Toyota Mirai

Hidrogénes Toyotákat állított üzembe a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

2019.06.12.

Nyolc darab hidrogén üzemanyagcellás Mirait adott át a NOB képviselőinek az olimpiai mozgalom globális támogatója, a Toyota. A járművek központi szerepet játszanak a szervezet új mobilitási tervében.

Hidrogén üzemű, működése melléktermékeként kizárólag vízpárát előállító, zéró károsanyag-kibocsátású autókkal bővítette járműflottáját a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A nyolc darab Toyota Mirai szedánt a szervezet fenntarthatósági igazgatója vette át a Toyota Motor Europe ügyvezető alelnökétől.

Matt Harrison, a Toyota Motor Europe (TME) értékesítésért felelős ügyvezető alelnöke a környezetvédelmi világnap előestéjén, június 4-én nyolc darab Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás (FCEV) szedánt adott át ünnepélyes keretek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) képviselőinek. Timo Lumme, a NOB televíziós és marketing szolgáltatásaiért felelős igazgatója, valamint Marie Sallois-Dembreville, a szervezet fenntarthatósági igazgatója a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, fenntartható szempontok szerint épült, hivatalosan június 23-tól üzemelő központjában, a svájci Lausanne városában vette át a zéró CO2-kibocsátású flottát.

A Toyota Motor Corporation és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015 tavaszán jelentette be, hogy az autógyártó az olimpiai és paralimpiai mozgalom első mobilitási támogatójaként 2024-ig segíti a NOB munkáját. Az együttműködés a megfelelő járművek biztosításán túl mobilitási szolgáltatások és mobilitási megoldások nyújtására is kiterjed, beleértve a fenntartható, hatékony közlekedési rendszereket, a városi forgalmi rendszereket, valamint a járművek közötti (V2V) kommunikációs rendszereket. Ennek keretében többek között a 2020-as tokiói olimpiai játékok során Sora üzemanyagcellás utasszállító buszokkal, valamint a Toyota Industries Corporation által gyártott és forgalmazott, üzemanyagcellás villás targoncákkal segítik elő a játékok zökkenőmentes lebonyolítását.

A nyolc darab hidrogén üzemű szedán üzemeltetéséhez ideiglenes hidrogéntöltő állomást állítanak üzembe a NOB új központjában – ez lesz az egyik első H2-töltőpont Svájcban –, de később egy állandó, nyilvános töltő infrastruktúrát állítanak üzembe, amely helyben fogja megújuló energia segítségével előállítani a hidrogént.

 „A hidrogénre kulcsfontosságú szerep vár a csekély szénkibocsátású, fenntartható társadalom működésében. A jövőben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fenntartható, zéró károsanyag-kibocsátású társadalom megvalósításán munkálkodva mindenki számára mind tökéletesebb mobilitási megoldásokat biztosítsunk, népszerűsítve a technológiát, és mind szorosabban együttműködve az érdekelt felekkel” – nyilatkozta Johan van Zyl, a Toyota Motor Corporation ügyvezető igazgatója, a Toyota Motor Europe vezérigazgatója.

A Toyota Mirai a világ legnagyobb számban eladott, sorozatban gyártott hidrogén üzemanyagcellás személygépkocsija. A 4,9 méteres, négyszemélyes limuzin hajtásáról egy 154 lóerős villanymotor gondoskodik, amit egy hidrogén üzemanyagcella lát el elektromos energiával (egy Ni-MH akkumulátor közbeiktatásával.) A fedélzeten tárolt öt kilogramm sűrített hidrogén mintegy 500 kilométerre elegendő. A tartály ugyanúgy néhány perc alatt feltölthető, mint egy belső égésű motorral hajtott személyautó tankja, ahogy a menetdinamikai adatok (0-100 km/h gyorsulás 9,6 mp, végsebesség 178 km/h) is összevethetők egy hasonló teljesítményű szedánéval.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.17
A PSA-csoport azonos platformra épülő kompakt autói közül úgy lóg ki a DS 7 Crossback, mint a....
2019.10.17
Francia fesztiválokon hódított az önfeláldozó józan sofőr kampánya.   ..
2019.10.17
Ronaldo Cunha Dias Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.10.17
Forgalomkorlátozásokra és közlekedési változásokra kell számítani a Hősök tere környékén a 12.....
2019.10.17
A magyar autóipar egyre több megbízást ad az iparban távfelügyeleti szolgáltatást nyújtó győri....
2019.10.17
Szalagot tűztek és rózsaszínnel világították meg az épületet a dolgozók a Bridgestone tatabányai....
2019.10.17
Személyautóval ütközött az Újszegedről Békéscsabára közlekedő motorvonat csütörtök délelőtt a Békés....
2019.10.17
"Mennyit fogyaszt az autód?" Ha sokat mondunk megdöbbennek, ha keveset, nem hiszik el. Ez egy....
2019.10.17
A Volvo Cars és a Geely azt tervezi, hogy meglévő belső égésű erőforrás tevékenységeiket egy önálló....
2019.10.17
Sosem volt még ennyire vonzó a zöld jövő: a Toyota a 2019-es Tokiói Autószalonon mutatja be....