hybrid

Hibrid kisokos kezdőknek

2019.03.17.

Tele vannak az utak hibrid autókkal, az újak jelentős részének hátulján látunk valamilyen erre utaló feliratot. De hibrid és hibrid között is óriási különbségek vannak és ha már úgy tűnik, lassan már szinte minden modellből lesz ilyen verzió, itt az ideje tisztázni, mit is jelentenek ezek a feliratok.

Kezdjük a legalapvetőbb, legrégebbi rendszerrel, a full hibriddel, amit a továbbiakban nevezzünk csak simán hibridnek, hiszen erre szokás a “sima” hibrid kifejeztést használni. Ilyen autók hosszú ideje vannak az utakon, a Prius a kétezres évek elején robbant be, majd kicsivel később más modellek is népszerűek lettek. A rendszer a fékenergiából nyeri az energiát az akkumulátorba, aminek segítségével – bár csak 1-2 kilométert – az autó használható kizárólag elektromos üzemmódban. Az akkumulátor mellett jellemzően egy kisebb benzinmotor kap helyet, a kettő pedig egymást kiegészítve műküdik, így biztosítva az alacsony fogyasztást és csendes működést. Manapság rengeteg ilyen autó van az utakon és a gyártók kínálatában, ennek ellenére mondhatjuk, hogy kihalóban van: új modelleket nem igazán mutatnak be hagyományos hibrid technológiával, ugyanis a helyét átvette a Plug-In Hibrid.

Utóbbi előretörése borítékolható volt a megjelenése óta. Jellemzően nagyjából 50 kilométer tehető meg vele elektromosan, ami az átlag sofőr számára lehetővé teszi, hogy ha minden nap feltölti az autóját, akkor a hétköznapi közlekedés során kizárólag az elektromotort használja. A Plug-In hibrideket jellemzően élvezet vezetni és esetükben hosszú távon is biztosítottnak tűnik az olyan, állam által biztosított előnyök megléte, mint az ingyenes parkolás. Ilyen autókat már most is számos gyártó kínál, a Toyota is kínálja a Prius mellett más modellekhez is, de a Volkswagenek GTE verziói is egészen népszerűek. Ráadásul a következő években rengeteg új PHEV érkezik, elég csak megnézni, hány ilyen modellt mutattak be nemrég Genfben.

Újabban kezdenek terjedni az úgynevezett Mild hibrid rendszerek, amiket szoktak “közepes” és “lágy” jelzővel is illetni, de ha már a Plug-in esetében megkíméltük magunkat a “bedugós” kifejezéstől, akkor maradjunk itt is a mild-nál. Ezeket az autókat legfeljebb erős jóindulattal lehet hibridnek nevezni, mondhatni “közepesen hibrid”. Persze van benne akkumulátor, de az mindössze 48 voltos és egy métert sem tehetünk meg kizárólag arra támaszkodva. Ez a kis akksi is a fékenergiából generálja az feszültséget, amit felhasználva támogatja az elindulást és a gyorsulást, meg persze spórol egy kis üzemanyagot és csökkenti a károsanyag-kibocsátásunkat. Ilyen rendszerekkel találkozunk az új Audi Q8-ba, a Ford Mondeo egyik verziójában és újonnan a KIA is bemutatta ezt a Niro-ban.

A jövőt tekintve a pálya leginkább a Mild- és Plug-In hibrideknek lejt. Előbbi előnye, hogy úgy biztosít jobb gyorsulást és így vezetési élményt, hogy közben csökkenti a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást is. Utóbbi pedig jó eséllyel a közlekedés jövőjét jelentheti (elnézést az elektromos autók szerelmeseitől), mert alkalmas elektromos autóként funkcionálni és hosszú utak megtételére is.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.05.22
Még be sem indítottuk a motort, de máris ezer dolgunk van! Tekintsünk át néhány használat előtti....
2019.05.22
A közlekedésbiztonsági vetélkedő megyei döntőjén közel két tucat család mérte össze tudását - írja....
2019.05.22
A DTM mezőnye visszatért a belgiumi Zolder pályájára, Nico Müller pedig egy harmadik hellyel....
2019.05.22
Arnold Schwarzenegger, a híres színész, Kalifornia egykori kormányzója, Ausztria szülötte a....
2019.05.22
A „Sötét zsaruk a Föld körül” című filmben vállalt főszerepét különleges űrexpedícióval ünnepli a....
2019.05.22
Április végén átlépte az ötmilliós határt az osztrák rendszámmal közlekedő személygépkocsi száma –....
2019.05.21
Hosszú múltra tekint vissza a BMW 3-as sorozata, és amíg mindenki az M3-ra csorgatja azt a....
2019.05.21
Annyira brit, annyira tisztelendő. Különleges modellel emlékezik legendás 59-es győzelmére az Aston....
2019.05.21
Erdogan Basol Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.05.21
Az indiai járműgyártó jelentős nyereségcsökkenéssel zárta a március végével záródott pénzügyi....