SUV

Friss vasak - a prémium kompakt SUV-k előretörése

2019.01.06.

Már a budapesti utcaképen is látható a prémium kompakt szabadidő-autók előretörése. A Volvo, a Jaguar és a BMW új modelljeivel igazán bőséges a választék.

A prémium kompakt szabadidőautó-kategória viszonylag friss, ennek ellenére igen sikeres. Az LMC Automotive piackutató előrejelzése szerint a Volvo, a Jaguar és a BMW újdonságaival felhizlalt szegmens az idén eléri Európában a félmilliós forgalmat. Szakértők szerint a növekedés csak fokozódik, 2021-ben már 700 ezernél is több ilyen autót értékesítenek a kontinensen, azaz 2016-hoz képest öt év alatt pontosan megkétszereződnek az eladások.

Mint sok más kategória, a prémium kompakt SUV szegmens is a BMW-hez köthető, az első ilyen autó a BMW X1 volt, amely tíz évvel ezelőtt jelent meg. A modell megőrizte piacvezető szerepét, idén az első félévben 62 287 példánya talált gazdára Európában a Jato Dynamics adatai alapján. Elsőségét azonban sok új belépő veszélyezteti.

Új belépők

A Volvo XC40, a Jaguar E-Pace és a DS 7 Crossback mind friss jövevények és mind nagy ambíciókkal érkeztek. A BMW azonban bemutatta legújabb aduját, az X2 sportos lendületet adott a márkának. Hamarosan nálunk is megjelennek a Győrben gyártott Audi Q3-asok, amelyek tovább fokozzák az érdeklődést a kategória iránt. A négykarikás márka és az Audi Hungaria is nagy reményeket fűz a Q3-ashoz, amely a harmadik legnépszerűbb Audi modell a világon a Q5, valamint az A4 után.

A rangsorban a hatodik legnépszerűbb Range Rover Evoque jövőre kap utódot és egy komoly riválist is a Lexus UX tekintetében. Később jöhet a kecskeméti A-osztályra épülő újragondolt Mercedes-Benz GLA. De ezzel nincs vége, 2022-ig érkezik az Alfa Romeo kompakt SUV-ja. Az olaszok úgy vélik, 2022-re a prémium szegmens 12 százaléka kompakt szabadidő-autó lesz majd.

Vágyfokozó variánsok

Kezdetben a gyártók konvencionális, kevés érzelmet keltő modelleket küldtek versenybe, ám mára előtérbe került a fineszes dizájn és a vágyfokozó forma. Szinte kimeríthetetlennek tűnik a lehetőségek tárháza, a prémium gyártók pedig mindent megtesznek, hogy egyedi, változatos és izgalmas termékekkel bombázzák pénzes közönségüket. Az Audi volt az első, amely a Q3-as mintájára megépítette a kisebb Q2-est. A BMW sem volt rest, hamarosan érkezett a válasz az X2 képében. Az Audi közben bejelentette, hogy szintén Győrben gyártják majd a néhány éven belül a Q4 szabadidő-autót. A Q4 a tervek szerint erősen hasonlít majd a Pekingben bemutatott kupéjellegű TT Offroad koncepcióautóra. A Mercedes-Benz sem tétlen, egyes kiszivárgott információk arra utalnak, hogy gőzerővel készül a most bemutatott új B-osztály alapjain a GLB SUV. A PSA ezekkel szemben kisebb modellen dolgozik, 2019 tavaszán bemutatják a DS 7 Crossback kistestvérét, a DS 3 Crossback modellt.  

Az autógyártók azért kedvelik ezt a járműkategóriát, mert olcsó platformra épülő autókra tudnak ráhúzni prémiumnak tetsző technológiát és formát. Az Audi Q3 a Volkswagen-csoport MQB-platformjára épül, azaz valójában egy feltupírozott Golf. A BMW X1 és X2 pedig ugyanazt az UKL padlót használja, mint a Mini Countryman. Utóbbi igen népszerű volt az első félévben, eladásai túltettek a kifutó Evoque-on. A Range Rover ugyanakkor sok új vevőt szerzett az E-Pace szabadidő-autóval. Mind ez, mind pedig az új Evoque ugyanazt a padlólemezt használja, mint amire a korábbi Evoque épült, így a profitot itt sem veszélyezteti túl sok fejlesztési költség. A Lexus sem talált ki semmi újat, az UX a jól bevált TNGA globális platformra épül.

