel, amelyek az adott kategóriára megállapított egészségügyi alkalmasság dátumát jelzik.

A kártya érvényessége a hátoldali érvényességi bejegyzések közül a leghosszabbal lesz egyenlő, de ez korántsem biztos, hogy a vezetni kívánt járműé, ezért

soha ne a kártya érvényességét nézzük!

Meddig érvényes a jogosítvány?

Most már kizárólag az orvos által megállapított alkalmasság idejével foglalkozunk, tehát a kártya alakú jogosítvány hátoldalára írt dátumokkal.

A hatályos rendelet értelmében a „B” kategóriás sofőrök – az úrvezetők – egészségügyi alkalmassága 50 éves korig 10 évre szól, majd 60 éves korig 5 évre, 70 éves korig 3, 70 éves kor felett 2 évre vonatkozik. Aki tehát személyautót, vagy kisteherautót nem hivatásszerűen vezet, erre számíthat. Ebben nem történt változás.

Régi jogsi: traktort 2021-ig vezethettem volna

Azonban a 13/1992. (VI. 26.) NM rendeletben foglaltak szerint, akinek „C” vagy annál „magasabb” kategóriára is van járművezetői vizsgája, azokat a 2-es alkalmassági csoportba kell sorolni és 60 éves korig 5 évenként kell megújítani az orvosi alkalmassági igazolást.

Mennyibe kerül a jogosítvány megújítása?

Itt van egy jelentős változás, mert a korábbi szabályozás szerint hiába volt nekem is C-kategóriám, ha nem akartam hivatásszerűen autóvezetéssel foglalkozni, nem kellett a 2-es kategóriába sorolni, és 10 évre megkaphattam a jogosítványomat az összes kategóriára.

Orvosi alkalmassági vélemény: figyeljük a dátumokat (C-kategória miatt a 2-es alkalmassági csoport játszik)

Most azonban úgy szól a szabály, hogy ha ragaszkodom a „C” kategóriámhoz – és miért ne tenném – akkor csak 5 évre adják ki az orvosi igazolást. (Automatikusan a 2-es alkalmassági csoportba kerülök.) Rendben, elkönyveltem, 5 évet buktam. Ez önmagában nem fájna, de az orvosi vizsgálat – ami vérnyomásmérésből és a tábla félszemmel való elolvasásából állt- díja 7.200,- Ft volt a háziorvosnál, plusz az okmányirodában 4.000 Ft-ot kellett leszurkolni illetékképpen.

Boldog születésnapot!

Egy 2017. december 30-tól hatályos rendeletmódosítás szerint

„A vezetői engedély kiállítása során annak érvényességét az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott időtartamon belül - a (3a) bekezdésben foglaltak kivételével - úgy kell meghatározni, hogy a lejáratának hónapja és napja megegyezzen az ügyfél születési idejének hónapjával és napjával. Ha az ügyfél február 29-én született és az érvényességi idő lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor a vezetői engedély érvényességi ideje február 28-án jár le.”

Nem találtam még értelmet ebben a módosításban, de annyi biztos, hogy az első alkalommal, amikor ezt alkalmazzák majd nálunk, bukni fogunk akár egy évet is! Minden autóvezetőnek néhány évente egy orvosi vizsgálat lesz a születésnapi ajándéka, amelyre saját magát fizeti majd be.

Hogyan lesz a 10 évből 9?

Tegyük fel, hogy a születésnapunk előtt néhány nappal megyünk el a háziorvoshoz és kérünk alkalmassági vizsgálatot. Jó a vérnyomásunk, jól látunk, úgyhogy meg is kapjuk az igazolást. Már ott a rendelőben ki fog derülni, hogy meddig lesz jó az új jogsink, nézzünk egy példát.

2018. július 25-én elmegyünk az orvoshoz. Születésnapunk július 31-én lesz. Az orvos megállapítja, hogy 10 évre adhat ki igazolást (ez 2028.07.25. lenne), majd alkalmazza a 326/2011. (XII. 28.) Kormány rendelet 29.§ (3) bekezdését, amelynek értelmében a lejárat időpontja az érvényességi időn belül meg kell egyezzen a születésnapunkkal. Ezért az igazolás csak 2027.07.31-ig lesz érvényes, buktunk egy egész évet!

Ne érjen meglepetés

Azért írom ezt a cikket, mert nekem nagyon rosszul esett, hogy már nem kapom meg 10 évere a C-kategóriás jogsimat, csak 5-re, de az időzítés miatt még abból is elbuktam egy jó fél évet a szülinapos igazodás miatt.

Friss jogosítványommal mindössze négy és fél évig vezethetek majd.

A rendelet csak néhány hónapja él, úgyhogy még csak most fog sokak számára valósággá válni az „elrabolt idő”. Az egyetlen dolog amit tehetünk, a belenyugvás.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.09.20
A hannoveri Nemzetközi Haszonjármű Kiállításon bemutatkozó új Berlingo furgon számára tekintélyes....
2018.09.20
A SEAT roadshow kampánya Budapestre érkezett, aminek keretén belül a szakmai plénum is....
2018.09.20
 Négy gyermek halt meg és ketten súlyosan megsérültek, miután egy gyerekeket szállító teherbicikli....
2018.09.20
A még 2018-ban az európai piacokon is megjelenő e-Niro a mérések szerint akár 485 km megtételére is....
2018.09.20
A Ford Transit Custom megerősíti vezető pozícióját az 1 tonnás áruszállítók európai piacán: a Ford....
2018.09.20
A nevetés és a jókedv gyógyít, ezért a Bridgestone 1.500.000 forintot adományoz a Piros Orr....
2018.09.20
Megérkezett a SEAT Tarraco. Nevét a Földközi-tenger partján fekvő történelmi városról,  a....
2018.09.20
A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Robert Bosch Kft. – a különböző technológiák és....
2018.09.19
Már csak három nap és újra megnyitja kapuit a hazai autósport fellegvára a wolfsburgi márka....
2018.09.19
- Köztes leszállás nélküli járatok indítását tervezi Sydney és London között a Qantas. Az ausztrál....