ICDP

Gyártók és kereskedők harca: A PSA megcsinálta, ami a Volkswagen csoportnak nem sikerült

2019.02.19.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a gyártók az utóbbi hónapokban lázasan frissítik szerződéseiket a kereskedőikkel. Ahogy írtuk, mindez azért furcsa, mert 2023-ban az Európai Bizottság felülvizsgálja az ezeket a szerződéseket szabályozó irányelveit, így a mostani újítások legfeljebb négy évig lehetnek érvényesek.

Mint kiderült, a gyors változtatások mögött elsősorban a még gyorsabb változások állnak. Újfajta szolgáltatásokat és új kereskedésformákat kell hivatalossá tenni, így tetszik vagy sem, kénytelen változtatni. Ugyanakkor érdemes kicsit mélyebbre ásni a gyártók és kereskedők viszonyába, mert egészen érdekes folyamatok zajlanak jelenleg.

Kezdjük egy igazán aktuális esettel, ami itt Magyarországon is lezajlott: A korábban Citroen exklúzív modelljeit jelölő DS brand külön márkává avanzsált és mint olyan, önálló kereskedés, sőt, kereskedői hálózat jár neki. Nem meglepő módon Franciaországban a legnagyobb a kereslet ezekre az autókra, a PSA csoport vezetői pedig úgy döntöttek, hogy rohamtempóban indítják be az új hálózatot. Néhány hónap leforgása alatt több, mint 180 olyan kereskedés nyílik/alakul át, ahol kaphatóak lesznek ezek a modellek.

A francia törvényi szabályozás szerencséjükre igen rugalmas (ne legyünk naivak, egy PSA méretű vállalat minden bizonnyal igyekezett meggyőzni a törvényhozókat, hogy a túlzott szigorúság rosszat tesz az üzletnek, így az adókasszának is). Viszont még a PSA keze sem ér el mindenhová, így bánatukra néhány piacon nem tudják annyira gyorsan átalakítani a hálózatukat, így amíg Franciaországban 180 kereskedés nyílik néhány hónap alatt, máshol egy évbe telik, mire az első megnyitja kapuit.

A Volkswagen és az Audi kereskedői és a gyártó(k) között igen érdekes “csata” zajlott nemrégiben. Ahogy a legtöbb márkánál, így esetükben is az a helyzet, hogy a modellpaletta egyszerűen túl széles ahhoz, hogy minden kereskedő a teljes választékot megfelelő szakértelemmel tudja értékesíteni. Így ahogy történt az a DS esetében is, külön értékesítési csatornákon kínálják bizonyos modelljeiket. Ez lehet a franciiák megoldása – önálló kereskedői hálózat – vagy éppen online értékesítés közvetlenül a gyártótól.

Pontosan ez az, amibe a Volkswagen-csoport kereskedői nem mentek bele. A problémájuk, nyilván valahol jogosan, az volt, hogy bizonyos modelleket gyakorlatilag nem értékesíthettek. Bár a probléma a Volkswagen és az Audi kereskedőinél jött elő, valódi hatása a konszern másik márkájára, a Seat-ra volt. A spanyol márka a DS-hez hasonlóan önállósította a korábban felszereltségi szintként értékesített Cuprát, saját kereskedésekkel és önálló hálózattal, ahogy azt kell. Viszont a Cupra modellek továbbra is megvásárolhatóak lesznek a Seat kereskedésekben is.

Alapvetően azt látjuk, hogy a gyártók igyekeznek több csatornán értékesíteni, míg a kereskedők nem szeretnék feladni azt a régen megszokott rendszert, amelynek keretein belül majdnem minden tranzakcióban szerepük van. Ez történt a Seat-Cupra esetben és ez történik az online-értékesítéssel is.

Bár még gyerekcipőben jár, az eddigi online probálkozások szinte egytől-egyig a gyártók által zajlottak, a dealerek kimaradtak. A jövőben ez is változni fog, bár egyelőre kérdéses, hogy az átadáson kívül milyen szerep juthat a kereskedőknek, de minden bizonnyal a szerződések véglegesítésével ez is hamarosan ki fog derülni, mi pedig biztosan beszámolunk róla!

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.05.20
- Elfogadta a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) az....
2019.05.20
Tovább szigorítja az ellenőrzést a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.: már menet közben is....
2019.05.20
Megkezdték Japánban a sinkanzen szuperexpress legújabb prototípusának tesztelését, a szerelvény....
2019.05.20
Szlovákiában tervezi gyártan elektromos kisautó modelljeit a Volkswagen az Automotive News Europe....
2019.05.20
A kétszeres Forma-1-es világbajnok spanyol Fernando Alonso nem indulhat a vasárnapi, 103.....
2019.05.20
Az ABB FIA Formula E bajnokság új biztonsági autójaként debütáló BMW i8 Roadster Safety Car a....
2019.05.20
- Befejezte a vitatott 737 MAX típusú repülőgépek szoftverjének frissítését - jelentette be a....
2019.05.20
Magyarország területén május 17-én 0 órától 2019. május 19-én 24 óráig a rendőrök 148 személyi....
2019.05.19
Az újkori autóipar forradalmának időszakát éljük. Ez a velünk élő revolúció egy szemléletbeli....
2019.05.19
Michelisz Norbert, a Hyundai magyar pilótája harmadikként ért célba a túraautó-világkupa (WTCR)....