akkumulátor alapok

Járműakkumulátorok 2. rész - Akkumulátorok start-stop rendszerekhez

2019.08.07.

A járművek elektromos rendszere gyorsan fejlődik, egyre több a fogyasztó, ami a teljes villamos hálózatot jobban igénybe veszi. Az akkumulátoroknak több szempontból is meg kell felelni a jármű által támasztott igényeknek: az indításhoz nagy teljesítmény és indítóáram szükséges, a többi fogyasztónak pedig stabil tápfeszültség, nagy kapacitás, és ehhez jön a start-stop rendszer, ami megnyitotta az utat az AGM-akkumulátorok előtt.

 

A start-stop rendszer sajátosságai

A start-stop rendszerek a motor gyakori indításával a hagyományosnál nagyobb terhelésnek teszik ki az indítómotorokat és az akkumulátorokat is. Az indítózások között kevés idő van tölteni az akkumulátorokat, így fontos, hogy olyan technológiát alkalmazzanak, amivel gyors, nagy teljesítményű töltés lehetséges, valamint a gyorsan zajló bemenő és leadott nagy teljesítmény gyakori ismétlése se járjon nagy gázképződéssel.

 

 

Az AGM-akkumulátorok

A probléma megoldása az AGM-akkumulátor (Absorbent Glass Mat), amely esetén az akkumulátor ólomlemezei között rendkívül vékony üvegszálakból készült speciális párnák helyezkednek el és tartják magukban az akkumulátorsavat. A nagy érintkezési nyomás az alacsony belső ellenállás következtében csökkenti az aktívanyag-veszteséget. Az akkumulátorsav és a lemez anyaga között lejátszódó gyorsabb reakció nagyobb teljesítményt tesz lehetővé akkor, amikor az akkumulátornak erre szüksége van.

Az AGM-akkumulátorok ára 2-3-szorosa is lehet a hagyományos ólom-savas kialakításnak, de azokba a járművekbe, melyekbe gyárilag is ezt szerelték, csak az eredetinek megfelelő akkumulátort szabad beszerelni, ugyanis a jármű elektromos hálózata és az új akkumulátor bánhatja a nem összeillő párosítást.

 

 

 

Az AGM-akkumulátorok töltése

Mint ahogy korábban említettük, az AGM akkumulátor nagyobb teljesítményt képes felvenni töltés során, mint a hagyományos akkumulátorok, a töltőfeszültsége is nagyobb. Mivel a generátor és a hozzá tartozó szabályzó az AGM-akkumulátornak megfelelő, ezért a hagyományos, olcsóbb akkumulátort a nagyteljesítményű töltések és a sok indítózás gyorsan tönkreteszi.

 

 

Az akkumulátor-csere sem egyszerű

Az akkumulátor-csere esetén is érdemes szakemberhez fordulni, mivel a megfelelő akkumulátor kiválasztásán is sok múlik, és még több a beszerelésen. Vannak olyan járművek, melyeket az akkucsere során végig feszültség alatt kell tartani, hogy a vezérlőegységek ne „felejtsenek”. Előfordulhat olyan jármű is, amelynél a gyártó megad egy türelmi időt, amíg az autóról levehetők a saruk.

Az információn felül diagnosztikai műszer is szükséges lehet az akkumulátor-cseréhez, mivel az autónak „meg kell tanítani”, hogy új akkumulátort kapott. Az akkumulátor-menedzsmentnek saját vezérlőegysége és érzékelője van, amivel folyamatos felügyelhető az akkumulátor állapota.

Megfelelő diagnosztikai eszköz hiányában az autón hiába cserélünk házilag akkumulátort, a vezérlő nem fogja azt elfogadni.

 

Mit hoz jövő?

Már vannak olyan elemzések, melyek szerint a Li-ion akkumulátorok lehetnek a 12-48 V-os rendszerek hálózati akkumulátorai. Kis tömegükkel és méretükkel jól alkalmazhatók, ráadásul a két akkumulátoros hálózatokba is integrálhatók.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.25
A Volkswagen mindig is tudta, hogy miként kell győzedelmeskedni a hétköznapok felett, de most....
2019.08.25
Mohammad Saleh Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.08.25
Franciaországban 2019 szeptemberében hatályba lép a közlekedési szabályzat módosításáról szóló....
2019.08.25
A Toyota észt versenyzője sorozatban harmadszor nyert az aszfaltos német versenyen, az előnye már....
2019.08.25
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Édes autó. ..
2019.08.25
Alex Rins a célegyenesben centiméterekkel előzte meg Marc Marquezt a Brit Nagydíjon, a suzukis 13....
2019.08.25
Kedden próbálkoznak újból a robotot szállító orosz űrhajó csatlakoztatásával a Nemzetközi....
2019.08.25
A magyar tengert körbebiciklizni hatalmas élmény, és az a legjobb benne, hogy szinte bárki, a saját....
2019.08.25
Jelentős sebességtúllépés miatt büntettek meg Zalában egy motorost - a hosszú hétvégén tartott....
2019.08.25
A megnövekedett forgalom miatt torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátlépési pont közelében. ..