siker

Fortune: A Toyota a világ legnagyszerűbb autógyártója

2018.01.23.

A Fortune magazin exkluzív minősítésén kiderült: ha szakmai teljesítményről van szó, az autóiparon belül leginkább a Toyotára néznek fel a szakemberek.

Tavalyi elsőségét megőrizve a Toyota idén is az autóipar legnagyobb becsben tartott szereplőjének bizonyult a Fortune magazin felmérésén.

A gazdasági szakfolyóirat rendkívüli alapossággal, két csatornán keresztül gyűjt információkat az egyes globális nagyvállalatok hírnevéről. Első körben fogták az USA ezer legnagyobb vállalatát, illetve a Fortune Global 500 (azaz a világ ötszáz legnagyobb vállalatát tömörítő adatbázis) Amerikán kívüli szereplőit, majd évi tízmilliárd dolláros bevételnél húztak egy vonalat. Az így kapott exkluzív listáról minden iparágban (szám szerint 52-ben) kiválogatták a legnagyobb bevétellel rendelkező cégeket, végül 29 ország 680 vállalata maradt fenn a rostán; ezek felsővezetőit kérdezték meg arról, mit gondolnak saját iparáguk, illetve úgy általában a globális gazdaság szereplőiről.

Az első felmérésben, ahol a szakemberek saját versenytársaikról mondtak véleményt, összesen kilenc szempont szerint kellett minősíteniük az egyes cégeket, a befektetési értéktől kezdve a cégvezetés minőségén át a termékekig, a társadalmi felelősségvállalástól kezdve egészen addig, hogy mennyire vonzó a vállalat a fiatal tehetségek számára. Az így felállított szakmai rangsorban a Toyota ugyanúgy toronymagasan az első helyen végzett, mint tavaly: az autógyártót a kilencből nyolc kategóriában sorolták a legelső helyre az autóipar döntéshozói, véleményformálói és legnagyobb koponyái.

A részletes minősítés az alábbi linken található: http://fortune.com/worlds-most-admired-companies/toyota-motor/

Ami az általános rangsorolást illeti – ahol a szakemberek szakterületüktől függetlenül jelölhették meg az általuk leginkább nagyra tartott tíz vállalatot, így nem a valós és mérhető, hanem inkább a vélt teljesítmény határozta meg a sorrendet –, a Toyota az autóiparban a második helyre került, helyet cserélve azzal a német autógyártóval, aki a szakmai alapú, iparági sorrendben egyébként a szintén tekintélyes második helyen végzett. 

Itt is kézzel fogható a fejlődés: a tavalyi abszolút 34. helyről idén már a 29. helyre lépett előre a japán nagyvállalat. A Fortune „Top 50 Most Admired Companies”, azaz ötven leginkább nagyra tartott vállalat listáján csupán ez a két autógyártó kapott helyet.

Fotók: Fortune, Toyota

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.08.19
Összeütközött egy autó a Szegedről Budapestre tartó Aranyhomok InterCityvel vasárnap a csengelei....
2018.08.19
Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa és az áldozatok családtagjai számára....
2018.08.19
Dinnyéket szállító kamion és két személyautó ütközött össze szombat este Fejér megyében, a 64-es....
2018.08.18
A következő évtizedek során várhatóan – vagy inkább biztosan - jelentősen átalakul az....
2018.08.18
A Nissan GT-R szupersportautó idén ünnepli 50. születésnapját. A japán márka egy exkluzív....
2018.08.18
A ŠKODA egy igazán különleges akcióval készült a versenysorozat hazai fordulójára, a Veszprém....
2018.08.18
Fakhredin Dostmohamad Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.08.18
Egyre több gyártó kezd ráébredni világszerte, hogy van fizetőképes kereslet a prémium kivitelű....
2018.08.18
Első győzelmét aratta a TCR Európa-kupában a magyar versenyző. ..
2018.08.18
Az Autós Országos Gyorsasági Bajnokság - Hankook Racer Cup mezőnye harmadik versenyhétvégéjén a....