Budapest

Félmilliárdos előleget kap a főváros az agglomerációs közlekedésre

2016.03.30.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével hozzájárult ahhoz, hogy Budapest havonta 500 millió forintos előleget kapjon a kormánytól az elővárosi közlekedés bonyolításáért az év első hat hónapjában, amíg meg nem születik az átvételről szóló végleges megállapodás.

A testület 20 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 5 tartózkodás mellett hagyta jóvá, hogy támogatási szerződés születhessen a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. Az elfogadott előterjesztést Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a közgyűlés ülésének elején nyújtotta be, a vitában felszólalva pedig hangsúlyozta, a kormány vállalta, hogy a végleges megállapodásban, legkésőbb június 30-ig tételesen elszámolnak az agglomerációs közlekedéshez kapcsolódó minden kiadással, aminek eredményeként a város az előlegen felüli összegekhez juthat.


Horváth Csaba, az MSZP képviselője a javaslat vitájában elmondta, 12-16 milliárd forintra tehető az agglomerációs közlekedés költsége, így az 500 millió forintos előleg várhatóan csak a kiadások felét fedezi majd. Csárdi Antal, az LMP képviselője arról beszélt, az állam 40 milliárd forinttal tartozik a fővárosnak az agglomerációs közlekedés korábbi biztosításáért, és azt kérdezte, mit tesz a városvezetés ezen összeg visszaszerzése érdekében.

Tarlós István főpolgármester erre reagálva felkérte a BKV és a BKK vezérigazgatóit, hogy tájékoztassák az LMP képviselőjét, összességében milyen költségtérítést igényelnek az államtól. A főpolgármester ezt követően a jobbikos Tokody Marcell kérdésére válaszolva azt mondta, tavaly 15,9 milliárd forintba került az agglomerációs közlekedés, az érintett települések kifizetései után pedig 12,1 milliárd forintos kiadás maradt.

A főpolgármester közölte, erre hivatkozva 1 milliárd forintos havi előleget szerettek volna kérni a kormánytól, a kabinet azonban azzal az ígérettel adott 500 millió forintot, hogy a végén elszámolnak a kiadásokkal. Tarlós István megjegyezte, a mostani megállapodással kapcsolatos véleményét az elszámolás után mondja el.

– Lehet, hogy nem lesz olyan egyszerű az elszámolás – fogalmazott, hozzátéve, a "lényeg, hogy a pénzt megkapjuk". Bagdy Gábor előterjesztésében megjegyzi, a kormány várhatóan április 4-i ülésén dönt az előleg biztosításához szükséges fedezetről.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2017.06.22
Nulla emissziós teherautókat tesztel a Porsche és a Volkswagen Zwickauban és Lipcsében. A jáműveket....
2017.06.22
Egy héten belül három olyan ügyben emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség, amelyekben "....
2017.06.22
Csökkenti bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát....
2017.06.22
A kánikula közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság....
2017.06.22
Nagy címletű bankjegyekben húszezer eurónyi összeget fedezetett fel a taxisnő autójában. Nagyon....
2017.06.22
A 39 éves anya autója egy erdei útra zuhant, elvesztette eszméletét. Öt éves fia kiszabadította....
2017.06.21
Vespa, Aprilia, Moto Guzzi – ezekben a nagy múltú márkákban az a közös, hogy mind a Piaggio....
2017.06.21
Szerda délelőtt részegen indult vitorlázni egy férfi a Fertő tavon. A tűző nap felerősítette a....
2017.06.21
A rendőrök a helyszínen fogták el azt a férfit, aki egy gépkocsit akart feltörni, hogy a benne....
2017.06.21
Toso Borkovic Szerbiából  küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....