szakkifejezés

Az autótechnika, az autójavítás belső nyelvi világa 2. rész

2015.03.02.

„Minden szakmának vannak szakkifejezései, a terminus technicusok. Műszakilag egzakt kifejezések, segítségükkel műszaki definíciókat alkotunk.Ezek néha nagyon hosszúak, talán bonyolultak, a hétköznapi „gyorsbeszédhez” alkalmatlanok, ezért születnek rövidítések, „becenevek”.

Gyakori, hogy idegen nyelvből származnak megnevezések. Többnyire félrehallottak, erőteljesen torzultak, "anyjuk sem ismer már rájuk". A szakzsargonban használt szavak tehát csak szűk körben ismert kifejezések, melyek szakkifejezések pótlására, egyszerűsítésére szolgálnak. Tudjuk, miről van szó, ez nem rombolja a nyelvet (ha egyáltalán van ilyen). Szerintem az viszont a szakemberektől elvárható, hogy tudja, mi van pontosan a háttérben.” – idézzük az előző rész bevezetőjében írtakat. Több példát is hoztunk erre, de nem fogytunk ki belőlük!

Veszting
A légfékesek tudják mi az a „veszting”, gyakran használják is. A rugóerőtárolós rögzítőfékről van szó, eredete minden bizonnyal a légfékek egyik atyjához, George Westinghouse úrhoz (1846. október 6. – 1914. március 12.) amerikai vállalkozó és mérnök, aki a vasúti légfék kifejlesztője, de maradandót alkotott a villamosgépek területén is.

Ferodo
A súrlódóbetétet, első sorban a fékbetétet, ferodónak is hívják. Cégnév az eredete, a ma is létező – igaz ma már csak márkanév – Ferodo, a Federal Mogul cégóriáshoz tartozik.

Hubsíberes
Hubschieber, azaz lökettolókás dízel adagolóelem a hazai szaknyelvben hubsíberes.

Subler
A tolómérő szleng neve, a subler, a német Schieblehre szóból torzult.

Stekker
Az előző részben említettük a stekk-pumpa dízel adagolószivattyú típust. Ott elfelejtettem említeni a gyakran használt stekker, azaz csatlakozó szót, melyet többnyire elektromos csatlakozóra használunk. A csati szellemes mai rövidítés.

Klingerit
A klingerit a szakmánkban ismert, többnyire azbeszttartalmú hengerfej tömítésanyagként híresült el. Névadója egy osztrák mérnök, Richard Klinger, aki 1886-ban készített szálanyagból préselt tömítést. Ma a Klinger Group Ltd jelentős ipari tömítésgyártó.

Szimmering
A szimmer, szimmer-gyűrű, vagy szimmering a tengelytömítés, tömszelence neve. A Simmerring vagy Simmer-Ring a Freudenber Sealing Technologies márkaneve. Walther Simmer a Freudenberg cégnél dolgozó osztrák mérnök, később egyetemi professzor fejlesztette ki a róla elnevezett tengelytömítést 1929-ben, az ausztriai Kufsteinben.

Demag
A demag szót futómacska, daru, emelőmű, elektromos láncos emelő, köteles, sodronyos emelő szerkezetre használjuk. A DEMAG Németország legnagyobb darugyártója volt a 20. század első harmadában. Neve a Deutsche Maschinenfabrik GmbH-ból ered.

Konverter
Például a hidrodinamikus nyomatékváltó a szakmában csak konverter, az angol converter átvétele. Mondják vandlernek is, a német Wandler honosítása.

Gangos
Az 5-gangos váltó, azaz 5-fokozatú a német der Gang többek között sebességfokozat szót rejti.

Flansni
A flansni perem, leszorító karima, csúszógyűrűs tömítést tartó közdarab eredete a német der Flansch szó.

Trepni
A trepni fellépő, feljáró, felhajtó rámpa, esetleg a motorkerékpár lábtartója. Eredete a német die Treppe, lépcső szó.

Bigamer
Megmosolyogtató a bigamer, az angol big hammer nagykalapács elhallása, mely egyszerűen csak népszava…

Nyelvművelés
Sajnos műszaki nyelvművelésünk nem követi az új technikát. Ezen a területen nincs szakmai (például nyelvészi, újságírói, egyetemi oktatói) összefogás. Nézzünk példákat arra, ahol elkelne a közös bölcsesség.

Common rail és Unit Injector
Utóbbi idők egyik dilemmája, hogy a dízeltechnika „common rail” kifejezését miként fordítsuk műszaki tartalmát tükrözően helyesen magyarra. Bizonyára nem a legjobb a közös nyomócsöves megnevezés, (már csak azért sem, mert nem mindig cső alakú a nyomástároló), valamivel jobb a közös nyomásterű. Sokan nem is fordítják, marad az angol kifejezés és a CR rövidítés. Maradva a dízeltechnikánál, a Unit Injector, a Pumpe-Düse adagoló-porlasztónak fordítható, adagoló-fúvókást is hallani. Talán a szivattyú-fúvókás nem a legjobb.

