SEAT

Humuszra cseréli a kolbászt a SEAT

2018.05.29.
A SEAT a hagyományos kolbászt humuszra, a fehér kenyeret teljes kiörlésű zsemlére cseréli. Az autógyártó cég mintegy 600 dolgozója vesz részt abban a táplálkozástudományi vizsgálatban, amelynek célja, hogy kiderüljön: milyen hasznos következményekkel járhat az egészséges életmódra való áttérés - írja a madridi El País.
 
Vége a chorrizós szendvicsek korszakának a SEAT-nál. Az autógyár lecseréli a dolgozóinak eddig biztosított fehér kenyeret és a dobozos üdítőket valami egészségesebbre. A szalámis és kolbászos bocadillók helyébe a teljes kiörlésű kenyérből készült szendvicsek lépnek. Az ebédre kapott falatok belsejében ezentúl humusz, szardínia, paradicsom, friss sajt és avocadokrém lesz. 
 
A kezdeményezés elnyerte a dolgozói érdekképviseletek tetszését is. Az ötlet azonban eredetileg nem a gyártól, hanem a barcelonai Clinic de Barcelona e  Irsicaixa kórháztól származik. Az egészségügyi intézmény táplálkozástani részlege számára nyújt majd fontos adatokat az egészséges életmód jótékony hatásainak tanulmányozásához.
 
A SEAT 600 dolgozója szolál majd kísérleti alanyként az egy éven át tartó viszgálatsorozathoz. Az autógyár kollektívájában találtak partnerre ahhoz, hogy egy ilyen nay mintán tanulmáyozhassák, milyen következményekkel jár a hétköznapi életben és a munkahelyen az egészségesebb táplálkozásra való áttérés. 
 
 
"Szeretnénk meggyőzni a dolgozókat az egészséges életmód előnyeiről úgy, hogy azt kézzel fogható bizonyítékokkal is alá tudjuk támasztani. Nem csak a táplálkozásról van szó, hanem az életvitel egészéről, amibe bevonnánk a dolozók családjait is" - mondta el a program bemutatóján Ramón Estruch, a barcelonai kórház belgyógyászatának kutatóorvosa. 
 
A vizsgálatban résztvevő 600 önkéntes közül 300 a barcelonai Zona Franca gyárból, a másik 300az El Prat-ban lévő üzen dolgozói közül kerül ki. Első lépcsőben mindannyiukat alapos orvosi vizsgálatnak vetik alá. Feltérképezik életmódjukat, táplálkozási szokásaikat. De csak a bercelonai csoport tagjai kapnak majd az új összetevőkből álló szendvicsekből. A kontrollcsoport továbbra is a hagyományos kolbász-szalámi alapú étrendet folytatja. 
 
"Óvatosan haladunk majd. Az első lépcsőben hat hónapon át alkalmazzuk majd az új étrendet. Ezt követően újabb orvosi vizsgálatok következnek. Elemezzük az adatokat, majd a következő hat hónapban megismételjük ugyanezt" - mondta el a madridi lapnak Patricia Such doktornő, a SEAT munkaegészségüyi vezetője. 
 
Az autógyár komplett egészségügyi központtal rendelkezi, amely normál rendelőintézetként is működik. Évente mintegy 70 ezer viszgálatot végeznek el a különböző panaszokkal érkező dolgozókon. 
 
Az egészséges táplálkozás szempontjait figyelembe vevő szendvicsek - melyeket  minden nap ebédidőben osztanak majd szét a dolozók között - a programnak csupán egyik elemét jelentik. Emellet nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy megyőzzék a dolgozókat az egészséges életmód előnyeiről. 
 
"Meg fogjuk változtatni a barcelonai gyárban lévő étel- és italautomaták kínálatát, hogy ezzel is az egészséges táplálkozás felé irányítsuk a munkatársainkat. Elmondjuk ennek előnyeit, tanácsokkal látjuk el őket. Megismertetjük őket olyan egészséges ételekkel, amelyekről korábban tán nem is hallottak. Rendezünk számukra főzőtanfolyamokat is, ahol olcsó, esztétikus és finom ételek készítésére tanítjuk majd őket. Fejenként 5 liter extraszűz olajat kapnak, valamint aszalt gyümölcsökkel látjuk el őket és családjukat 6 hónapon át" - mondta Such doktornő.  
 
 
Hogyan alakult a SEAT dolgozók egészsége az elmúlt évtizedekben? 
 
A következő 12 hónap során a vizsgálat vezetői tanulmányozni fogják azokat az egészségügyi adatokat, amelyeket a SEAT orvosi teamje halmozott fel az elmúlt 20 éven. A mintegy 30 ezer dologozó adatainak "átvilágítása" fontos képet nyújt majd arról, hogyan változott a dolgozók egészségügyi állapota az elmúlt két évtized során. "Természetesen ma sokkal jobb egészségügyi állapotról tudunk beszéni, mint 20 éve, de nagyon sok dolgon kellene még változtatni" - ismrte be Such doktornő. 
 
A rendelkezésre álló adatok szerint a SEAT alkalmazottai közül ma többen dohányoznak(28%), mint 20 évvel ezelőtt (23%). Szintén romlott a magas vérmnyomásúak aránya (5,3% az 1998-ban mért 2,9 %-hoz képest). Szintén többen vannak ma azok, akiknek rendkívül magas a koleszterinszintjük.  
 
 
Ha a most kezdődött kísérlet igazolnio fogja a várakozásokat, akkor hamarosan a SEAT valamennyi gyárában az új étrendet vezetik majd be. "Azt reméljük, az életmód megváltoztatásával, a mediterrán diétával, sportmozgással, a mentális egészség karbantartásával dolozóink általános egészségügyi állapota is jelentősen javulni fog" - mondta az El Paísnak a SEAT egészségügyi központjának vezetője. 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.28
Az új Toyota Yaris a kifinomult technológia és a vezetési élmény legfrissebb példája, mely a hibrid....
2024.03.28
Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra lehet számítani - írja a Katasztrófavédelem. ..
2024.03.28
Idén januártól elektromos Peugeot e-Partneren érkezik a segítség azokhoz a dél-ausztráliai....
2024.03.28
Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban volt a vendége a....
2024.03.28
A jelenlegi Fiat 500-as modellt nem tervezik átalakítani a júliusi szabályzások szerint, az EV-....
2024.03.28
Halálra gázolta egy kisbusz sofőrje Nagykálló térségében nyírbátori mérnökségünk kollégáját, Tibort....
2024.03.28
Károkozás (25%), türelmetlenség és akadályoztatás (23%), fizetős, vagy ingyenes (10%) - leginkább....
2024.03.28
Nem csak a gyorsan hajtó autósok, hanem a motorosok is nagy kockázatot vállalnak – írja a Kronen....
2024.03.28
Kedden tragikus kimenetelű közúti baleset történt, amely során egy BMW és egy Nissan ütközött....
2024.03.27
Új módszerrel küzdenek a gyorshajtók ellen Ausztriában: elkobozzák autójukat. Gondoljunk bele, hogy....