Kia Stinger

Ez a motor hajtja a Kia rakétáját

2019.01.07.

Az új Ford Mustang V8-asa után most górcső alatt a V6-os biturbó, amellyel a Kia Stinger a prémium ellenfeleket zavarba hozza. A Párizsi Autószalonon lestük meg a blokkot!

Stinger. Kinek mi jut erről a szóról az eszébe? Amikor a Kia bemutatta a Stinger névre keresztelt GT-jét, nekem rögtön beugrott a katonai felhasználású légvédelmi rakéta, amely nagy hírnevet vívott ki magának a légi célpontok megsemmisítésében. Az indítócsőé 5, míg míg az infravörös irányítófejjel szerelt rakéta tömege 10 kilogramm. A kézi légvédelmi fegyver képes felismerni az idegen/saját hadi gépeket (helikopter, repülő). 5 km-en belül, 3 ezer méteres magasságig használható, egy igazi veszedelem.

Ezt lefordítva a Kia nyelvére, egy durván 5 méteres, ütős Gran Turismóról beszélünk, amelynek szívét 3,3 literes, V6-os motor képezi, egyszeres megfúvású, ikerturbókkal segítve lélegzését. A márka nagyot dobbantott a sportos vonalat megerősítve, gondosan ügyelve arra, hogy a német és a japán konkurenciát lepipálja a teljesítmény, valamint az ár-érték arányban ebben a kategóriában.

A 370 lóerős, láncos erőforrás (6000 1/perces fordulat) 4,9 másodperces 0-100 km/órás sprintidővel ruházza fel a Stingert. A maximális, 510 Nm-es forgatónyomaték 1300-4500 között áll rendelkezésre, ez utóbbi tartományszám konkrétan ijesztően pontosan BMW-s adatnak is tekinthető… A sportosságra utal a furat-löket arány: 92,0 x 83,8 mm. Meglepődtem, de a trenddel ellentétben, sok vetélytárshoz képest erősen rövid löketű a Stinger 3.3-asa. A benzinmotoroknál manapság az figyelhető meg, hogy egyre közelebb kerül egymáshoz a két szám (még a teljesítményorientált modelleknél is, az új Honda Civic Type R-nél és az új BMW M760Li-nél például tizedmilliméteres csak a különbség), hiszen az emissziós értékek miatt a „pörgős, rövid löketű japán blokkok” immáron történelemkönyvbe illők, a löket növelésével nő a nyomaték az alsó és a középső fordulatszám-tartományban, ami a hétköznapi autózásban fontos – és emiatt az emisszió szempontjából is. De amikor a turbón és a közvetlen befecskendezésen felül van még egy-két műszaki csemege a tervezőmérnökök tarsolyában, visszatérhetnek a sportosabb alaphoz, mert ennek előnye meg fog mutatkozni később, a hátrányát pedig ezekkel a plusz okosságokkal ki tudják cselezni.

Ezek közé tartozik az új elektromos termosztát és a szelepvezérlésben szerepet kapó köztes csap is. Lássuk csak, ezek hogyan járulnak hozzá a teljesítményhez, a jó gázreakcióhoz és a hatékonysághoz! Az új termosztát a motorvezérlő-egység által irányított, és másként engedi keringeni a hűtővizet részterhelésen, illetve teljes terhelésen a hengerfalak és a hűtőegység között. A két véglet: jobb lábunk kevésbé izgága, a tempó nem nagy, a menetszél is szerényebb, míg a másik esetben magas a fordulatszám, intenzív a motor hőtermelése, de a menetszél is nagyobb. Ezeket figyelembevéve játszik a hűtéssel a termosztát, optimális hőmérsékletet biztosítva a stabil égéshez.

A folyamatosan változó szelepnyitási időzítésben (CVVT) a szelepösszenyitások révén jó reakcióidő és hatékonyság egyaránt elérhető. A szívási ütem 30 főtengelyfokkal, jelentősen eltolható, megvalósítva ezáltal a késői szívószelepzárást, a pumpálási veszteségek minimalizálásával javítva a hatékonyságot. Eközben 3-3 hengerre jut egy-egy feltöltő, amely friss, sűrített és hűtött levegővel látja el a hengersorokat. A nagy nyomaték alacsony fordulatszámon is elérhető.

Teljesítményben Audit, BMW-t, Posrchét és Lexus-t aláz az új Stinger kategóriájában. De mire elég a stílusa? És mégis milyen vezetni? Megtudhatják tesztünkből.

Fotók: kia.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.03.25
Az FEV és a Share2Drive a Genfi Autószalonon leplezte le új elektromos járművét, amely városi....
2019.03.25
Givko Tenev Gissen Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.03.25
Valamennyi géposztályt egybevéve előzetesen 168 versenyzőpáros jelezte indulását az Eger-ralin, a....
2019.03.25
- Ittasan két autót is összetört, majd megállás nélkül elhajtott egy zalai autós, akinek a baleset....
2019.03.25
Egybehangzó médiainformációk szerint a jövő héten a Ferrarival tesztelhet Mick Schumacher, a....
2019.03.25
- A Mol bruttó 5 forinttal emeli szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a....
2019.03.25
A MARSO Kft. a Nokian gumiabroncsok hazai importőre március idusán mutatta be a márka két új....
2019.03.25
- Olyan új helikoptereket állítanak szolgálatba Magyarországon, amelyek éjszakai mentésre is....
2019.03.25
A szingapúri Nanyangi Műszaki Egyetemen (NTU) bemutatták a világ első, 12 méter hosszú, teljesen....
2019.03.25
- A közlekedési balesetek megelőzősére, Kreszmenők címmel indít új animációs sorozatot a rendőrség....