Bombardier

A brit kormányfő csalódott a Bombardier-gépekre kirótt büntetővám miatt

2017.09.28.

- Theresa May brit miniszterelnök tőle szokatlan módon személyes Twitter-üzenetben adott hangot szerdán mélységes csalódottságának, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium súlyos büntetővámot rótt ki a kanadai Bombardier Aerospace repülőgépipari csoport újonnan kifejlesztett - jelentős részben Észak-Írországban gyártott - utasszállító típusára tiltott állami támogatás címén.

Michael Fallon brit védelmi miniszter alig burkoltan megfenyegette a Bombardier ellen panaszt benyújtó amerikai Boeing repülőgépgyárat, hogy veszélybe kerülhetnek nagy-britanniai hadiipari megrendelései. A 108-133 személyes kategóriába tartozó kéthajtóműves, közepes hatósugarú C-Series típus szárnyait és a kapcsolódó részegységeket a Bombardier belfasti üzemében gyártják. A kanadai cég 520 millió font (190 milliárd forint) beruházással építette fel az észak-írországi üzemet, ahol 4100 alkalmazott dolgozik, de a beszállító hálózattól további 14 ezer észak-írországi munkahely függ.A legnagyobb amerikai rivális, a Boeing panaszának helyt adva az amerikai szaktárca kedd este meghozott előzetes végzésében 219,63 százalékos importvámot vetett ki a C-Series típus minden egyes példányára. Ha a döntés jogerőre emelkedik, az gyakorlatilag eladhatatlanná tenné a típust az amerikai piacon. Az egyik legnagyobb amerikai légitársaság, a Delta tavaly 125 C-Series repülőgépre adott rendelést a Bombardier-nak, 5,6 milliárd dollár értékben. A Boeing áprilisban nyújtott be panaszt, azon a címen, hogy a Delta "dömpingáron" jut hozzá a gépekhez, és ezt a kanadai gyártónak nyújtott hazai és brit állami támogatások tették lehetővé.

A Bombardier szerdai állásfoglalása szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium "abszurd" és "a valóságtól elrugaszkodott" döntést hozott, mindenekelőtt azért, mert a Boeing kínálatában nem is szerepel a C-Serieshez hasonló kategóriájú utasszállító repülőgép. A végső szót a dömpingvitákban döntnöki jogkörökkel is felruházott, szövetségi hatáskörű amerikai külkereskedelmi bizottság (USITC) mondja ki a jövő év elején.Szerdán Theresa May brit miniszterelnök a Twitter üzenőportálon adott hangot mélységes csalódottságának az amerikai kereskedelmi minisztérium döntése miatt. Hozzátette: a brit kormány folytatja az együttműködést a kanadai vállalattal az "életfontosságú" észak-írországi munkahelyek megőrzése érdekében. A Downing Street szóvivője külön nyilatkozatban bírálta az amerikai döntést, mondván: London "nem ezt várja egy régi kereskedelmi partnerétől".

A brit védelmi miniszter, aki szerdán éppen Belfastban tett látogatást, a BBC televíziónak kijelentette: a brit védelmi költségvetésből "a Boeing is hasznot húz", de "ez a viselkedés veszélybe sodorhatja jövőbeni kapcsolatainkat". "Ezt nem akarjuk, a Boeing fontos befektetőként és munkáltatóként van jelen az Egyesült Királyságban, de előnyben részesítenénk az ilyen viták tárgyalásos rendezését" - mondta Sir Michael Fallon. A brit védelmi minisztérium tavaly 2,3 milliárd dollár értékben ötven Apache AH-64E típusú támadó helikopter rendelt a brit hadsereg számára a Boeingtől.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.20
Új Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok állnak forgalomba Budapesten, az első tizenhat....
2020.01.20
A szakszerű javítás a csere lenne, de az több mint 260.000 Ft-ra rúg. Ki fizeti a révészt? ..
2020.01.20
Úgy tűnik, a Manchester City katalán edzőjének folyamatosan meggyűlik a baja Nagy-Britanniában a....
2020.01.20
Borta Ambrozie Ovidiu Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.01.20
A kecskeméti Neumann János Egyetem és a baden-württenbergi Albstadt-Sigmaringen Egyetem 36....
2020.01.20
A francia PSA autóipari csoport eladásai tíz százalékkal csökkentek tavaly a 2018-as értékesítési....
2020.01.20
- A gyorsaságimotoros-világbajnokság (Moto GP) jogtulajdonosaként nemzetközi utánpótlás....
2020.01.20
- A Magyar Suzuki Zrt. 2020-tól kizárólag hibrid meghajtású gépkocsikat gyárt Esztergomban az uniós....
2020.01.20
Gyakorlatilag az egész világ, de különösen az autóipar első számú témája manapság a szén-dioxid.....
2020.01.20
A Ford bejelentette, hogy 42 millió eurós beruházással fejleszti tovább a Valencia üzemet, tovább....