motorgyártás

Belelendül az Opel

2014.07.31.

Küzdelmes évek után úgy látszik, emelkedő ágba kerül a General Motoros európai cége. Az Opel kereskedelmi alelnöke szerint minél több szegmensben igykeznek versenyképes ajánlatot tenni a vásárlóknak, ez a felemelkedés záloga.

A Mokka olyan réspiacon ért el sikereket, ahol az Opel korábban nem volt jelen

Nehéz éveken van túl a patinás európai márka. Az Opelnek szembe kellett néznie a gyárbezárásokkal, elbocsátásokkal, a termékpaletta átalakításával. Mára azonban költséghatékonyan működik a cég, a magyarországi motorgyár olyan korszerű erőforrás-kínálatot biztosít, ami hosszú távon versenyképessé teszi a márka járműveit. Változás történt az anyavállalat és az Opel kapcsolatában: a hónap elejétől az Opel Group felel az európai működésért, ez is jelzi hogy a GM bízik az európai menedzsment sikerességében. Ez a stabil háttértámogatás teszi lehetővé, hogy 2018-ig 27 új modellt és 17 új motort bocsátanak piacra. Most már csak a piaci növekedésnek kell eljönnie, ami várhatóan be is következik.

Mint Peter Christian Küspert, az Opel kereskedelmi alelnöke szűk körű háttérbeszélgetésen elmondta, az idén már növekednek az Opel eladásai Európában, ezt támasztják alá az első fél éves értékesítési adatok. Az első hat hónapban az Opel a személyautó-piacon 464 146 autót adott el, mintegy harmincezerrel többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Miközben az európai személyautópiac 6,5 százalékkal bővült, az Opel értékesítése 8,6 százalékkal, ami hét százalékos piaci részesedést, a márkák között a harmadik helyet biztosította számára. Peter Christian Küspert emlékeztetett arra, hogy a szanálási program egy évvel ezelőtt kezdődött, és a szigorú költségfegyelem, valamint a modellek folyamatos megújítása alapot ad a hosszú távon fenntartható fejlődésnek. Megerősítette, hogy az Opel célja 2016-ra már a nyereségesség, de legalábbis a veszteségmentes működés. A GM februárban nyilvánosságra hozott adatai szerint európai érdekeltségének üzleti eredmény szintű vesztesége tavaly 623 millió euró volt, több mint a felére sikerült csökkenteni az előző évihez képest.

A kereskedelmi alelnök rámutatott, hogy a várt növekedésben nagy szerep jut a Szentgotthárdon gyártott motoroknak, miután a modelleket a folyamatos megújítás során új motorokkal szerelik fel. Szentgotthárdon, az új Flex gyárban 2012 őszén kezdődött meg termelés, itt készítik az új motorcsaládokat. Az idén július elején indult meg a kis, 1400 köbcentiméternél nem nagyobb hengerűrtartalmú motorok gyártása, elsőként egyliteres, háromhengeres, 115 lóerős motorok kerülnek le a gyártósorokról. A cég arra számít, hogy a kisméretű benzines motorok lesznek a magyar motorgyár legnagyobb számban gyártott termékei. Az idén több mint 400 ezer, 2016-ra már évi egymillió motor előállítását tervezik a gyárban. Az Opel Magyarország adatai szerint idén az első fél évben az összesített újautó-piacon több mint 5000 személygépkocsit és kisteherautót adtak el, a márka eladása 68 százalékkal bővült az előző évhez képest.

Félreértésnek nevezete kérdésünkre Dános András, az Opel Magyarország kommunikációs vezetője azt a sajtóértesülést, hogy az Opel a Renaulthoz hasonlóan olcsó kisautók gyártására készülne. Tény, hogy az olcsóbb árfekvésű Chevrolet márkát kivonják Európából, és az így keletkező űrt az Opel igyekszik sikeres autókkal kitölteni. A cél azonban nem a minél olcsóbb ár, hanem a jó értékarányú autók előállítása, valamint minél több piaci szegmensben való sikeres szereplés. Példaként említette Dános András a Mokka kisterepjárót, amely olyan réspiacon ér el kiemelkedő eladásokat, ahol korábban nem volt Opel termék. És ilyennek szánják azt az ötajtós városi kisautót, amely a Corsától eltérő platformon készül, és versenyezhet akár a Dacia Sanderoval is.

Jámbor Gyula

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.06
Sztrájk a General Motors-nál, továbbra is süllyedő kínai autóeladások, az új generáció új szokásai....
2019.12.06
Charles Wassen, a Dana Hungary Kft. ügyvezetője egyike a legbefolyásosabb Magyarországon dolgozó,....
2019.12.06
Egy motoros vesztette életét a Rábapatona térségében történt baleset során - írja a police.hu ..
2019.12.06
Átszervezte vezetői struktúráját a Lexus. A vállalat első számú embere mostantól az a Szató Kodzsi....
2019.12.06
Tökéletesítette orvosi robotját a Toyota. A japán egészségügyben két éve bevezetett Welwalk széria....
2019.12.06
Hálás lehet az osztrák rendőröknek az a magyar autós, aki égő autójából sértetlenül ki tudott....
2019.12.05
A globális autópiac visszaesésének folytatódására és Németországban több tízezer ágazati munkahely....
2019.12.05
A szakadék széléről húzta vissza ügyfelét a szakértő. ..
2019.12.05
A BMW komolyan gondolja az elektromos autózást és ezt a számok terén is bizonyítja. A bajor gyártó....
2019.12.05
Seyed Mohammad Reza Abedi Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....