Hyundai

Hyundai Kona teszt: merész kihívás

2018.05.07.

Négytagúra bővült a Hyundai szabadidő-autóinak családja, a Grand Santa Fe, a Santa Fe és a Tucson után megérkezett a Kona. Ára versenyképes, gazdagon felszerelhető, vezetősegédek garmadát hordozza és felárért terepen sem kell szégyenkeznie. A dizájn az erőssége. Egyliteres, háromhengeres motorral is jó társ a mindennapokban.

Hogy néz ki?

Vonalvezetése merész, formája karcsú és csinos, kitűnik az utcaképből. Tervezője a belga, Luc Donkerwolke. Hossza 4165, szélessége 1800, magassága 1550, tengelytávja 2600 milliméter. Hasmagassága 170 milliméter, az erősebb, 177 lóerős változata összkerék-meghajtást kapott. Csomagtartója alaphelyzetben 361 liter, a 60:40 arányban osztott hátsó ülések lehajtásával 1143 liter. Szűkre vett LED-es nappali fényfüzére alatt található a szintén LED-es  fényszórója, a ködlámpa még alatta kapott helyet. Méretes – már-már audis - hűtőmaszkja agresszív, de mégis intelligens kinézetet kölcsönöz. A rendhagyó külső formaterv belül alig folytatódik, sok a fekete műanyag, ezek egyhangúságát vörös tónusú betétek és varrások oldják, piros a biztonsági öv is. Az ülések jól tartanak, nem érezzük szűknek hátul sem, a második sorban bőséges a lábtér.

A Konát a világ egyik legnagyobb autógyárában szerelik össze, a koreai Ulsanban. A Hyundai az egyetlen autógyártó, amely járművei globális gyártásához a felhasznált acélt saját maga gyártja.

Hogy megy?                                                                                                                      

A 988 köbcentis, két vezérműtengelyes, turbós háromhengerest csakis elsőkerék-meghajtással és hatfokozatú kézi sebességváltóval szerelik. Az 1.0 T-GDi 120 lóerős (88 kW), legnagyobb nyomatéka 172 Nm. Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 12 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 181 kilométer/óra.

Az elektronikusan vezérelt turbónyomás szabályzó (wastegate) szeleppel ellátott turbófeltöltő csökkenti a szivattyúveszteségeket, valamint javítja a gázpedál-reakciót és a forgatónyomatékot az alsó tartományban. A motor hatlyukú GDi injektort alkalmaz, a befecskendezési nyomás az átlagot meghaladó 200 bar, amely biztosítja a tiszta égést. A hangja azonban sokkal inkább egy Wartburgra, mint egy Hyundai-ra emlékeztet. Remegés nem jellemzi, fulladás sem, gyengeségét városban nem mutatja, panasz csak megpakolva és hegymenetben lehet rá. Igazi városálló.

Milyen vezetni?

A háromhengerest pörgetni kell, ha haladni akarunk, de autópályán sem vallunk szégyent. A 172 Nm-es csúcsnyomatékára a 2000-2200-as fordulatig várni kell. Üres tömege 1233 kilogramm, semmi sem nyöszörög, nincs zavaró menet- vagy motorzaj, a kormány közvetlen és precíz, a kézi váltó pontos, kanyarokba stabil, fékjei jól fognak. Felfüggesztése feszes, de a 18-as kerekek ellenére sem kellemetlen. Elöl MacPherson, hátul kereszttaggal ellátott torziós futómű teljesít szolgálatot.

Mennyibe kerül?

A Kona modernségét mi sem fejezi ki jobban, hogy minden a márkánál alkalmazott technológiai újdonságot hordozhat, vetített kijelzője közvetlenül a vezető látótengelyében egy lapkára vetíti ki a legfontosabb közlekedési információkat. Nyolchüvelykes, érintőképernyős szórakoztató és információs rendszere naprakész, navigációja könnyen kezelhető és elég pontos, okostelefonokkal megfelelően kommunikál, azok tükrözhetők (Android Auto, Apple CarPlay) és akár indukciósan tölthetők. A rendszer hétéves ingyenes előfizetéssel jár, mely valós idejű friss információkat szolgáltat az időjárásról, a forgalomról, a sebességmérő kamerákról, valamint tematizált internetes keresést is lehetővé tesz.

Aktív biztonsági és vezetéstámogató technológiái a legmagasabb szintű európai biztonsági szabványoknak is megfelelnek, az autót Európában tervezték. A biztonsági funkciók között megtalálható a Hyundai első ütközéselkerülő rendszere gyalogosfelismerő móddal, holttérfigyelő, mögöttes keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer, önálló kormányzásra is képes sávtartó rendszer, a vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer, és a távolsági fényszóró- asszisztenssel. Számos további extrával szerelték fel a tesztautónkat, volt ülésfűtés és Krell hifi.

Alapára 4,5 millió forint, a Style felszereltségű tesztautó 6,7 millió forintba került, amiben benne van a Launch csomag, a ködlámpa, a kormányfűtés, a színes belső és a félig bőrözött ülések felára.

Szöveg és képek: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.10.17
1912 nyarán, a Királyi Magyar Automobil Club szervezésében közel húsz bátor magyar és külföldi....
2018.10.17
Több millió eurós befektetéssel Érden építi fel új központját és tesztbázisát a járműipari AVL....
2018.10.17
Az Orosz Gépjárműgyártók Szövetsége (AEB) bejelentette, hogy 2018 szeptemberében az orosz autópiac....
2018.10.17
Újabb medvét gázolt el egy kamion szerdán a romániai A1-es (dél-erdélyi) autópálya Szeben megyei....
2018.10.17
Sergei Semendyaev Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.10.17
A Toyota Hiace méltó örökösének bizonyuló legújabb generációs Toyota PROACE.A karosszéria választék....
2018.10.17
Szintet lép a magyar autóipar, cél, hogy a gyártás mellett Magyarország élen járjon a technológiák....
2018.10.17
Nagyüzem van a hazai vezetéstechnikai-centrumokban, de továbbra is elsősorban a cégeknél látják be....
2018.10.17
Szeptemberben jelentősen csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az egy....
2018.10.17
Fának csapódott egy autó Dunaföldváron szerda reggel, a jármű vezetője meghalt - közölte a....