ár-érték arány

Az új autók értékcsökkenése: mit mond a közgazdaságtan?

2020.01.13.

Az új autók árának csökkenése hatalmas mértéket ölt az első néhány évben, ez köztudott. Ennek értelemszerűen számos oka van: az első tulajdonosi lét megfizetése mellett vannak olyan költségek, amik nem oszlanak meg az autó életciklusa során, hanem annak megvételénél kell megfizetni az árukat, jellemzően ilyenek például a különböző opciós extra felszereltségek. De evezzünk most más vizekre, nézzük meg, mit mond a közgazdaságtan a jelenségről!

A közgazdaságtanon belül is George Akerlof-ot hívjuk segítségül, aki a The Market for Lemons: Quality Uncertainty and the Market Mechanism (magyarul kb. A tragacsok piaca: minőségi bizonytalanság és a piaci mechanizmus) című munkájáért egyébként Nobel-díjat is kapott 2001-ben.

De hogy is néz ki Akerlof tragacspiaca? Ebben az elméleti világban kétféle autó van: “citrom”, amit mindenki el akar kerülni, ezek a megbízhatatlan, úgy alapvetően rossz használt autók. Citromok helyett mindenki barackokat akar, megbízható, szervizelt, jó állapotú autókat.

A probléma ott kezdődik, hogy a vásárlók valójában nem tudják, hogy mit vásárolnak. A hirdetésekben és az elmondottak alapján minden használtautó a barack kategóriába sorolandó, ugyanakkor tudjuk, hogy a helyzet közel így fest és a barackoskosár olykor citromokkal van tele. De mit tesz az ember, ha nem biztos abban, hogy valóban jó minőségű terméket vásárol? Megpróbál kevesebbet fizetni érte. Emiatt a jó terméket áruló kereskedők közül sokan felhagynak az üzlettel, így arányaiban még több citrom lesz a piacon, ami tovább csökkenti a vevők által fizetett összegeket, így végül lehetetlen lesz egy “barackot” mindenki számára jó áron eladni.

Ez a példa persze nem teljesen életszerű, a használtautó-piacról nem tudnak csak úgy kiszállni a jó minőségű autókat árusító kereskedők. Épp ezért a University College of London kutatói megpróbálták kideríteni, mennyit is veszít egy autó a valódi értékéhez képest azért, mert a vásárlók nem tudják, milyen autót is vásárolnak és ezért az autók ára alacsonyabb a reálisnál.

Az ő vizsgálatuk során ez újkori eladási árak leértékelésével becsülték meg az autó értékét, majd megvizsgálták, hogy az adott autó mennyivel a becsült érték alatt találnak gazdára. Az eredmény egyértelmű, Akerlof nem véletlenül lett Nobel-díjas: az első évben a valós érték alatt 18%-kal alacsonyabb áron keltek el a “barackok” a “citromok” keltette bizonytalanság miatt, a második évben pedig 8%-ot jelentettek a vásárlókban felmerülő kétségek. Az ő modelljuk alapján egészen az autó kilencedik évéig igaz, hogy a jó autókat alacsonyabb áron árulják, mint amennyit elméletileg érniük kellene és csak a kilencedik év után kérhetik el a reális árat az autóért.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás Dánia autóipiacát vizsgálta, így ezek az értékek nem feltélenül érvényesek mindenhol, ugyanakkor érdekes elgondolkodni, hogy az autók elképesztő iramú értéktelenedése mögött a rossz autókat tökéletes gépként áruló eladók tevékenysége áll.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.24
A hatszoros világbajnok hamar összeszokott új autójával, a Toyotával, és hetedik itteni győzelmére....
2020.01.24
Toni Schmücker 1975-től 1982-ig volt a Volkswagen vezérigazgatója. Tőle olvastam anno egy....
2020.01.24
Uros Maksimovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.01.24
A Moszkvában car-sharing rendszerben közlekedő gépkocsik száma 2019. év végén meghaladta a 30 ezret....
2020.01.24
Az Európai Beruházási Bank hiteléből a társaság 3200 darab új, környezetbarát buszt vehet. ..
2020.01.24
Az erdélyi Hargita megyéből érkezett a Közlekedési Múzeum autóbusz-gyűjteményének két legújabb....
2020.01.24
Ott Tänak a negyedik gyorsasági szakaszon törte totálkárosra a Hyundai-t. ..
2020.01.24
Nem akármilyen rekorddal büszkélkedhet az Audi Hungaria. A győri gyár 2008 óta a világ legnagyobb....
2020.01.24
A magyar rendőrök a német és az olasz hatóságok által körözött gépkocsikat foglaltak le a nagylaki....
2020.01.24
A négyszeres abszolút magyar bajnok Herczig Norbert fia, Patrik is rajthoz áll az országos rali....