autóvezetés

Autóvezetés - így fogj hozzá!

2019.05.22.

Még be sem indítottuk a motort, de máris ezer dolgunk van! Tekintsünk át néhány használat előtti alapdolgot, hiszen a vezetők a mai napig akár 20 éves megoldásokra is képesek rácsodálkozni - a hölgy felhasználóktól az öltönyös úriemberekig.

A mai átadás-átvételek során sok múlik az értékesítőn és még több a vásárlón. Amikor az újdonsült tulajdonos beül a volán mögé, információáradattal találkozik: egy teljesen új környezetben kell tájékozódnia, beállítani az ülést, megtalálni a gombokat, jókor lépni a fékre és mondjuk lehúzni a váltót D-be. Az értékesítők még a telefoncsatlakoztatást is elintézhetik, de a sok okosságból elég kevés ragad meg az átlagnak - azokról nem is beszélve, akik használt jármű vásárlása miatt sohasem kaptak kellő felvilágosítást.

A kín és az öröm által keresztül szőtt percek jutnak erről eszembe, hiszen szép és okos teszautót jó érzés átvenni, meg egy másik téma átélni benne az elindulás előtti perceket, érdekes sorrendet felálltva a személyre szabás sebességének tekintetébn, vagyis hogy egy vadonatúj környezethez milyen gyorsan képes hozzászokni az új pilóta, és 600, 800 vagy 1200 méter után érzi otthonosan magát a kocsiban. Beszédes mérőszám lehet egy adott központi rendszer bonyolultságáról kialaktott vélemény során a tesztelő életkora, a szakavatottság és a rendszerismeret végeredményében manapság sokszor egyenlő egy fiatal generációs aggyal, amely puszta ösztönből akár gyorsabban megtalálja a kívánt beállításokat.

Mivel napjainkban igyekszünk a leírást félre téve összerakni ikeás bútorunkat, vagy éppen az okostévét is abszolút intuitívan használjuk már az első alkalommal, több praktika is elkerüli a figyelmünket. Minek időt pazarolni a leírést? Majd akkor, ha nagyon elakadtunk...

Jelen cikk arra buzdítja a kedves olvasókat, hogy mindenki vegye elő autója kezelési kézikönyvét és lapozza át szépen! Hiszen nemcsak az ülésbeállítás és az alapvető kapcsolók szerepelnek terítéken, hanem például az izzó- vagy kerékcsere mikéntje is! A leírás sorai között millió további hasznos információ is meglapulhat, például, hogy hóban hogyan induljunk el a második fokozatból automata váltóval, hol az emelő, mi  teendő a különböző hibaüzenetek esetén stb.

Fontos tisztázni továbbá az aktív biztonsági rendszerek meglétét, hogy az ABS mellett ESP is vigyáz ránk erős fékezésnél és kanyarodásnál. Nem beszélve az egyre népszerűbb városi vészfékező rendszerekről, amelyek több feltétel együttes megléte esetén kapcsolnak be, és például teljes lelki nyugalom ellenére koccanhatunk abban az esetben, ha az assziszt működött, de mi enyhén fékeztünk vagy valami egyéb kizáró okot idéztünk elő... Létezik deréktámasz, illetve a kormányoszlop magasságában és szélességében is állítható már egy jó ideje, és erre nem egy új Fordban vagy BMW-ben kell rácsodálkozni így 2019 táján!

Hány éve van jogosítványod? Tudtad, hogy az ülést így kell helyesen beállítani?

Az alapdimenziók mellett olyan specifikációkra is rálelhetünk, amelyek a nyugalom perceit erősítik bennünk. Megtudhatjuk például, hány liter olajat tud befogadni motorunk, csak hogy ne a dupláját számolják fel nekünk; illetve a szervizfüzet elején a kilométerhez kötött ellenőriznivalókat is csekkolhatjuk. És máris van egy nyers képünk arról, hogy mink van, miben utazunk és mit és hogyan kéne körülbelül karban tartani.

Röviden tehát, ne akarjuk átugorni a kezelési útmutató elolvasását. A vezetés során félig a sírban, félig pedig a börtönben vagyunk, vagyis nem játék az autózás! Lépjük meg a minimumot, nem véletlenül írták le nekünk, hogy mire kell figyelnünk a tulajdonlás és használat során. Te végiglapoztad autód kezelési útmutatóját és szervizfüzetét?

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.26
A Hyundai belga versenyzője életében először győzött a hercegségben, rajta kívül két toyotás páros....
2020.01.26
A világ legnagyobb számban eladott négykerekűje a Toyota Corolla, eddig több mint 47,5 millió....
2020.01.26
Az ország nagy részén újra ónos esőre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. ..
2020.01.26
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Városi élet. ..
2020.01.26
Mi is írtunk már korábban a Sono Motors elnevezésű startupról, akik egy BMW i3 alapjaira épített....
2020.01.26
Jelentősen drágult az elsősorban autók katalizátoraiban alkalmazott, de az ékszeriparban is....
2020.01.26
A Forma–1-es csapatok közül hetedikként az Alfa Romeo is ismertette, mikor leplezi le 2020-as....
2020.01.26
Uros Maksimovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.01.26
Egyre többen igyekeznek csökkenteni a műanyaghasználatot, de a hétköznapokban megszokott....
2020.01.26
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai vádemelést javasolnak a 63 éves kecskeméti....