utazás

Horvátországba készül? Erre figyelmeztet a NÚSZ

2019.06.13.

A horvát autópályákon a nyári időszakban – június közepétől szeptember közepéig – szezonális árak lépnek érvénybe, amelyek 10 százalékkal magasabbak az év többi időszakában megszokott egységárhoz képest. Adunk azonban néhány ötletet, hogy miként tehetjük olcsóbbá az autózást és rövidebbé a nyári hőségben a fizetőkapuk előtti várakozást.

A vakáció beköszöntével sok honfitársunk már most hétvégén nyaralni indul, rengeteg magyar család veszi ilyenkor az útirányt a horvát tengerpart felé. Fontos információ számukra az útvonal magyarországi szakaszának megtervezéséhez, hogy a Mura-híd felújítása miatt tervezetten szeptember 30-ig lezárták a Letenye-Goričan I. közúti határátkelőhelyet, amely a 7. számú főúton érhető el. Ez az M7-esen autózókat ugyan nem érinti, de a 7. számú főúton közlekedők is csak az M7-es, illetve az M70-es autópálya érintésével érhetik el a horvát határt (Letenye-Goričan II.). A terelőútként kijelölt autópályaszakaszokat díjmentesen használhatják a személygépjárművek, az M7-es és az M70-es teljes hosszában már fizetős.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles, az útdíj járműkategória és megtett útszakasz alapján fizetendő a fizetőkapuknál, euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni bankkártyával és az útdíj fizetésére kialakított úgynevezett ENC készülékkel is. Az autópályán lévő alagutak használatáért – az Isztria kapujában megépített Učka alagút kivételével – külön díjat nem kell fizetni. A nyári időszakban – június közepétől szeptember közepéig – szezonális árak vannak érvényben – ez kb. 10 százalékkal magasabb felárat jelent a korábban megszokott, az év egyéb időszakában érvényes egységárhoz képest.

ENC készülék a fizetőkapuk melletti eladóhelyeken és a nagyobb benzinkutakon is megvásárolható. A vásárláskor kapott felhasználónévvel és jelszóval a horvát autópályakezelő vállalat honlapján (www.hac.hr) bármikor feltölthető az ENC-számla egyenlege. Kevesen tudják, hogy ENC használatával az útdíjra több mint 21 százalékos árengedményt kaphatunk, az ENC-számlán fennmaradó összeg pedig időkorlát nélkül felhasználható útdíjfizetésre. Hátránya, hogy viszonylag drága: több mint 16 ezer forintba kerül a készülék a legkisebb feltöltési csomaggal. Az ENC-szolgáltatás a fizetőkapuk „ENC” jelzéssel ellátott sávjaiban vehető igénybe, melyek általában kevésbé zsúfoltak. Többnyire hasonló a helyzet a bankkártyás fizetőkapuknál is. Az ENC készüléket érdemes a határátlépés előtti tankolással összekötve még Magyarországon beszerezni és annak egyenlegét feltölteni.

A nyaralás előtt ajánlatos az útvonaltervnek és az utazás időtartamának megfelelő magyar autópályamatrica megváltásáról is időben gondoskodunk, amely az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon kényelmi díj nélkül megvásárolható.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.06.15
Ellentmondásos a villanyautók megítélése: a helyi emisszió nélküli tiszta működéssel szemben állnak....
2019.06.15
A napokban szolgálatba állnak a spanyol rendőrség legújabb, magas technológiai felszereltségű....
2019.06.15
Kuznetsov Daniil Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.06.15
- A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) nem adott ki hozzájárulást, engedélyt a tótkomlósi....
2019.06.15
Egy férfi közlekedett motorkerékpárral 2019. június 15-én 14 óra körül a 76-os számú főúton....
2019.06.15
Különleges vendégeket fogadott versenykamionjában Kiss Norbert egy héttel a kamion Európa-bajnokság....
2019.06.15
- Megjutalmazzák azokat, akik részt vettek a május 29-én elsüllyedt Hableány sétahajó és a benne....
2019.06.15
Eseménydús volt a verseny első napja, a legnagyobb meglepetést a világbajnokságot vezető Ogier....
2019.06.15
Mostantól kezünkben foghatjuk az autónk minden kulcsfontosságú funkcióját. Érintésre nyithatjuk,....
2019.06.15
- Ma kezdődik Budapesten a szokásos nyári villamosfelújítás a 4-es és a 6-os vonalán, a....