SUV

Friss vasak - a prémium kompakt SUV-k előretörése

2019.01.06.

Már a budapesti utcaképen is látható a prémium kompakt szabadidő-autók előretörése. A Volvo, a Jaguar és a BMW új modelljeivel igazán bőséges a választék.

A prémium kompakt szabadidőautó-kategória viszonylag friss, ennek ellenére igen sikeres. Az LMC Automotive piackutató előrejelzése szerint a Volvo, a Jaguar és a BMW újdonságaival felhizlalt szegmens az idén eléri Európában a félmilliós forgalmat. Szakértők szerint a növekedés csak fokozódik, 2021-ben már 700 ezernél is több ilyen autót értékesítenek a kontinensen, azaz 2016-hoz képest öt év alatt pontosan megkétszereződnek az eladások.

Mint sok más kategória, a prémium kompakt SUV szegmens is a BMW-hez köthető, az első ilyen autó a BMW X1 volt, amely tíz évvel ezelőtt jelent meg. A modell megőrizte piacvezető szerepét, idén az első félévben 62 287 példánya talált gazdára Európában a Jato Dynamics adatai alapján. Elsőségét azonban sok új belépő veszélyezteti.

Új belépők

A Volvo XC40, a Jaguar E-Pace és a DS 7 Crossback mind friss jövevények és mind nagy ambíciókkal érkeztek. A BMW azonban bemutatta legújabb aduját, az X2 sportos lendületet adott a márkának. Hamarosan nálunk is megjelennek a Győrben gyártott Audi Q3-asok, amelyek tovább fokozzák az érdeklődést a kategória iránt. A négykarikás márka és az Audi Hungaria is nagy reményeket fűz a Q3-ashoz, amely a harmadik legnépszerűbb Audi modell a világon a Q5, valamint az A4 után.

A rangsorban a hatodik legnépszerűbb Range Rover Evoque jövőre kap utódot és egy komoly riválist is a Lexus UX tekintetében. Később jöhet a kecskeméti A-osztályra épülő újragondolt Mercedes-Benz GLA. De ezzel nincs vége, 2022-ig érkezik az Alfa Romeo kompakt SUV-ja. Az olaszok úgy vélik, 2022-re a prémium szegmens 12 százaléka kompakt szabadidő-autó lesz majd.

Vágyfokozó variánsok

Kezdetben a gyártók konvencionális, kevés érzelmet keltő modelleket küldtek versenybe, ám mára előtérbe került a fineszes dizájn és a vágyfokozó forma. Szinte kimeríthetetlennek tűnik a lehetőségek tárháza, a prémium gyártók pedig mindent megtesznek, hogy egyedi, változatos és izgalmas termékekkel bombázzák pénzes közönségüket. Az Audi volt az első, amely a Q3-as mintájára megépítette a kisebb Q2-est. A BMW sem volt rest, hamarosan érkezett a válasz az X2 képében. Az Audi közben bejelentette, hogy szintén Győrben gyártják majd a néhány éven belül a Q4 szabadidő-autót. A Q4 a tervek szerint erősen hasonlít majd a Pekingben bemutatott kupéjellegű TT Offroad koncepcióautóra. A Mercedes-Benz sem tétlen, egyes kiszivárgott információk arra utalnak, hogy gőzerővel készül a most bemutatott új B-osztály alapjain a GLB SUV. A PSA ezekkel szemben kisebb modellen dolgozik, 2019 tavaszán bemutatják a DS 7 Crossback kistestvérét, a DS 3 Crossback modellt.  

Az autógyártók azért kedvelik ezt a járműkategóriát, mert olcsó platformra épülő autókra tudnak ráhúzni prémiumnak tetsző technológiát és formát. Az Audi Q3 a Volkswagen-csoport MQB-platformjára épül, azaz valójában egy feltupírozott Golf. A BMW X1 és X2 pedig ugyanazt az UKL padlót használja, mint a Mini Countryman. Utóbbi igen népszerű volt az első félévben, eladásai túltettek a kifutó Evoque-on. A Range Rover ugyanakkor sok új vevőt szerzett az E-Pace szabadidő-autóval. Mind ez, mind pedig az új Evoque ugyanazt a padlólemezt használja, mint amire a korábbi Evoque épült, így a profitot itt sem veszélyezteti túl sok fejlesztési költség. A Lexus sem talált ki semmi újat, az UX a jól bevált TNGA globális platformra épül.

