Autobest

Felemás hatos, esélytelen győztes

2017.11.13.

Indexnek is jók az év végi listák, melyek nem csak az értékesítésitésről szólnak.

Az Edinburgh-i ceremónián a Land Rover új Discovery modellje kapta az Év autója díjat

Voksoltak a skótok

Dúl a crossover mánia, nem véletlenül, mert az ilyen típusú modelleket keresik a vevők, ezért ilyeneket fejlesztenek és gyártanak az autómárkák. És persze ilyenekkel vannak tele a szalonok és az év végén egyre sűrűbben megjelenő listák, melyek a különböző díjakról szólnak.

Az Év autójára még jövő márciusig várni kell, viszont több kategóriában is győztest hirdettek már, például a skótok. Az Edinburgh-i ceremónián a Land Rover új Discovery modellje kapta a legtöbb szavazatot és fődíjat a szakújságíróktól, így ez lett a Skót év autója.

A reklámértéke mellett a közérdeket szolgálja a márka, melynek az adomány egy Discovery HSE, mely a skót légi-mentőknél szolgál: az SCAA már lefedi az ország területének 90 százalékát és 25 percen belül bárhová eljut, amit évi 1600 sikeres mentés is igazol.

Adományként szolgál és ment

Best buy

Esélytelen lenne a Land Rover Discovery a legtöbb - immár 31 - európai országot tömörítő zsűrinél, mely már elkezdte a válogatást. Az AutoBest listájára kerülés feltétele, hogy a jelölt modell nettó ára 20 ezer eurónál olcsóbb legyen. Reális cél, hiszen itt tényleg fontos szempont az ár-érték arány, ami meghatározó a vevőknél. A best buy filozófia egyre inkább terjed, és persze változik a járműpiac is. A crossoverek és SUV-k iránti igény, valamint az autók méretnövekedése, gazdagabb biztonsági és kényelmi felszereltsége miatt áruk is emelkedett, így több lépcsőben nőtt az AutoBest értékhatára. Ahhoz, hogy egy típus nevezhessen, az adóktól és járulékoktól tisztított nettó indulóárának 20 ezer euró (kb. 6,2 millió forint) alatt kell lennie.

Kritérium még az is, hogy tényleg teljesen új és ne csak ránc-felvarrt modell legyen a jelölt. Ilyenekből is gazdag a választék, így inkább csak a lista hat modellre való szűkítése jelentett gondot a zsűritagoknak.

Döntős lista

A folyamatos évközi tesztek után a zsűritagok november végén tartják a végleges válogatást, méghozzá nem csak közúton, hanem zárt pályán is. A korábbi helyszín a szerbiai NAVAK volt, de már második éve Olaszország a tetthely, idén is a Milánó közeli Vairano tesztcentrumában hasonlítják össze a döntős autókat.

Az összeállítás megint jelzi a piaci trendet, a hatos mezőnyben fele-fele arányban szerepelnek hagyományos karosszériájú és magasabb építésű, kissé terepes fazonú, de inkább csak annak látszó típusok.

ÁBC sorrendben így néz ki a döntős mezőnye:

Citroën C3 Aircross

Ford Fiesta

Honda Civic

Opel Grandland X

Seat Ibiza

Volkswagen T-Roc

Több mint autóválogatás

Az AutoBest nem csak modelleket, hanem minden évben arra érdemes járműipari fejlesztéseket és jeles személyiségeket is kitünteti. Amíg az autók mezőnyének győztesét még idén kihirdetik, addig egyéb kategóriákban már több eredmény megszületett. Az EcoBest díjat a PSA Peugeot-Citroen és a Veritas által kidolgozott valós közúti fogyasztás-, és károsanyagkibocsátás-mérőrendszer kapta. A DesignBest kategóriában Marek Reichmann, az Aston Martin vezető-tervezője lett az első.

SmartBest díjat a Seatnak ítélte a zsűri az Amazon-féle interaktív és hangvezérlésű Alexa rendszer első autós alkalmazásáért. A SafetyBest kategóriában a Toyota Safety Sense biztonsági rendszere kapta a legtöbb szavazatot.

A fődíj mellett az AutoBest zsűrije győztest hirdet még CompanyBest, ManBest, SporBest és TechnoBest kategóriákban, ezek eredménye december 15-én lesz nyilvános, a díjkiosztó ceremóniát pedig 2018 februárjában rendezik Salzburgban.

Citroen C 3 Air-Cross

Ford Fiesta

Honda Civic

Opel Grandland X

Seat Ibiza

VW T-Roc

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.12.15
Arany középút a székes Transporter és a luxus Multivan között. ..
2018.12.15
A díjjal a 2019-es év legjobb autóvételét jutalmazza az autós újságírókból álló nemzetközi zsűri. A....
2018.12.15
B. Erenburg Izraelből küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.12.15
A négykarikás vállalat munkatársai idén is bizonyították, hogy „Adni jó”.  Az ünnepek közeledtével....
2018.12.15
A BMW tárgyalásokat folytat legalább két partnerrel az önvezető autók csoportosulásához való....
2018.12.15
Egy férfi és egy nő életét vesztette a balesetben. ..
2018.12.15
A Volkswagen-csoport szélesíti tevékenységének szoftver hátterét, mellyel határozott előrelépés....
2018.12.15
1933. december 16-án indult el Budapesten a trolibusz-közlekedés, ami azóta is szerves része a....
2018.12.15
Az autógyártók egyre szélesebb abroncsokkal szerelik fel új modelljeiket. Nyáron ez természetesen....
2018.12.15
Kína január elsejétől 90 napra felfüggeszti a megemelt importvám kivetését 126 milliárd dollár....