autóipar

Európában hasít az új Toyota Corolla

2019.08.08.

A mértékadó JATO elemzéséből kiderül, hogy miközben az európai újautópiac júniusban 7,9%-al, az első félévben pedig 3,1%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb zuhanást pedig továbbra is a dízel eladások könyvelhették el, akadnak márkák, amelyek környezetbarát meghajtású modelljeik népszerűségének köszönhetően a kedvezőtlen piaci körülmények között is növekedni tudtak. 

Júniusban az európai piac TOP10 autómárkájából egyedül az idén a vadonatúj RAV4, Corolla és Camry bemutatásával valóságos zöld modellinváziót bemutató Toyota tudta növelni értékesítéseit, 3,2%-al. A hónapban a legnagyobb növekedést produkáló modell az európai piacon nem más volt, mint a három karosszériaváltozatban (a négyajtós Sedan, az ötajtós Hatchback és a kombi Touring Sports) és két eltérő teljesítményű környezetbaráti hibrid elektromos hajtással elérhető Toyota Corolla.

Mint az a JATO elemzéséből kiviláglik a júniusban az előző év azonos időszakához képest 7,9%-al gyengébben teljesítő európai újautóértékesítések visszaesése a teljes piac 41%-át kitevő magánvásárlások számában tapasztalt csökkenésnek köszönhető. Az általános trenddel szemben, a piaci részesedés tekintetében a Tesla és a Toyota érte el a legnagyobb erősödést.

 „A júniusi eredmények megerősítik azt a benyomást, hogy romlanak az európai piaci körülmények. Ismét ugyanazt a mintázatot látjuk megjelenni: a csökkenő vásárlói bizalom elsősorban az egykor Európában dominánsnak számító dízelek értékesítésére van hatással.” – mutat rá Felipe Munoz, a JATO globális elemzője.

A részben vagy teljesen elektromos autók értékesítései még nem aknázzák ki teljes mértékben a dízelek visszaesésében rejlő potenciált

2019 júniusában a teljes piac mára csupán 31%-át kitevő dízelautók értékesítése 21%-al csökkent, míg az immáron 7,5%-is piaci részesedést elérő részben vagy teljesen elektromos járművek (hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos) értékesítése 20%-al növekedett.

„A dízelautók értékesítésében látható visszaesés továbbra is nagyobb, mint az elektromos járművekében tapasztalt növekedés. Ahhoz, hogy a piaci pozíciókban valódi átrendeződés legyen, az elektromos járműveknek több vásárlót kell meghódítaniuk, különben nem tudják kiaknázni a dízelek hanyatlását.” – hívja fel a figyelmez Munoz.

Van persze a néhány utómárka, amely mindent megtesz a piac zöldüléséért, amit a vásárlók szárnyaló értékesítésekkel honorálnak: ilyen a 100%-ban akkumulátoros elektromos autókat értékesítő Tesla, az Európában több mint 50%-ban hibrid elektromos autókat értékesítő Toyota, és utóbbi prémium márkája, a 85%-ban hibrideket eladó Lexus. A Teslánál Európában júniusban négyszer (világszinten negyvenszer) több új autót értékesítő Toyota volt ugyanis a Tesla mellett a másik autómárka, amely nem csupán eladásait, de piaci részesedését is jelentősen növelni tudta júniusban Európában. A vadonatúj Toyota Corolla sokkal jobban szerepelt, mint elődmodellje, az Auris, míg a világ vezető SUV-ja, a vadonatúj Rav4 is tovább halad felfelé az európai SUV rangsorban – immár a TOP10-ben szerepel a kontinensen.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.14
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt szerda hajnalban Ausztriában – írja honlapján az....
2019.11.13
Nitrogénszennyezés csökkentése érdekében országosan legfeljebb óránként 100 kilométerre csökkenti a....
2019.11.13
A XX. század elején az autóipar fejlettsége miatt, a két világháború között pedig a kedvező....
2019.11.13
Bemész a szalonba és veszel egy olyan autót, ami induláskor kétkerékre áll, megálláskor pedig....
2019.11.13
Sergey Drozdov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.11.13
Legkevesebb 12 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán....
2019.11.13
Idén jubilál a Toyota Racing Development, közismertebb nevén a TRD. A gyári tuning- és sportrészleg....
2019.11.13
A Ford látványosan bizonyította hibrid hajtású autóinak 5 csillagos biztonságát, hiszen a vadonatúj....
2019.11.13
Több mint 20 milliárd forint értékben 352 új autóbusz megvásárlásáról kötött szerződést a Volánbusz....
2019.11.13
Nem foglalkozik olyannal, ami nincs legalább 3-4 tonna – így vonhatunk konklúziót, ha....