Kia Stinger

Ez a motor hajtja a Kia rakétáját

2019.01.07.

Az új Ford Mustang V8-asa után most górcső alatt a V6-os biturbó, amellyel a Kia Stinger a prémium ellenfeleket zavarba hozza. A Párizsi Autószalonon lestük meg a blokkot!

Stinger. Kinek mi jut erről a szóról az eszébe? Amikor a Kia bemutatta a Stinger névre keresztelt GT-jét, nekem rögtön beugrott a katonai felhasználású légvédelmi rakéta, amely nagy hírnevet vívott ki magának a légi célpontok megsemmisítésében. Az indítócsőé 5, míg míg az infravörös irányítófejjel szerelt rakéta tömege 10 kilogramm. A kézi légvédelmi fegyver képes felismerni az idegen/saját hadi gépeket (helikopter, repülő). 5 km-en belül, 3 ezer méteres magasságig használható, egy igazi veszedelem.

Ezt lefordítva a Kia nyelvére, egy durván 5 méteres, ütős Gran Turismóról beszélünk, amelynek szívét 3,3 literes, V6-os motor képezi, egyszeres megfúvású, ikerturbókkal segítve lélegzését. A márka nagyot dobbantott a sportos vonalat megerősítve, gondosan ügyelve arra, hogy a német és a japán konkurenciát lepipálja a teljesítmény, valamint az ár-érték arányban ebben a kategóriában.

A 370 lóerős, láncos erőforrás (6000 1/perces fordulat) 4,9 másodperces 0-100 km/órás sprintidővel ruházza fel a Stingert. A maximális, 510 Nm-es forgatónyomaték 1300-4500 között áll rendelkezésre, ez utóbbi tartományszám konkrétan ijesztően pontosan BMW-s adatnak is tekinthető… A sportosságra utal a furat-löket arány: 92,0 x 83,8 mm. Meglepődtem, de a trenddel ellentétben, sok vetélytárshoz képest erősen rövid löketű a Stinger 3.3-asa. A benzinmotoroknál manapság az figyelhető meg, hogy egyre közelebb kerül egymáshoz a két szám (még a teljesítményorientált modelleknél is, az új Honda Civic Type R-nél és az új BMW M760Li-nél például tizedmilliméteres csak a különbség), hiszen az emissziós értékek miatt a „pörgős, rövid löketű japán blokkok” immáron történelemkönyvbe illők, a löket növelésével nő a nyomaték az alsó és a középső fordulatszám-tartományban, ami a hétköznapi autózásban fontos – és emiatt az emisszió szempontjából is. De amikor a turbón és a közvetlen befecskendezésen felül van még egy-két műszaki csemege a tervezőmérnökök tarsolyában, visszatérhetnek a sportosabb alaphoz, mert ennek előnye meg fog mutatkozni később, a hátrányát pedig ezekkel a plusz okosságokkal ki tudják cselezni.

Ezek közé tartozik az új elektromos termosztát és a szelepvezérlésben szerepet kapó köztes csap is. Lássuk csak, ezek hogyan járulnak hozzá a teljesítményhez, a jó gázreakcióhoz és a hatékonysághoz! Az új termosztát a motorvezérlő-egység által irányított, és másként engedi keringeni a hűtővizet részterhelésen, illetve teljes terhelésen a hengerfalak és a hűtőegység között. A két véglet: jobb lábunk kevésbé izgága, a tempó nem nagy, a menetszél is szerényebb, míg a másik esetben magas a fordulatszám, intenzív a motor hőtermelése, de a menetszél is nagyobb. Ezeket figyelembevéve játszik a hűtéssel a termosztát, optimális hőmérsékletet biztosítva a stabil égéshez.

A folyamatosan változó szelepnyitási időzítésben (CVVT) a szelepösszenyitások révén jó reakcióidő és hatékonyság egyaránt elérhető. A szívási ütem 30 főtengelyfokkal, jelentősen eltolható, megvalósítva ezáltal a késői szívószelepzárást, a pumpálási veszteségek minimalizálásával javítva a hatékonyságot. Eközben 3-3 hengerre jut egy-egy feltöltő, amely friss, sűrített és hűtött levegővel látja el a hengersorokat. A nagy nyomaték alacsony fordulatszámon is elérhető.

Teljesítményben Audit, BMW-t, Posrchét és Lexus-t aláz az új Stinger kategóriájában. De mire elég a stílusa? És mégis milyen vezetni? Megtudhatják tesztünkből.

Fotók: kia.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.18
Műszaki hiba miatt fel kellett adnia a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettősnek a rali Európa-....
2019.08.18
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Az utolsó nyaralás apáddal. ..
2019.08.18
A nyári nyaralás gyakran hosszú autózással jár, amit a gyerekek viselnek a legnehezebben. A....
2019.08.18
Németország, Csehország, Szlovákia és Magyarország vesz részt az európai közlekedési hálózat....
2019.08.18
A pekingi székhelyű Segway-Ninebot elektromos rollergyártó pénteken leplezett le egy olyan rollert....
2019.08.18
A Magyarországot nyugati-keleti irányban átszelő, leendő M9-es autópályáról egyeztetett Szita....
2019.08.18
Az illegális gyorsulási versenyek megakadályozása érdekében tartott ellenőrzést augusztus 16-án,....
2019.08.18
Még pár hónapot várnunk kell a Porsche Taycan leleplezéséig, viszont addig sem hagyják, hogy....
2019.08.17
A helyi mederviszonyokat is bemutató, hatvan új tájékoztató táblát helyeztek el öt balatoni....
2019.08.17
Villámárvíz, jégeső, szélvihar – mind gyakoribb, hogy a szélsőséges időjárás miatt autók károsodnak....