Scania

Ezt érdemes tudni az intelligens tachográfról

2019.09.09.

A SMART intelligens tachográf bevezetéséről szóló új, EU-s jogszabály 2019 júniusában lépett hatályba. Mit jelent ez a vállalkozások számára?

Megérkezett a SMART intelligens tachográf. Egy új, EU-s jogszabály előírja, hogy minden 2019. június 15-én vagy az után forgalomba helyezett teher- és személyszállító járművet az új generációs tachográffal kell felszerelni. A tachográf egy olyan kötelező fedélzeti digitális adatrögzítő, amely méri a teher- és személyszállító járművek vezetőinek vezetési és pihenőidejét. A szabályszegők súlyos pénzbüntetést kockáztatnak.

Az új SMART intelligens tachográf bevezetésének célja megkönnyíteni a jogszabály betartatását, valamint biztonságosabb járművezetési feltételeket és a tehergépkocsi-, illetve autóbusz-üzemeltető vállalatok között Európa-szerte tisztább versenyhelyzetet teremteni.

Az új tachográfot azért hívják okosnak, mert nehezebb manipulálni a rendszert, sokkal több adatot tud feldolgozni, valamint egy sor új funkciót kínál. Többek között egy Intelligens Közlekedési Rendszerek (Intelligent Transport Systems) nevű adatátviteli felületet, amelyen keresztül a járműadatok vagy egyéb adatok megoszthatók más rendszerekkel, valamint egy továbbfejlesztett helymeghatározási szoftvert egy globális műholdas navigációs rendszer (Global Navigation Satellite System) formájában.

A SMART intelligens tachográf az utazás indulási (bekapcsolás) és érkezési (kikapcsolás) pontjának automatikus rögzítését is lehetővé teszi, sőt, menet közben is háromóránként elmenti a földrajzi helyzetet. Az ellenőrző hatóságok pedig bizonyos tachográfadatokhoz távolról is hozzáférhetnek vezeték nélküli adatátvitelen keresztül.

- A Scania szempontjából a legfontosabb, hogy teljesítse a június 15-én bevezetett európai jogszabályt – mondta Niclas Juthage, a SMART intelligens tachográf hardveréért felelős projektmenedzser. „Az EU piacán mostantól értékesített minden tehergépkocsit és autóbuszt törvényileg kötelezően SMART intelligens tachográffal kell felszerelni. E nélkül nem helyezhetők forgalomba a járművek.”

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.22
Az őszi hónapokban sok baleset azért történik, mert megváltozott az időjárás, mostohábbak a....
2019.09.22
Kisláng külterületén haladt autójával az a 29 éves férfi, aki egy kanyarhoz érve áttért a szemközti....
2019.09.22
Autózni kell: így hangzik a 20-21. század egyik kulcsmondata, de nem mindegy, hogy milyen áron,....
2019.09.22
Egyre fontosabbá válik az, hogy ember vezette expedíció induljon a Marsra, mivel az űrszondák....
2019.09.22
Az autómentes nap nem arra szolgál, hogy kirekesszék az autókat a forgalomból, a kezdeményezés....
2019.09.22
Sebastian Vettel jövőjét újra és újra megkérdőjelezik a szakértők. Hol úgy látják, új csapattársa,....
2019.09.21
Mi történik az új autók piacán? Mi az a WLTP2 és milyen hatással lesz az árakra? ..
2019.09.21
A Haval 5849 gépjárművet értékesített Oroszországban 2019 első 8 hónapjában. Ennek eredményeként a....
2019.09.21
Peidong Lou Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2019.09.21
Pert indítottak a szövetségi kormány ellen a kipufogógáz-kibocsátásra vonatkozó döntés miatt -....