Elektromos kapcsolás

A jövő prémium kompakt szabadidő-autóit előszeretettel kínálják majd villanyosított hajtással, az új Evoque-ból lesz plug-in hibrid, ahogy az Alfa is készül a villamos üzemre. A Mini már most kínál elektromos motorral támogatott Countrymant, az eladásai 14 százalékát ez a változat teszi ki.  Az senkinek nem okoz majd meglepetést, hogy a Lexus UX hajtása hibrid lesz, a kétliteres benzinmotorral társított új hajtáslánc 176 lóerőt teljesít majd.

A dízelt nem kell még temetni, a prémium kompaktokat előszeretettel vásárolják öngyulladós erőforrással. Az első félévben az eladott ilyen kocsik 65 százaléka volt dízel. A visszaesés azonban jól tetten érhető abban, hogy a benzinesek iránti korábbi 24 százalékos érdeklődés 35 százalékra gyarapodott. A modellek 51 százalékát elsőkerék-hajtással rendelték, ebben nincs változás, az elmúlt évben is fej-fej mellett voltak a 4x4-es és a 4x2-es változatok.

Európában jelenleg Nagy-Britannia a prémium kompakt SUV-k legnagyobb felvevőpiaca, ahol az eladások az első félévben 22 százalékkal 44 ezerre nőttek. A következő nagy piac Németország, majd Olaszország, Franciaország és Spanyolország következik. A pici részesedés tekintetében Luxemburg az első, a második Svájc, a harmadik Belgium, a negyedik Nagy-Britannia.

Bár majdnem minden gyártónak sikerült megvetnie a lábát ezen a talajon, a japán Infinitinek ez nem jött össze. A Q30/QX30 modellpáros kevesebb mint kétezer embert érdekelt egész Európában, de ez a gyártót nem törte le, továbbra is árusítják a Nagy-Britanniában összeszerelt szabadidő-autót, ami valójában egy átmaszkolt Mercedes-Benz GLA.

Európa legnépszerűbb prémium kompakt szabadidő-autói (2018. első félév)

1. BMW X1 62 287 autó, +1,7% (az egy évvel korábbihoz képest)

2. Audi Q2 46 422, + 9,7%

3. Audi Q3 36 833, -12%

4. Mercedes-Benz GLA 34 835, +5,5%

5. Mini Countryman 28 630, +40%

6. Range Rover Evoque 22 400, -32%

7. Volvo XC40 15 022, új

8. Jaguar E-Pace 14 378, új

9. BMW X2 13 695, új

10. DS 7 Crossback 7199, új

 

B. Cs.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.18
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Az utolsó nyaralás apáddal. ..
2019.08.18
A nyári nyaralás gyakran hosszú autózással jár, amit a gyerekek viselnek a legnehezebben. A....
2019.08.18
Németország, Csehország, Szlovákia és Magyarország vesz részt az európai közlekedési hálózat....
2019.08.18
A pekingi székhelyű Segway-Ninebot elektromos rollergyártó pénteken leplezett le egy olyan rollert....
2019.08.18
A Magyarországot nyugati-keleti irányban átszelő, leendő M9-es autópályáról egyeztetett Szita....
2019.08.18
Az illegális gyorsulási versenyek megakadályozása érdekében tartott ellenőrzést augusztus 16-án,....
2019.08.18
Még pár hónapot várnunk kell a Porsche Taycan leleplezéséig, viszont addig sem hagyják, hogy....
2019.08.17
A helyi mederviszonyokat is bemutató, hatvan új tájékoztató táblát helyeztek el öt balatoni....
2019.08.17
Villámárvíz, jégeső, szélvihar – mind gyakoribb, hogy a szélsőséges időjárás miatt autók károsodnak....
2019.08.17
Augusztus 14-től ismét járható a Szentmargitbányát/St. Margrethen im Bgld. települést a magyar....