hybrid

Hibrid kisokos kezdőknek

2019.03.17.

Tele vannak az utak hibrid autókkal, az újak jelentős részének hátulján látunk valamilyen erre utaló feliratot. De hibrid és hibrid között is óriási különbségek vannak és ha már úgy tűnik, lassan már szinte minden modellből lesz ilyen verzió, itt az ideje tisztázni, mit is jelentenek ezek a feliratok.

Kezdjük a legalapvetőbb, legrégebbi rendszerrel, a full hibriddel, amit a továbbiakban nevezzünk csak simán hibridnek, hiszen erre szokás a “sima” hibrid kifejeztést használni. Ilyen autók hosszú ideje vannak az utakon, a Prius a kétezres évek elején robbant be, majd kicsivel később más modellek is népszerűek lettek. A rendszer a fékenergiából nyeri az energiát az akkumulátorba, aminek segítségével – bár csak 1-2 kilométert – az autó használható kizárólag elektromos üzemmódban. Az akkumulátor mellett jellemzően egy kisebb benzinmotor kap helyet, a kettő pedig egymást kiegészítve műküdik, így biztosítva az alacsony fogyasztást és csendes működést. Manapság rengeteg ilyen autó van az utakon és a gyártók kínálatában, ennek ellenére mondhatjuk, hogy kihalóban van: új modelleket nem igazán mutatnak be hagyományos hibrid technológiával, ugyanis a helyét átvette a Plug-In Hibrid.

Utóbbi előretörése borítékolható volt a megjelenése óta. Jellemzően nagyjából 50 kilométer tehető meg vele elektromosan, ami az átlag sofőr számára lehetővé teszi, hogy ha minden nap feltölti az autóját, akkor a hétköznapi közlekedés során kizárólag az elektromotort használja. A Plug-In hibrideket jellemzően élvezet vezetni és esetükben hosszú távon is biztosítottnak tűnik az olyan, állam által biztosított előnyök megléte, mint az ingyenes parkolás. Ilyen autókat már most is számos gyártó kínál, a Toyota is kínálja a Prius mellett más modellekhez is, de a Volkswagenek GTE verziói is egészen népszerűek. Ráadásul a következő években rengeteg új PHEV érkezik, elég csak megnézni, hány ilyen modellt mutattak be nemrég Genfben.

Újabban kezdenek terjedni az úgynevezett Mild hibrid rendszerek, amiket szoktak “közepes” és “lágy” jelzővel is illetni, de ha már a Plug-in esetében megkíméltük magunkat a “bedugós” kifejezéstől, akkor maradjunk itt is a mild-nál. Ezeket az autókat legfeljebb erős jóindulattal lehet hibridnek nevezni, mondhatni “közepesen hibrid”. Persze van benne akkumulátor, de az mindössze 48 voltos és egy métert sem tehetünk meg kizárólag arra támaszkodva. Ez a kis akksi is a fékenergiából generálja az feszültséget, amit felhasználva támogatja az elindulást és a gyorsulást, meg persze spórol egy kis üzemanyagot és csökkenti a károsanyag-kibocsátásunkat. Ilyen rendszerekkel találkozunk az új Audi Q8-ba, a Ford Mondeo egyik verziójában és újonnan a KIA is bemutatta ezt a Niro-ban.

A jövőt tekintve a pálya leginkább a Mild- és Plug-In hibrideknek lejt. Előbbi előnye, hogy úgy biztosít jobb gyorsulást és így vezetési élményt, hogy közben csökkenti a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást is. Utóbbi pedig jó eséllyel a közlekedés jövőjét jelentheti (elnézést az elektromos autók szerelmeseitől), mert alkalmas elektromos autóként funkcionálni és hosszú utak megtételére is.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.25
Jelentős sebességtúllépés miatt büntettek meg Zalában egy motorost - a hosszú hétvégén tartott....
2019.08.25
A megnövekedett forgalom miatt torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátlépési pont közelében. ..
2019.08.25
A RaceFans információi szerint 2021-ben új csapat csatlakozhat a királykategória mezőnyéhez, a....
2019.08.25
A Toyota észt versenyzője már magabiztos előnnyel vezet a szombati nap után, miután Thierry....
2019.08.25
A bajor prémiumgyártó a legkorszerűbb akkumulátorcella-technológiával gazdagítja sokoldalú....
2019.08.25
Július 18-án megkezdődött a A Renault Arkana coupe-crossover gyártása a Renault moszkvai üzemében....
2019.08.25
A belépés gyorsítása érdekében ideiglenesen csak a Magyarországra belépő utasok használhatják a....
2019.08.25
Baleset miatt teljes az útlezárás az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, a kisteleki....
2019.08.24
Szörfözni a neten, számos esetben olyan minta a régiségboltban kotorászni a múlt ereklyéi között.....
2019.08.24
A Williams már második éve szenved és produkál a történelméhez méltatlan eredményeket. Mostanában....