vezetéstechnika

Életveszélyes szituációk kivédését is begyakorolhatjuk a tesztpályán

2019.11.17.

A járművezetés élethosszig tartó tanulást igényel – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. 

Egyre több baleset történik az utakon, és sok a tapasztalat hiánya miatt következik be. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a gépjárművezetői tanfolyamok nem hatékonyak. Magyarországon három vezetéstechnikai pálya is található, ahol a sofőrők különböző vezetési szituációkat gyakorolhatnak be a szakemberek segítségével.

A járművezetés élethosszig tartó tanulást igényel – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Véleménye szerint a rengeteg közúti baleset nem arra utal, hogy a gépjárműveztetői tanfolyamok nem hatékonyak, hanem arra, hogy a sofőrök nem figyelnek egymásra. Hozzátette, több esetben a kellő rutin hiánya is balesetet okozhat.

Kiemelte, Magyarországon három vezetéstechnikai pálya is van, ahol számos hétköznapi szituációt begyakorolhatnak a gépjárművezetők szakemberek segítségével. Hozzátette, ilyen pálya található a Hungaroringen, Budapesten és Zsámbékon is.

Mészáros Ferenc közeledésbiztonsági szakértő, a friss jogosítványtulajdonosok mellett a gyakorlott sofőröknek is azt ajánlja, hogy keressenek fel tanpályákat, mert több olyan technikát is megtanulhatnak, ami kimarad a tanfolyamok anyagából. Ilyen például a vészfékezés technikája is. Kiemelte, a technika lényege, hogy olyan erővel fékezzenek a gépjárművezetők, ami a legnagyobb lassulást éri el az adott járműnél.

A balesetek megelőzésére jó megoldás lehet az osztrák modell átvétele is, mely szerint a friss jogosítványtulajdonosat két évig tapasztalt B kategóriás sofőr kell segítse, felügyelje vezetés közben – mondta Mészáros Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő.

Knezsik István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium által létrehozott Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont Nonprofit Kft. jelentősen lerövidíti a járművezetői vizsgákra történő várakozási időt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.13
Az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László a Közel-Keletre készül!  ..
2019.12.13
Lezárult a Mercedes-Benz gyár és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által szervezett ipari....
2019.12.13
December elején még nem hirdethetünk végső győztest, de a Focus2Move szervezett eddigi számai....
2019.12.13
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 6-án délután a gyanafalvi járásban....
2019.12.12
A Wizz Air, Európa legzöldebb* és Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a mai napon....
2019.12.12
Attól, hogy ugyanaz marad a neve, még nem marad ugyanaz egy autó. A mai Opel Vivaro szinte semmiben....
2019.12.12
Számtalan dolgon átment, mégis egy firkantástól lehet felbecsülhetetlen értékű egy aukción feltűnt....
2019.12.12
Sergei Belozerov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.12
Míg a férfiak több mint 92%-a saját maga intézi az autó téli felkészítését, addig ez a nők esetében....
2019.12.12
A szakértők szerint a színek befolyásolni tudják hangulatunkat, reakcióinkat, és még azt is, hogy....