Wi-Fi

EU: Wi-Fi helyett, 5G szabványt az autókba!

2019.05.28.

Számtalan európai autógyártó kezdeményezése ellenére sem enged az Európai Unió bizottsága: a Wi-Fi hálózat helyett mostantól az 5G technológiát szeretnék szabványosítani.

Nem kérdés, hogy egyre fontosabb szerepet kap a kommunikáció és az adatmegosztás az autóiparban is. Nem csoda, hogy manapság a technológiai cégek épp úgy elboldogulnak az autózás világában, mint a nagy múltra visszatekintő autógyárak, hiszen mára épp úgy fontos szerepet kapott a háttérben folyó technológiai fejlettség, mint a felhasználói élmény. Elég csak belenézni a legfrisebb modellekbe. Már szinte alapvető, hogy nagy képernyők tarkítják a műszerfalat, akár egy C-szegmensbeli autóban sem ritka a 8-9 colos infotainment kijelző, abban számos olyan funkcióval, amin pár éve még a prémium autókban is pislogtunk.

Szempont lett az okostelefon tükrözés, a mindent átható variálhatóság, nem ritka ma már az okostelefon applikáció sem, ahol az autókról minden hasznos adat egy érintésre van. Eközben a gyártók felkészülnek a jövőre is, így az autó megosztó lehetőségekre, az elektromos autózásra és az önvezetésre. A lényeg, hogy mindennek mindennel kapcsolatban kell lennie, minden kommunikál az autónkkal, ő pedig szintén felveszi a kapcsolatot az őt körülvevő eszközökkel és személyekkel. Ezért tudnak a semmiből, egyik napról a másikra kinőni kínai autógyárak, hiszen ez a technológia ott honol náluk, minden rendelkezésre áll, ami ma modernné tesz egy autót.

Persze nem csak Ázsia jó példa erre, ott van mondjuk a Tesla sikersztorija is, amit számtalanszor beárnyékol a tudat, hogy az autók teljesítményszintjén a háttérből is irányítani tudják. Néha érkezik egy frissítés, csakúgy, mint egy okostelefonra, azonban itt néha extra lóerőket kapnak az ügyfelek. Ijesztő, de ez a jövő, az autóipar pedig vezető technológiai cégeket von be a fejlesztésekbe, hogy képesek legyenek tartani az egyre gyorsabb tempót. Azonban úgy látszik, hogy nem minden gyártó állapodott meg ugyanazon adatkommunikációs technológia mellett.

Most ezzel a témával szorosan összefüggő ügyben hozott döntést az Európai Unió jogalkotói bizottsága. A kérdés az volt, hogy a Wi-Fi alapú technológiákat, vagy az 5G szabványt részítsék előnyben. A döntés szerint a Wi-Fi helyett, mostantól inkább az 5G alkalmazását szorgalmazzák. Miért is fontos ez? Jelenleg az európai autóipar két részre osztódott kommunikációs szabvány értelemben. Míg a Volkswagen és a Renault a Wi-Fi ITS-G5 sztenderd szerint fejlesztette eszközeit, addig a Daimler, a Ford, illetve a PSA csoport a C-V2X 5G szabványt használta ezidáig minden egyes modelljében.

Sokan abban látják az 5G hátrányát, hogy használata mindig újabb és újabb eszközök beszerzését követeli, ugyanis amint megérkezik egy frissebb verzió, a korábbi használhatatlanná válik. Ezt szóvá is tette Finnország, Spanyolország, illetve a bizottság digitális szakértő csoportja, az Andrus Ansip is, azonban az EU bizottságát ez nem hatotta meg és elutasították az 5G elleni szavazatokat. Mi több, újabb, már felsőbb szavazást hívtak össze a témában, ahol már az Európai Tanács fogja mérlegelni a kérdést. Az Automotive News szerint komoly összefogásra és ellenlobbira lenne szükség, ha nem szeretnék, hogy megszavazzák az 5G kötelező használatát. Az Európai Unió országainak túlnyomó többségére lenne szükség.

Komoly lobbizásba kezdett a C-V2X technológiát támogató 5GAA csoport. Állításuk szerint a bizottság hozzáállása ismét a gazdasági növekedést tartja szem előtt a ügyfél barát hozzáállással szemben. Azonban vannak olyan autógyártók, akik így is az 5G mellett tennék le voksukat. Ilyen például a BMW is, aki hozzátette, hogy számításaik szerint az 5G-vel hosszabb távon lehte tervezni, mint a Wi-Fi-vel, ráadásul szélesebb körű használatot tesz lehetővé a különböző szórakoztató alkalmazásokkal, élő forgalom adatszolgáltatással, illetve az általános navigációban is megbízhatóbb. 

 

Forrás: 
Automotive News

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.19
Közösen fejleszti magyarországi villámtöltő-hálózatát az Optimum Way és a hazai LUKOIL-kutakat....
2019.09.19
Aki a hétvégén az Alkotmány utca felé járt igencsak meglepődhetett. Nem elsősorban azért, mert a....
2019.09.19
A bajor prémiumgyártó számos modellsorozatát frissíti 2019 őszén: az 5-ös BMW 48V-os....
2019.09.19
A J. D. Power idei értéktartási felmérésén mindenkit megelőzve a Lexus végzett az első helyen. A....
2019.09.18
Mitsubishi haszongépjármű értékesítési pontból egy 18 márkát forgalmazó, és 21 márkaszervizt....
2019.09.18
A fazon maradt régi, de a lemezek alatt csúcstechnikájú újdonságok sora lapul. A VW középkategóriás....
2019.09.18
Több mint 3 milliárd forintos beruházással megháromszorozza kapacitását a Stadler szolnoki....
2019.09.18
Hatásos és sajátos kampánnyal erősítenek a franciák a körforgalmakban.   ..
2019.09.18
Ngai Oo Mianmárból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2019.09.18
Daniel Abt és Lucas di Grassi látványos új külsővel vág neki a novemberben elrajtoló új Formula E....