Akkumulátorok

Az elektromos autózás jövője itt keresendő

2019.10.31.

Újabb siker a szilárdtest akkumulátorok terén: a kapacitás 90% felett maradt száz újratöltés után, amely nagyon jó eredmény az ilyen típusú energiatárolók esetében, noha ezek még mindig csak kísérleti fázisban léteznek. Korábban csak folyadék vagy további, például polimer réteg segítségével voltak csak képesek hasonlóra a mérnök kutatók a szilárdtest akkumulátorok világában.

A szilárdtest akkumulátoroknak számos előnye ismert a manapság használatos lítium-ionos változatokkal szemben, amelyek folyékony elektrolitot tartalmaznak. Például nem képesek szivárgásra, nem tudnak kigyulladni, magyarul önmagukban véve biztonságosak és robusztusak. Kevesebb megoldás szükséges a cellák elektromos kisülése ellen vagy az állandó hőmérséklet fenntartásához, így a költségek és az akkumulátorok tömege csökkenhet.

Mivel a szilárdtest akkumulátorok szintén nagyon magas energiasűrűségűek lehetnek, világszerte intenzív kutatás zajlik területükön. Azonban a teljesen folyadékmentes vagy a puha, polimer réteget nélkülöző megoldások még továbbra is nagyon messze állnak a piacra kerüléstől. Az elektród és az elektrolit közötti kapcsolat megteremtése a problémás.

Egy akkumulátorban a szállított ionok konstans az elektródban tárolódnak vagy vándorolnak az elektródtól az elektrolithoz. Az elektródok folyamatos növekedése és zsugorodása sokkal kevésbé tolerálja a szilárd anyagokat, mint a folyékony elektrolit, ami mindig jó kapcsolatot biztosít.

A kutatók nátrium alapú szilárdtest akkumulátorokkal kísérleteznek, mert még mindig jó eneregiasűrűség valósítható meg alkalmazásukkal, miközben elérhetőbbek és olcsóbbak a lítiumnál, akár megújuló energia köztes tárolóelemként is funkcionálva. Továbbá, a lítiummal szemben a nátrium kevésbé hajlamos fém dentrit képződésére, amely a cellák zárlatosságához és tönkremeneteléhez vezet. Kobaltmentes katód anyagok használata szintén lehetséges.

Forrás: 
www.springerprofessional.de

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.12
Az ABB ügyfelek, politikusok és médiaképviselők részvételével megtartott avatóünnepségen, a svájci....
2019.11.12
Saeed Sadeghi Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.11.12
Míg nálunk a villanyautók és az SUV-k között éleződik a versengés, addig Amerika tesz a trendekre,....
2019.11.12
A Camion Truck&Bus magazin 24. alkalommal hirdette meg "Az év haszongépjárműve" pályázatot,....
2019.11.12
Amikor azt a jelzőt halljuk egy autóról vagy motorról, hogy legendás akkor általában valami remén..
2019.11.12
A CUPRA folytatja küldetését a teljesítmény, a kifinomultság és az egyediség tökéletes....
2019.11.12
Szinte biztos, hogy november végén bejelenti első hálózatról tölthető hibrid modelljének érkezését....
2019.11.12
Halálra gázolt egy autó egy gyalogos nőt a 81-es főúton Győr külterületén kedd reggel - közölte a....
2019.11.12
Az Audi „Charge & Fly” elnevezéssel egy ingyenes kezdeményezést indít a müncheni repülőtéren,....
2019.11.12
Több mint 17 000 lelkes rajongó előtt ünnepelt a Honda immáron 10. alkalommal a Twin Ring Motegi....