ICDP

Egy ritka faj nyomában: az újautó-vásárlók II.

2017.03.01.

Cikkünk előző részében már megkezdtük az újautó-vásárlók és szokásaik bemutatását. Az ICDP kutatóit azonban nem csak az érdekelte, kik és hogyan vesznek új autókat, hanem az is, hogy mit várnak el a vásárlási folyamat során és milyen tényezők befolyásolják választásukat.

Az autóipar azon kevés iparág közé tartozik, ahol a vásárlási folyamathoz továbbra is személyesen kell ellátogatni egy kereskedésbe. Az vásárlás előtt álló, de végső döntést még nem hozott potenciális ügyfelek gyakran döntenek úgy, hogy több kereskedésben is érdeklődnek a kiválasztott modellek iránt, bízva abban, hogy az autók megtekintése és a szakértő értékesítők tanácsainak hatására sikerül meghozni a döntést.
 
Épp ezért egy magára valamit adó autószalon nem teheti meg, hogy értékesítői ne legyenek szakértői az általuk értékesítendő modelleknek, valamint hozzáállásuk is ügyfélbarát legyen. Azonban egy jó értékesítő mit sem ér, ha a körülményei nem megfelelőek. Lehet, hogy fél órás előadást tud tartani a legjelentéktelenebb extra használatáról és praktikusságáról, azonban ha ezt nem tudja megmutatni a valóságban (mert nincs megfelelő tesztautó a szalonban), az ügyfelet nem fogja tudni meggyőzni.
 
Természetesen ez az autóipar jellegéből adódóan kikerülhetetlen probléma, nyilván nem lehet minden modellből legalább 10 verziót bemutató autóként a szalonban pihentetni, azonban az autóiparnak más szempontból is lemaradása van, ha az ügyfél számára biztosított „vásárlási élményt” vizsgáljuk.
 

Mini tesztpálya Varsóban                                                                    Forrás: Motorsport.com
 
Az autó bemutatása csak része a meggyőzésnek, az ügyfelek ki akarják próbálni az autót. Ez teljesen rendben van egy hagyományos személyautó esetében, hiszen azok elsőszámú terepe a városi forgalom, ahogy a próbakörök is a szalon körüli utakon szoktak zajlani. Azonban mi a helyzet akkor, ha egy terepjárót
szeretne vásárolni az ügyfél, aki ráadásul a terepjáró vásárlók azon kisebbségébe tartozik, akik valóban rendeltetésszerűen, terepen használnák az autót. Nos, ugyanúgy marad számára a közutakon való próbaút, ahol legfeljebb a kátyúk keresésével tesztelheti az autó képességeit.
 

Tesztvezetés után könnyebb a döntés                                                     Forrás: feedster.com                      

Tekintve, hogy a autóipar bizonyos szempontból a jelenlegi gépjármű-technika csúcsteljesítményeit jelenti, kifejezetten meglepő az ICDP kutatóinak megállapítása, mely szerint 2016-ban az új autó szalonok 78%-a a vásárlási folyamat során végig papír alapon intézi az ügylettel kapcsolatos teendőket. Ahogy a cikk első részében is írtuk, a vásárlók prioritási listáján első helyen áll a gyorsaság, állandóan papírokat tölteni pedig a legkevésbé sem időtakarékos. Valamint egészen bizarr élmény, amikor az ember környezettudatossági szempontból egy hibrid vagy elektromos modell vásárlása mellett dönt, de a vásárlási folyamat során egy fél esőerdőnyi papírt használ el a kereskedés.
 
Az ICDP kutatásából alapvetően az derült ki, hogy a vásárlók 3 területen változtatnának az autóvásárlás folyamatán:
 
1. Ne kelljen több alkalommal (jellemzően munkaidőben) bemenni a kereskedésbe a vásárlás részleteit pontosítani.
 
2. Szorosan kapcsolódva az első ponthoz, az egész folyamat legyen XXI. századi, azaz a teendők nagy részét online is lehessen intézni, ne kelljen minden apróságért személyesen bemenni a szalonba. Mindehhez persze megfelelő weboldalakra van szükség, ebből a szempontból pedig számos autómárka komoly lemaradásban van, az online konfigurátor például több magyarországi importőr esetében hiányzik, vagy nem megfelelően működik
 
3. Legyen lehetőség tesztvezetésre egy olyan modellben, ami legalább többé-kevésbé megegyezik felszereltségében és egyéb jellemzőiben a kiválasztott autóval. Emellett pedig ne csak a típus és felszereltség stimmeljen, hanem – ha csak kis mértékben is – de a használati körülményeket is lehessen szimulálni.
 
Az autóipar számára más szempontból is sok kihívást tartogat a „digitális kor”, cikkünk következő részében ezeket a kihívásokat fogjuk bemutatni.
 
A cikk forrása az ICDP „Vásárlók a digitális világban” című kutatása.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.18
Loktyev Oleg Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.08.18
Halálos baleset miatt lezárták a 82-es főutat Gyulafirátót és Eplény között vasárnap délután -....
2019.08.18
Pierre Gasly idei teljesítménye mondhatni minden várakozást alul múl. Míg csapattársa, Max....
2019.08.18
Terelésekre kell számítani Sopronban hétfőn Angela Merkel német kancellár látogatása miatt -....
2019.08.18
Műszaki hiba miatt fel kellett adnia a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettősnek a rali Európa-....
2019.08.18
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Az utolsó nyaralás apáddal. ..
2019.08.18
A nyári nyaralás gyakran hosszú autózással jár, amit a gyerekek viselnek a legnehezebben. A....
2019.08.18
Németország, Csehország, Szlovákia és Magyarország vesz részt az európai közlekedési hálózat....
2019.08.18
A pekingi székhelyű Segway-Ninebot elektromos rollergyártó pénteken leplezett le egy olyan rollert....
2019.08.18
A Magyarországot nyugati-keleti irányban átszelő, leendő M9-es autópályáról egyeztetett Szita....