BMW 3

BMW 320d xDrive teszt: racionális luxus

2019.07.22.

Újabb generációkat boldogít a hármas legújabb változata. A ma még a tehetős üzletemberek céges autója hat-hét év múlva fiatal titánok nagy szerelme lesz. Kipróbáltuk a megújult hármast az észszerű, de sosem középszerű kétliteres dízelmotorral.

1975 óta íródik a 3-as BMW története, amely hat generáció során több mint 15,5 millió vásárló szimpátiáját nyerte el, és mint ilyen, a BMW egyik legfontosabb modellje. Hetedik generációjába lépett a modell, gyári kódneve ezúttal G20. Kényelmes, élvezetesen vezethető, pár évesen megfizethető középkategóriás luxus.

Hogy néz ki?

Szép a Luxury Line felszereltséggel, bronz fényezéssel és rengeteg krómmal díszített negyvennégy éves korára megújult hármas. Alapjaiban a két évvel korábban bemutatott ötösre hasonlít - ez pedig bók, hisz az is igen szépre sikeredett. Elődjénél nyolc centiméterrel lett hosszabb, tengelytávja pedig négy centit nőtt, így van bőven lábtér hátul is (4709 milliméter hosszú, 1827 milliméter széles és 1442 milliméter magas a 3-as BMW, tengelytávja 2851 milliméter), ahogy csomagtere is hízott és immár 480 literes. A csomagtartó az elődhöz hasonlóan 40:20:40 arányban előre dönthető hátsó üléstámlákon keresztül bővíthető, pótkerék nincs, a merev oldalfalú, defekttűrő abroncsokért külön pénzt kérnek.

Újak a LED-es lámpái, az angyalszemek helyett immár apró hokiütőkkel világít. A jégkorong fontos lehetett a tervezőknek - ahogy nekem is az első számú sport -, mert megszámlálhatatlan apró részletben köszönnek vissza a kasztnin, kívül és belül egyaránt. A tesztautónkban a legfejlettebb lézeres LED fényszóró világított, ami 530 méterre lő el a többi közlekedő elvakítása nélkül. Talán neki volt köszönhető, hogy egy júniusi éjjel megúsztam életem első komolyabb vadkalandját. A Szigetújfalu és Tököl között a semmiből - ahogy ez szokott lenni - előugrott az őz, és mélyen belenéztünk egymás szemébe, mielőtt bekövetkezett a csattanás. Szerencsére, szerencsénk volt. Az őz elszaladt, az autó megúszta pár rátapadt szőrrel, én meg örökre megtanultam, hogy a hatvan kilométer/óra is gyors, ha vadveszély tábla hatálya alatt poroszkálok az éjszakában.

Világos, de kéttónusú belső tere határozottan prémium, a bőr hibátlan, a műanyagok kellemesek a szemnek és a kéznek. Mélyen ülünk, sportülései is jól tartanak, elektromosan mozgathatók, fűthetők, ahogy a vaskos M Sport kormány is melegséggel kényeztet télen. Műszerfala teljesen digitális, a távolsági fényszóró automatikus, van félig önvezetésre képes tempomat, táblafelismerő (az előzni tilos jelzést is ismeri, és nem fél figyelmeztetni a záróvonalnál, ha esetleg gondolkodóba esnénk), okos navigáció, tolató- és előre tekintő kamera - persze, ezek nagyrésze feláras. Újdonság, hogy a rögzítőfék elektromos. A fanatikusoknak az is feltűnhet, hogy a kocsi övvonala a kilincsek fölé került.

Modern technológiai megoldásokból nincs hiány: alapáras az automatikusan lefékező, ütközésre, kerékpárosokra és gyalogosokra figyelmeztető rendszer. Opciós a teljesen megálló, majd újra elinduló funkcióval dolgozó aktív tempomat, a sávelhagyásra, sávváltásra figyelmeztető, a hátsó ütközésre és a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer. A kormányzó- és sávtartó asszisztens néhány másodpercig önállóan is vezetheti az autót, ez a rendszer együttműködik az oldalirányú ütközést megelőző rendszerrel és a kikerülési segédlettel. A sávtartó néha erőszakosan avatkozik be, főként az út jobb oldaláról ránt vissza előszeretettel, ami akkor kellemetlen, ha direkt kerülünk ki egy ordító mélységű kátyút, vagy földön heverő önindítót, netán lehúzódva elengedünk egy motorost, a kocsi meg ellenkezik.

A szélvédőre vetített kijelző új generációja minden korábbinál nagyobb képet ad, háromdimenziós grafikával és új tartalmakkal. Jár az autóhoz vezeték nélküli mobiltöltő, különböző online funkciókat is rendelhetünk, valamint fehérvári gyártású Harman Kardon prémium hangrendszert is. Ezt ki ne hagyják, az új, intelligens személyi asszisztensnél sokkal hasznosabb. Az okosságok között kiemelendő, hogy az Apple Carplay vezeték nélkül is használható bluetooth-kapcsolattal.

Hogy megy?

