Tömegközelekedés

Áprilistól újra látogatható a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum

2019.03.29.

Április 2-tól újra várja a látogatókat megújult kiállítással az egykori HÉV-kocsiszínből kialakított szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum.

A 3000 négyzetméteres fedett és 2000 négyzetméteres szabadtéri területen fekvő kiállításon hetven felújított, muzeális járművet tekinthetnek meg a látogatók - olvasható a BKV Zrt. közleményében. 

A tárlaton archív fotókon, dokumentumokon és korabeli tárgyi emlékeken keresztül elevenedik meg a főváros és a történelmi Magyarország közösségi közlekedésének kialakulása, fejlődése, az első lóvasúti vonal megnyitásától a metróközlekedésig, az első omnibuszok felbukkanásától az autóbusz- és trolibusz-közlekedésig.

Megismerhetik az érdeklődők a mai BKV Zrt. jogelődjeit, az egykori és mai Magyarország nagyvárosainak közlekedését, villamoshálózatát, járműveit. 

Az intézmény bemutatja a vasutakat kiszolgáló infrastruktúrát, a pálya- és felsővezeték-építés folyamatát és fenntartását, a távközlés és az áramellátás műszaki emlékeit, és eredeti helyén tekinthetik meg a látogatók a szentendrei régi kocsiszín egykori kovácsműhelyét is. 

Külön terem foglalkozik a budapesti autóbusz- és trolibusz-közlekedés történetével. Itt lehet látni a korabeli jegyfajtákat és vállalati rangjelzéseket, valamint a különféle járműalkatrészeket és berendezéseket.

A felújított járművek között megtekinthető például az 1887-ben, a legelső HÉV mozdonyok egyikeként forgalomba helyezett, Haraszti névre keresztelt gőzmozdony, vagy az 1897-ben készült, 1906. évi állapotában megtekinthető 418-as pályaszámú villamos is, amely 2001-ben, a Franciaországban rendezett párizsi magyar kulturális évadon reprezentálta a budapesti közösségi közlekedés több mint másfél évszázados történetét.

A kiállítás megtekintésével végigkísérhető a villamosok és a HÉV-járművek fejlődése a kéttengelyes kocsiktól az ikerkocsikon át egészen a csuklós járművekig és a gyorsvasúti motorvonatokig. 

A HÉV-ek és a villamosok mellett a hetvenes éveket megidéző Ikarus autóbuszok, az első magyar önhordó szerkezetű autóbusztípusnak emléket állító "autóbusztorzó", valamint a hatvanas-hetvenes évekből származó trolibuszok is várják a helyszínre érkezőket.

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.13
Sergey Drozdov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.11.13
Legkevesebb 12 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán....
2019.11.13
Idén jubilál a Toyota Racing Development, közismertebb nevén a TRD. A gyári tuning- és sportrészleg....
2019.11.13
A Ford látványosan bizonyította hibrid hajtású autóinak 5 csillagos biztonságát, hiszen a vadonatúj....
2019.11.13
Több mint 20 milliárd forint értékben 352 új autóbusz megvásárlásáról kötött szerződést a Volánbusz....
2019.11.13
Nem foglalkozik olyannal, ami nincs legalább 3-4 tonna – így vonhatunk konklúziót, ha....
2019.11.13
Jelentősen és tartósan csökkent a várakozás a járművezetői vizsgákra a Közlekedési Alkalmassági....
2019.11.13
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az M1-es autópályán és az 1-es számú főúton....
2019.11.13
A BMW Motorsport az új M2 CS műszaki alapjaira épített M2 CS Racing modellt kínálja a privát....
2019.11.13
Berlin mellett építi fel első európai üzemét a Tesla - jelentette be Elon Musk, az elektromos....