Elektromos kapcsolás

A jövő prémium kompakt szabadidő-autóit előszeretettel kínálják majd villanyosított hajtással, az új Evoque-ból lesz plug-in hibrid, ahogy az Alfa is készül a villamos üzemre. A Mini már most kínál elektromos motorral támogatott Countrymant, az eladásai 14 százalékát ez a változat teszi ki.  Az senkinek nem okoz majd meglepetést, hogy a Lexus UX hajtása hibrid lesz, a kétliteres benzinmotorral társított új hajtáslánc 176 lóerőt teljesít majd.

A dízelt nem kell még temetni, a prémium kompaktokat előszeretettel vásárolják öngyulladós erőforrással. Az első félévben az eladott ilyen kocsik 65 százaléka volt dízel. A visszaesés azonban jól tetten érhető abban, hogy a benzinesek iránti korábbi 24 százalékos érdeklődés 35 százalékra gyarapodott. A modellek 51 százalékát elsőkerék-hajtással rendelték, ebben nincs változás, az elmúlt évben is fej-fej mellett voltak a 4x4-es és a 4x2-es változatok.

Európában jelenleg Nagy-Britannia a prémium kompakt SUV-k legnagyobb felvevőpiaca, ahol az eladások az első félévben 22 százalékkal 44 ezerre nőttek. A következő nagy piac Németország, majd Olaszország, Franciaország és Spanyolország következik. A pici részesedés tekintetében Luxemburg az első, a második Svájc, a harmadik Belgium, a negyedik Nagy-Britannia.

Bár majdnem minden gyártónak sikerült megvetnie a lábát ezen a talajon, a japán Infinitinek ez nem jött össze. A Q30/QX30 modellpáros kevesebb mint kétezer embert érdekelt egész Európában, de ez a gyártót nem törte le, továbbra is árusítják a Nagy-Britanniában összeszerelt szabadidő-autót, ami valójában egy átmaszkolt Mercedes-Benz GLA.

Európa legnépszerűbb prémium kompakt szabadidő-autói (2018. első félév)

1. BMW X1 62 287 autó, +1,7% (az egy évvel korábbihoz képest)

2. Audi Q2 46 422, + 9,7%

3. Audi Q3 36 833, -12%

4. Mercedes-Benz GLA 34 835, +5,5%

5. Mini Countryman 28 630, +40%

6. Range Rover Evoque 22 400, -32%

7. Volvo XC40 15 022, új

8. Jaguar E-Pace 14 378, új

9. BMW X2 13 695, új

10. DS 7 Crossback 7199, új

 

B. Cs.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.03.25
Givko Tenev Gissen Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.03.25
Valamennyi géposztályt egybevéve előzetesen 168 versenyzőpáros jelezte indulását az Eger-ralin, a....
2019.03.25
- Ittasan két autót is összetört, majd megállás nélkül elhajtott egy zalai autós, akinek a baleset....
2019.03.25
Egybehangzó médiainformációk szerint a jövő héten a Ferrarival tesztelhet Mick Schumacher, a....
2019.03.25
- A Mol bruttó 5 forinttal emeli szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a....
2019.03.25
A MARSO Kft. a Nokian gumiabroncsok hazai importőre március idusán mutatta be a márka két új....
2019.03.25
- Olyan új helikoptereket állítanak szolgálatba Magyarországon, amelyek éjszakai mentésre is....
2019.03.25
A szingapúri Nanyangi Műszaki Egyetemen (NTU) bemutatták a világ első, 12 méter hosszú, teljesen....
2019.03.25
- A közlekedési balesetek megelőzősére, Kreszmenők címmel indít új animációs sorozatot a rendőrség....
2019.03.25
A Forma–1 vezetői 2021 után szeretnék bővíteni a mezőny létszámát. Állításuk szerint vannak....