Amiben kettő van
Bajban vagyunk azokkal a szerkezetekkel, amiben valamiből kettő van.

Kéttömegű vagy kettőstömegű lendítőkerék?
Két tengelykapcsolós, netán kétkuplungos vagy duplakuplungos például a DSG váltó. Lévai professzor úr a kettős tengelykapcsolójú kifejezést ajánlja.

A gyújtótrafó kétkivezetéses (ha olyan fajta), vagy parazitaszikrás?

Ha két vagy három kétkivezetéses transzformátor van egybeépítve, akkor az angol blokk-tarfónak mondja. Egyáltalán azonos-e a gyújtótrafó, gyújtótekercs és a gyújtótranszformátor? Műszakilag lehet és kell is különbséget tenni. Ha a primertekercs nincs galvanikus kapcsolatban a szekunder tekerccsel, akkor transzformátor. Ilyen a kézkivezetéses, vagy miként is nevezzük…
Az egyedi, azaz önálló hengerenkénti gyújtást az angol CoP rövidítéssel illeti, mely a Coil on Plug, trafó a gyertyán kifejezés rövidítése.

Tárcsafék vagy tárcsás fék?
Tárcsafék vagy tárcsás fék? Természetesen tárcsafék. (Igaz, van tárcsásfék is, de én még ilyen konstrukciók kerékfékben nem láttam). A dobfék sem dobos, mert az torta…

Bowden
A bovden (vagy bowden írásmódú) mozgást átvivő flexibilis kábel, például sebességváltó bowden, kuplung bowden, gázbowden, toló-húzó bowden stb. eredete feltalálójához vezet vissza. Habár a technikatörténet kutatói is dilemma előtt állnak, mert több Bowden nevű úr is kitalált efféle szerkezetet. A bowden mechanizmus, autótechnikához is köthetően, az ír Ernest Monnington Bowden (1860 – 1904) nevéhez köthető. A leírás először Automotor Journalban jelent meg, 1897-ben.

Innen-onnan
A magyar szakkifejezést is rövidítjük, ha a hétköznapi beszédben hosszúnak találjuk. Jó példa erre a lengéscsillapító vizsgáló próbapad, mely egyszerűen csak lengpad.

A szervo-szivattyú, szervokormány – ha szövegkörnyezetéből érthető, hogy mire is kell gondolunk, – maradhat egyszerűen szervo.

Vannak magyartalan, sőt logikátlan műszaki nyelvi kifejezéseink, jelzős szókapcsolataink is.

Ilyen a magas nyomás és magas hőmérséklet. (A német Hochdruck-ot mond, mi tükörfordítottuk.)

Egy egyetemi professzor mondása helyre teszi a dolgot: „jegyezze meg fiam, egy magyar ember az árnyékszéken nem magasat, hanem nagyot nyom!”

A „magas felszereltségű” autó a kereskedők nyelvén valami olyasfélét jelent, hogy jól, gazdagon felszerelt, extrákkal gazdagon ellátott. Ha magasan felszerelt, én legfeljebb a tetőboxra gondolok.

A szerelőket sem kell félteni, ha egy kis nyelvi leleményre van szükségük! Ha valamit nem tudnak megoldani, az ügyféllel tudatják:
„Ez gyárilag ilyen!”
„Ez tulajdonság, nem hiba!”

A hétköznapi társalgás is használ autós „szakkifejezést”, például:
Tedd magad üresbe! Kuplungolj öregem!
Szelíd kifejezés arra az esetre, ha valaki túl sokat kér tőlünk, vagy túlpörög.

 

Örülnék, és kérem is tisztelettel Olvasóimat, hogy egy leendő autótechnikai „szakzsargon” szótárhoz adjanak újabb szavakat. Ha eredetük nem világos, majd utánanézünk!

 

Dr. Nagyszokolyai Iván

az Autótechnika főszerkesztője
(Legyen Ön is az Autótechnika előfizetője ebben az évben is! További információ http://autotechnika.hu )

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.06.17
- Az autógyártás őskorából származó veterán járművekkel gazdagodott a keszthelyi Helikon....
2019.06.17
Nehéz dönteni, hogy a gyűjtemény vagy annak története a különlegesebb, az mindenesetre nem kérdés:....
2019.06.17
A Bosch a svéd Powercellel fog össze az üzemanyagcella-fejlesztés területén. A közös munka során....
2019.06.17
Huseyin Cakmak Ciprusról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.06.17
- A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Debrecen térségében, a 4-es úton olyan járművet....
2019.06.17
- A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán....
2019.06.17
- Árokba hajtott egy diákokat szállító busz hétfő délben az M3-as autópályán Kálnál, hét ember....
2019.06.17
A magyar rendőrök az olasz hatóságok által körözött sportkocsit és quadot foglaltak le Nagylakon és....
2019.06.17
Drámai vége lett a világbajnokság nyolcadik versenyének, Ott Tänak az utolsó gyorsaságin bukta el a....
2019.06.17
2019. április 27-én az Országos Rendőr- és Tűzoltónapon tartották a közlekedésbiztonsági verseny....