siker

Fortune: A Toyota a világ legnagyszerűbb autógyártója

2018.01.23.

A Fortune magazin exkluzív minősítésén kiderült: ha szakmai teljesítményről van szó, az autóiparon belül leginkább a Toyotára néznek fel a szakemberek.

Tavalyi elsőségét megőrizve a Toyota idén is az autóipar legnagyobb becsben tartott szereplőjének bizonyult a Fortune magazin felmérésén.

A gazdasági szakfolyóirat rendkívüli alapossággal, két csatornán keresztül gyűjt információkat az egyes globális nagyvállalatok hírnevéről. Első körben fogták az USA ezer legnagyobb vállalatát, illetve a Fortune Global 500 (azaz a világ ötszáz legnagyobb vállalatát tömörítő adatbázis) Amerikán kívüli szereplőit, majd évi tízmilliárd dolláros bevételnél húztak egy vonalat. Az így kapott exkluzív listáról minden iparágban (szám szerint 52-ben) kiválogatták a legnagyobb bevétellel rendelkező cégeket, végül 29 ország 680 vállalata maradt fenn a rostán; ezek felsővezetőit kérdezték meg arról, mit gondolnak saját iparáguk, illetve úgy általában a globális gazdaság szereplőiről.

Az első felmérésben, ahol a szakemberek saját versenytársaikról mondtak véleményt, összesen kilenc szempont szerint kellett minősíteniük az egyes cégeket, a befektetési értéktől kezdve a cégvezetés minőségén át a termékekig, a társadalmi felelősségvállalástól kezdve egészen addig, hogy mennyire vonzó a vállalat a fiatal tehetségek számára. Az így felállított szakmai rangsorban a Toyota ugyanúgy toronymagasan az első helyen végzett, mint tavaly: az autógyártót a kilencből nyolc kategóriában sorolták a legelső helyre az autóipar döntéshozói, véleményformálói és legnagyobb koponyái.

A részletes minősítés az alábbi linken található: http://fortune.com/worlds-most-admired-companies/toyota-motor/

Ami az általános rangsorolást illeti – ahol a szakemberek szakterületüktől függetlenül jelölhették meg az általuk leginkább nagyra tartott tíz vállalatot, így nem a valós és mérhető, hanem inkább a vélt teljesítmény határozta meg a sorrendet –, a Toyota az autóiparban a második helyre került, helyet cserélve azzal a német autógyártóval, aki a szakmai alapú, iparági sorrendben egyébként a szintén tekintélyes második helyen végzett. 

Itt is kézzel fogható a fejlődés: a tavalyi abszolút 34. helyről idén már a 29. helyre lépett előre a japán nagyvállalat. A Fortune „Top 50 Most Admired Companies”, azaz ötven leginkább nagyra tartott vállalat listáján csupán ez a két autógyártó kapott helyet.

Fotók: Fortune, Toyota

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.02.21
- Megkezdte a Ryugu kisbolygó felszínének megközelítését a Hajabusza-2 japán űrszonda, amely....
2019.02.21
A bajor prémiumgyártó az első ízben Genfben bemutatkozó, új BMW 7-es sorozattal házon belül is....
2019.02.21
A pápai rendőrök elfogták és előállították azt a 44 éves nagygyimóti férfit, aki utast is....
2019.02.21
- Zamárdiban a hét elején terepszemlét tartottak a Red Bull Air Race szervezői, miután a múlt héten....
2019.02.21
A Volkswagen elkötelezett a párizsi éghajlat-változási megállapodás iránt, és elektromos modellek....
2019.02.21
- Az egyéves kihagyás után idén visszatérő Danyiil Kvjat, a Toro Rosso orosz pilótája érte el a....
2019.02.20
A koncepciómodell utastér-vázlatrajza kínál betekintést a modulrendszerű elektromos platform (MEB)....
2019.02.20
Négy napos megfeszített munka után bemutatásra került az AMTS 2019-es nyereményautója. A legális....
2019.02.20
Hamarosan leváltásra kerülhet a korosnak mondható Nissan Juke. Azt már tudhatjuk, hogy megmarad....
2019.02.20
Constantin Sunnerberg Costa Ricából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....