Hyundai

Hyundai Kona teszt: merész kihívás

2018.05.07.

Négytagúra bővült a Hyundai szabadidő-autóinak családja, a Grand Santa Fe, a Santa Fe és a Tucson után megérkezett a Kona. Ára versenyképes, gazdagon felszerelhető, vezetősegédek garmadát hordozza és felárért terepen sem kell szégyenkeznie. A dizájn az erőssége. Egyliteres, háromhengeres motorral is jó társ a mindennapokban.

Hogy néz ki?

Vonalvezetése merész, formája karcsú és csinos, kitűnik az utcaképből. Tervezője a belga, Luc Donkerwolke. Hossza 4165, szélessége 1800, magassága 1550, tengelytávja 2600 milliméter. Hasmagassága 170 milliméter, az erősebb, 177 lóerős változata összkerék-meghajtást kapott. Csomagtartója alaphelyzetben 361 liter, a 60:40 arányban osztott hátsó ülések lehajtásával 1143 liter. Szűkre vett LED-es nappali fényfüzére alatt található a szintén LED-es  fényszórója, a ködlámpa még alatta kapott helyet. Méretes – már-már audis - hűtőmaszkja agresszív, de mégis intelligens kinézetet kölcsönöz. A rendhagyó külső formaterv belül alig folytatódik, sok a fekete műanyag, ezek egyhangúságát vörös tónusú betétek és varrások oldják, piros a biztonsági öv is. Az ülések jól tartanak, nem érezzük szűknek hátul sem, a második sorban bőséges a lábtér.

A Konát a világ egyik legnagyobb autógyárában szerelik össze, a koreai Ulsanban. A Hyundai az egyetlen autógyártó, amely járművei globális gyártásához a felhasznált acélt saját maga gyártja.

Hogy megy?                                                                                                                      

A 988 köbcentis, két vezérműtengelyes, turbós háromhengerest csakis elsőkerék-meghajtással és hatfokozatú kézi sebességváltóval szerelik. Az 1.0 T-GDi 120 lóerős (88 kW), legnagyobb nyomatéka 172 Nm. Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 12 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 181 kilométer/óra.

Az elektronikusan vezérelt turbónyomás szabályzó (wastegate) szeleppel ellátott turbófeltöltő csökkenti a szivattyúveszteségeket, valamint javítja a gázpedál-reakciót és a forgatónyomatékot az alsó tartományban. A motor hatlyukú GDi injektort alkalmaz, a befecskendezési nyomás az átlagot meghaladó 200 bar, amely biztosítja a tiszta égést. A hangja azonban sokkal inkább egy Wartburgra, mint egy Hyundai-ra emlékeztet. Remegés nem jellemzi, fulladás sem, gyengeségét városban nem mutatja, panasz csak megpakolva és hegymenetben lehet rá. Igazi városálló.

Milyen vezetni?

A háromhengerest pörgetni kell, ha haladni akarunk, de autópályán sem vallunk szégyent. A 172 Nm-es csúcsnyomatékára a 2000-2200-as fordulatig várni kell. Üres tömege 1233 kilogramm, semmi sem nyöszörög, nincs zavaró menet- vagy motorzaj, a kormány közvetlen és precíz, a kézi váltó pontos, kanyarokba stabil, fékjei jól fognak. Felfüggesztése feszes, de a 18-as kerekek ellenére sem kellemetlen. Elöl MacPherson, hátul kereszttaggal ellátott torziós futómű teljesít szolgálatot.

Mennyibe kerül?

A Kona modernségét mi sem fejezi ki jobban, hogy minden a márkánál alkalmazott technológiai újdonságot hordozhat, vetített kijelzője közvetlenül a vezető látótengelyében egy lapkára vetíti ki a legfontosabb közlekedési információkat. Nyolchüvelykes, érintőképernyős szórakoztató és információs rendszere naprakész, navigációja könnyen kezelhető és elég pontos, okostelefonokkal megfelelően kommunikál, azok tükrözhetők (Android Auto, Apple CarPlay) és akár indukciósan tölthetők. A rendszer hétéves ingyenes előfizetéssel jár, mely valós idejű friss információkat szolgáltat az időjárásról, a forgalomról, a sebességmérő kamerákról, valamint tematizált internetes keresést is lehetővé tesz.

Aktív biztonsági és vezetéstámogató technológiái a legmagasabb szintű európai biztonsági szabványoknak is megfelelnek, az autót Európában tervezték. A biztonsági funkciók között megtalálható a Hyundai első ütközéselkerülő rendszere gyalogosfelismerő móddal, holttérfigyelő, mögöttes keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer, önálló kormányzásra is képes sávtartó rendszer, a vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer, és a távolsági fényszóró- asszisztenssel. Számos további extrával szerelték fel a tesztautónkat, volt ülésfűtés és Krell hifi.

Alapára 4,5 millió forint, a Style felszereltségű tesztautó 6,7 millió forintba került, amiben benne van a Launch csomag, a ködlámpa, a kormányfűtés, a színes belső és a félig bőrözött ülések felára.

Szöveg és képek: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.08.18
A Balatonon a szigligeti, a fonyódi, a balatonfenyvesi, a balatonkenesei és csopaki vízterületen....
2018.08.18
A Shell és az AirFlow Company azzal a céllal tervezte és építette meg a Starshipet, hogy megmutassa....
2018.08.18
A Toyota észt versenyzője a Német-rali első napján ugyanúgy oktatta a mezőnyt, mint az előző....
2018.08.18
Öthetes nyári szünet után a hollandiai Assenben folytatódik a TCR Európa-kupa. A túraautó-bajnokság....
2018.08.18
Az idei első fél évben 440 esetben gázoltak gyalogost zebrán. A rendőrség pénteken figyelemfelhívó....
2018.08.17
Nincs olyan iparág a világon, amit ne érintene a digitalizáció. Kisebb, de inkább nagyobb mértékben....
2018.08.17
Óriás hajrába kezdett az „5 tengelyen – biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedési verseny....
2018.08.17
Az európai kerti vasutak találkozóját rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban a hétvégén, immár....
2018.08.17
Érico Junqueira Ayres Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.08.17
Észak-Amerika egyik legnagyobb élelmiszerbolt-hálózata augusztus közepén beindította kísérleti....