Két turbóval megfújt dízelmotorja 190 lóerős (legnagyobb teljesítményét percenként 4000-es fordulaton ismerhetjük meg), nyomatékcsúcsa 400 Nm (percenkénti 1750-2500-as fordulattartományban adja le). A kormány mögül fülekkel is kapcsolható nyolcfokozatú automatikus váltóját az egri ZF szállította, parádésan dolgozik együtt az izmos motorral, nagyon alacsony fordulaton is élénken reagál a gázra, nincs olyan fordulattartomány, ahol ne éreznénk fickósnak még akkor is, ha a menetdinamikai kapcsolót eco pro állásban tartjuk. A mai BMW-knél ez kötelező: a vezetési élmény megmarad, miközben a fogyasztás alacsonyabb. A váltó ilyenkor 1900-as percenkénti fordulatnál kapcsol feljebb, komfort módban ez az érték 2100, sportban 2300 fordulat. Takarékos módban vitorlázni is képes az autó, azaz a váltó szétkapcsol és az autó szabadon fut. Száz kilométer/órás sebességről hatvanra közel két kilométeren át lassul az autó, leginkább itt gyűjti össze a gázolajcseppeket, amelyeket sport plusz módban egy kemény fröccsel egy szempillantás alatt elégetünk. Újdonság, hogy nemcsak eco pro módban vitorlázik az autó, hanem szinte mindig, amikor finoman vesszük le a lábunkat a gázról.

Légellenállása a korábbi 0,26-os Cd-értékről 0,23-ra javult, végsebessége immár 240 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/órára 6,8 másodperc alatt gyorsul.

Milyen vezetni?

A tesztelt hármas mind a négy kereke hajtott, így a vezetési élmény mellett a vezetés biztonsága is alaptartozék, nincs az a kikanyarodás, az a szerpentin, amely megtréfálna. Mindenütt biztosan tapad, kiváló az útfogása.  Az elődjénél 10 milliméterrel lejjebb ültetett futóművét sportosra hangolták, nem túl kemény, nem veri le a vesénket, kanyarokba befeszül, de mi bármennyire is befeszülnénk, nem tudunk alulkormányzottsági hajlamot előcsalni belőle. A tengelyterhelés elosztása 50-50 százalékos, a méretbeli és technológiai fejlődés ellenére (vagy éppen pont azért) korábbi azonos kivitelével szemben 55 kilóval könnyebb. Több benne a nagyszilárdságú acél, az alumíniummal sem fukarkodtak, ilyen anyagból készült többek között a motorháztető, a differenciálmű háza és az első sárvédőpár.   Az üresen 1515 kilós kocsi kormányzása precíz, ebben a sok alkatrész mellett a szintén hazánkban készült kormánymű felel. Viselkedése a választott menetmódokban jelentősen eltér, komfortban könnyűnek tűnik, egyeseknek sportban pedig egy kissé nehéz (4x4-es hajtással nem is lehet nagyon más...). Nekem minden beállításban tetszett, igaz legtöbbször a semlegesnek feltüntetett takarékos módban hajtottam. Főleg a vadbaleset után... Az úthibákat érezzük, de ezek nem bántók. Halk a kocsi, a menetzaj néma, csak kívülről hallani alap dízelmorgást, a motort rendesen bebugyolálták, ami nemcsak a hangélményt javítja, hanem télen tovább tartja melegen a vasat.

Az iDrive kiválóan és ösztönösen működtethető, a középkonzoli képernyő érintésérzékeny, a tapipadon kézzel is beírhatjuk például a navigációs célt, de beszédvezérléssel is irányíthatjuk az új hármas különböző funkcióit.

Mennyibe kerül?

BMW 3-ast legolcsóbban 10,894 millió forintért kaphatunk, igaz a 318d-ben szolgáló dízelmotor csak 150 lóerős. A tesztelt BMW 320d xDrive alapára 12,95 millió forint. Az extralistán szereplő tételekért ennek több mint a felét kifizethetjük és még akkor sem kapunk fullos autót. Ha már megvettük, a tankolásért nem fog fájni a fejünk, a mintegy 500 kilométeres teszt során beérte 6,1 liter gázolajjal 100 kilométerenként.

Az újdonság három helyszínen készül: a BMW központi, müncheni üzemében, a közös vállalkozásként működtetett BMW Brilliance Automotive (BBA) senjangi gyárában Kínában, illetve a mexikói San Luis Potosí ultramodern gyárában.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.14
Egy paradicsomi luxusüdülés teknősökkel, delfinekkel és csodás korallokkal Marsa Alamban. A....
2019.12.14
Magyarországi terjeszkedési céljainak megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá....
2019.12.14
Az Év Magyar Autója versenybe elsőként a Skoda nevezett, a cseh márka a Magyarország Autója 2020....
2019.12.14
A „Közös ügyek-közös felelősségek” kategóriában kapott elismeréssel a Knorr-Bremse Vasúti Jármű....
2019.12.14
A Tokiói Olimpia és Paralimpia Szervezőbizottsága (Tokió 2020) bemutatta azoknak az autónak a....
2019.12.14
Novemberben a Volkswagen-csoport 988.800 járművet szállított ki az ügyfelek számára az egész....
2019.12.14
Az európai vásárlók nem rajonganak már a kupék és kabriók iránt sem, a prémium kupék iránt a....
2019.12.14
A mosonmagyaróvári rendőrök a közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésének....
2019.12.13
Michelisz Norbert mindkét időmérőt megnyerte a túraautó-világkupa (WTCR) szezonzáró malajziai....
2019.12.13
Mi lesz, ha vidékre utaznánk? Egy villanyautó csak városba való. Hangzatos mondatok, amiket a....