Innovációs díj

Csúcselismerés a közlekedési szektorban

2019.08.09.

Közlekedési Innovációs Díjat alapított a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület. Ezzel ismerik el és karolják fel az ágazatban dolgozó tehetséges fiatalokat. A díjjal egymillió forint jár, és az, hogy megvalósíthatják a győztes ötletet.

Az idei pályázatokat szeptember 15-éig kell beadni

Az országban 8 ezer kilométer vasútvonal vezet. Az országos közúthálózat hossza 32 ezer kilométer, amihez csatlakozik 100 ezer kilométernyi önkormányzati út. Tavaly Magyarországon a vonatra szállók száma 150 millió volt, buszokra összesen 480 millióan váltottak jegyet, autóval pedig összesen 2,2 milliárd ember közlekedett. Naponta 7,5 millió ember utazik a helyi- és helyközi közlekedésben. Ezekkel a számokkal írta le a hazai közlekedési ágazat jelentőségét Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) elnöke, és a végére is hagyott még egy jellemző, de ritkábban említett adatot. Azért, hogy ennyien minden nap eljussanak úti céljukra – a közutasoktól kezdve a sofőrökön át a vasutasokig – minden nap 100 ezer ember dolgozik. Róluk, nekik szól a most alapított csúcselismerés. Fónagy János kifejtette: a kezdeményezés célja a közlekedési ágazat fejlesztését érintő kreatív ötletek, innovatív elképzelések felkarolása, a közlekedési szakma megbecsültségének, a szektor utánpótlás-nevelésének támogatása.

Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) elnöke és Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy számukra mindig is fontos volt az innováció. Így hozták létre például azt a korszerű, hatékony útdíjfizetési és ellenőrzési rendszert, amelynek Európában egyedülálló módon alacsony az üzemeltetési költsége. És ennek jegyében készülhetett el az a száz százalékban magyar fejlesztésű rendszer, amellyel már menet közben is kiszúrhatják azokat a 3,5 tonna feletti járműveket, amelyek sofőrjei nem fizették ki az útdíjat. A díjról szólva Bartal Tamás elmondta: azt azok a 40 év alatti fiatalok kaphatják meg, akik a közlekedés területén létrehozott találmánnyal, szabadalommal, projekttel, technológiai fejlesztéssel vagy tudományos eredménnyel pályáznak az elismerésre. A Közlekedési Innovációs Díj birtokosa a NÚSZ jóvoltából egymillió forintos pénzjutalomban is részesül – tette hozzá a NÚSZ vezérigazgatója. Bartal Tamás kérdésünkre közölte azt is: a győztes bízhat abban, hogy ötletét az adott ágazatban megvalósítják.

Bármely szakterületről lehet pályázni

A csúcselismerésre küldött pályázat kiterjedhet a közlekedés bármely alágazatával összefüggő járműtechnológiára, infrastruktúra- vagy szolgáltatásfejlesztésre, forgalomtechnikai megoldásra, ellenőrzési és díjszedési rendszerre, közlekedés-gazdaságtanra, mobilitás-menedzsmentre. Mérnökök, fejlesztők, fejlesztői csapatok, felsőoktatásban, tudományos környezetben dolgozók, hallgatók, kutatók, kutatócsoportok egyaránt pályázhatnak a díjra. A pályamunkákat egy 8 tagú, szakértőkből álló, független bizottsága bírálja el. Az idei pályázatokat szeptember 15-éig kell beadni, a nyertest minden évben a NÚSZ Zrt. alapításának időpontjához közel, nagyszabású esemény keretében jelentik be a díj alapítói. A pályázati felhívás a nemzetiutdij.hu és a ktenet.hu honlapon található.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.17
Forgalomkorlátozásokra és közlekedési változásokra kell számítani a Hősök tere környékén a 12.....
2019.10.17
A magyar autóipar egyre több megbízást ad az iparban távfelügyeleti szolgáltatást nyújtó győri....
2019.10.17
Szalagot tűztek és rózsaszínnel világították meg az épületet a dolgozók a Bridgestone tatabányai....
2019.10.17
Személyautóval ütközött az Újszegedről Békéscsabára közlekedő motorvonat csütörtök délelőtt a Békés....
2019.10.17
"Mennyit fogyaszt az autód?" Ha sokat mondunk megdöbbennek, ha keveset, nem hiszik el. Ez egy....
2019.10.17
A Volvo Cars és a Geely azt tervezi, hogy meglévő belső égésű erőforrás tevékenységeiket egy önálló....
2019.10.17
Sosem volt még ennyire vonzó a zöld jövő: a Toyota a 2019-es Tokiói Autószalonon mutatja be....
2019.10.17
A BMW 2-es Gran Coupé világpremierjével a BMW a prémium kompakt kategóriában is elérhetővé teszi a....
2019.10.17
Az első sorozatgyártásban előállított Golf 1974 márciusában hagyta el a wolfsburgi gyártósort, és....
2019.10.17
Következetesen elektromossá alakítja modellpalettáját az Audi – és elektromos mobilitási....