Ford Focus

A Focus "active" korszaka

2018.07.10.

Mindig is közel állt hozzám a Ford konzervatív innovatívitása. Tetszett, hogy soha nem voltak indokolatlanul extravagánsak, mindig fontosnak tartották - talán már a Galamb József által tervezett T modelltől kezdve - a letisztult, harmónikus formákat. Viszont mindeközben folyamatosan ott voltak a globális autóipari fejlesztés élvonalában. 1998-ban bemutatott és az F150 mellett világszinten is legsikeresebb modelljük a nálunk is népszerű Focus új generációja érkezett. Ez azonban nem csak modellváltás, műszaki fejlesztés lesz, hanem a Ford szépen, csendben, szerényen meghonosít és várhatóan sikerre visz egy új szabadidő autó típust. "Active". Ez lesz az a márkanév, amely az SUV-kre jellemző, emelt hasmagasságú, de a személyautók utazási, gördülési és biztonsági konfortját megtartó, szabadidő autót takar, amely karakterében, megőrzi a Focus elegáns és letisztult formáit. (Az Active modellek ráadásul a Focuson kívül a Fiestából és a Ka-ból is készülnek majd.) 

Képre kattintva galéria nyílik!

Ez az az innovatív racionalitás, amit szeretek a Fordban: végig gondolták, hogy mi a jó egy személyautóban, mi egy SUV-ban, őszintén szembe néztek mind két kategória hiányosságaival is és megalkották a Focus Active-t, amely a tervek szerint nem csak Európában, de a Ford másik őshazájában, Amerikában is hódítani készül. Várhatóan hódítani is fog, hiszen egyrészről tényleg egyre nagyobb igény van a kicsit magasabb üléspozicióval, minimális terepjáró képességgel és sok-sok hasznos, praktikus tároló hellyel, csomagtartóval rendelkező szabadidő járművekre. Ugyanakkor egyre többen jönnek rá arra is, hogy ostoba pazarlás, felesleges környezetszennyezés e plusz kényelem érdekében, nagyméretű, rosszabb fogyasztású, gyengébb biztonságú és manőverező képességű terepjárókkal közlekedni a mindennapokban - ahol valójában erre semmi szükség. 

Képre kattintva galéria nyílik!

A Ford "Active" brandje tehát várhatóan nem csak egy típus, hanem egy új kategória megnevezése is lesz. Ha valaki azt mondja F150 mindenki tudja, hogy az maga a klasszikus pick-up. Vélhetően pár év piaci sikere után az active szó egy racionális, de trendi, környezettudatos de sok oldalú szabadidő jármű szinonímája lesz. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.11.15
Az autóipar Magyarország egyik vezető iparága. A nagy autómárkákkal való együttműködésre a design....
2018.11.15
Utat mutat a károsanyag-kibocsátástól mentes logisztika felé a Scania házon belüli....
2018.11.15
Hiányos ellenőrzés miatt csaknem felére csökkentette várakozása szerinti üzemi nyereségprofitját az....
2018.11.15
Frontálisan összeütközött két busz csütörtök délután a bajorországi Ammerndorf közelében, 40 ember....
2018.11.15
Fakhredin Dost Mohamad Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.11.15
A Volkswagen Haszonjárművek és a SOVAC S.P.A kiszélesíti együttműködését Algériában. A jövőben....
2018.11.15
A vezető hazai infokommunikációs, energetikai, járműipari és légi közlekedési cégek....
2018.11.15
Környezettudatosságát megőrizve dinamikusabb fokozatba kapcsol a Lexus: a következő évtizedben....
2018.11.15
Második szintű autonóm vezetési képesség, távolság és sávtartó, valamint táblákat - akár egyszerre....
2018.11.15
Októberben csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az egy évvel....