autóipar

Európában hasít az új Toyota Corolla

2019.08.08.

A mértékadó JATO elemzéséből kiderül, hogy miközben az európai újautópiac júniusban 7,9%-al, az első félévben pedig 3,1%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb zuhanást pedig továbbra is a dízel eladások könyvelhették el, akadnak márkák, amelyek környezetbarát meghajtású modelljeik népszerűségének köszönhetően a kedvezőtlen piaci körülmények között is növekedni tudtak. 

Júniusban az európai piac TOP10 autómárkájából egyedül az idén a vadonatúj RAV4, Corolla és Camry bemutatásával valóságos zöld modellinváziót bemutató Toyota tudta növelni értékesítéseit, 3,2%-al. A hónapban a legnagyobb növekedést produkáló modell az európai piacon nem más volt, mint a három karosszériaváltozatban (a négyajtós Sedan, az ötajtós Hatchback és a kombi Touring Sports) és két eltérő teljesítményű környezetbaráti hibrid elektromos hajtással elérhető Toyota Corolla.

Mint az a JATO elemzéséből kiviláglik a júniusban az előző év azonos időszakához képest 7,9%-al gyengébben teljesítő európai újautóértékesítések visszaesése a teljes piac 41%-át kitevő magánvásárlások számában tapasztalt csökkenésnek köszönhető. Az általános trenddel szemben, a piaci részesedés tekintetében a Tesla és a Toyota érte el a legnagyobb erősödést.

 „A júniusi eredmények megerősítik azt a benyomást, hogy romlanak az európai piaci körülmények. Ismét ugyanazt a mintázatot látjuk megjelenni: a csökkenő vásárlói bizalom elsősorban az egykor Európában dominánsnak számító dízelek értékesítésére van hatással.” – mutat rá Felipe Munoz, a JATO globális elemzője.

A részben vagy teljesen elektromos autók értékesítései még nem aknázzák ki teljes mértékben a dízelek visszaesésében rejlő potenciált

2019 júniusában a teljes piac mára csupán 31%-át kitevő dízelautók értékesítése 21%-al csökkent, míg az immáron 7,5%-is piaci részesedést elérő részben vagy teljesen elektromos járművek (hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos) értékesítése 20%-al növekedett.

„A dízelautók értékesítésében látható visszaesés továbbra is nagyobb, mint az elektromos járművekében tapasztalt növekedés. Ahhoz, hogy a piaci pozíciókban valódi átrendeződés legyen, az elektromos járműveknek több vásárlót kell meghódítaniuk, különben nem tudják kiaknázni a dízelek hanyatlását.” – hívja fel a figyelmez Munoz.

Van persze a néhány utómárka, amely mindent megtesz a piac zöldüléséért, amit a vásárlók szárnyaló értékesítésekkel honorálnak: ilyen a 100%-ban akkumulátoros elektromos autókat értékesítő Tesla, az Európában több mint 50%-ban hibrid elektromos autókat értékesítő Toyota, és utóbbi prémium márkája, a 85%-ban hibrideket eladó Lexus. A Teslánál Európában júniusban négyszer (világszinten negyvenszer) több új autót értékesítő Toyota volt ugyanis a Tesla mellett a másik autómárka, amely nem csupán eladásait, de piaci részesedését is jelentősen növelni tudta júniusban Európában. A vadonatúj Toyota Corolla sokkal jobban szerepelt, mint elődmodellje, az Auris, míg a világ vezető SUV-ja, a vadonatúj Rav4 is tovább halad felfelé az európai SUV rangsorban – immár a TOP10-ben szerepel a kontinensen.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.25
A Volkswagen mindig is tudta, hogy miként kell győzedelmeskedni a hétköznapok felett, de most....
2019.08.25
Mohammad Saleh Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.08.25
Franciaországban 2019 szeptemberében hatályba lép a közlekedési szabályzat módosításáról szóló....
2019.08.25
A Toyota észt versenyzője sorozatban harmadszor nyert az aszfaltos német versenyen, az előnye már....
2019.08.25
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Édes autó. ..
2019.08.25
Alex Rins a célegyenesben centiméterekkel előzte meg Marc Marquezt a Brit Nagydíjon, a suzukis 13....
2019.08.25
Kedden próbálkoznak újból a robotot szállító orosz űrhajó csatlakoztatásával a Nemzetközi....
2019.08.25
A magyar tengert körbebiciklizni hatalmas élmény, és az a legjobb benne, hogy szinte bárki, a saját....
2019.08.25
Jelentős sebességtúllépés miatt büntettek meg Zalában egy motorost - a hosszú hétvégén tartott....
2019.08.25
A megnövekedett forgalom miatt torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátlépési pont közelében. ..