Suzuki Jimny

Jimny a Samurai

2018.08.09.

A Suzuki igyekezett kényelmesebb, konfortosabb, zártabb autót készíteni az elődjénél. Pont ezek az erények mentek egy kicsit az eredeti hangulat rovására.

Mifelénk Európában a Suzuki nagy legendái - autóban - a Swift és a Vitara. Van azonban a globális autógyártók között kicsinek számító márkának, e két típusnál ismertebb, kultikusabb és hosszabb történelemre visszatekintő típusa. Ez pedig a Jimny, a világ legismertebb kisterepjárója, amely elterjedtebb mint a Jeep, jobb terepjáró képességű mint akár a Land Cruiser, olcsóbb mint egy átlagos középkategóriás személy autó, és annyi néven forgalmazták a világban, hogy azt felsorolni csak az igazi, a típusban elmélyült rajongók tudják. A Jimny története 1970-ben kezdődött, valódi típus neve LJ10 és LJ20 majd később SJ volt. Eleinte egészen apró, háromszáz és ötszáz köbcentis, kétütemű motorok hajtották, a forma azonban már ekkor is lenyűgöző volt. Annak ellenére is, hogy a Jimny soha, semmiféle divatirányzat hullámára nem akart felülni. Mindig praktikusnak, teherbírónak, fordulékonynak, tartósnak és takarékosnak szánták, mégis sármos lett. Valószínűleg ezt nevezik az egyszerűség bájának, a praktikumból fakadó, letisztult forma nagyszerűségének. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Az 1981-től piacra dobott második generáció, amit már komoly öt és hatszáz köbcentis motorok hajtottak, egy kifejezetten komoly kis terepjáró benyomását keltette. Bár ekkoriban még koránt sem beszélhetünk globális autópiacról, a Jimny meghódította a világot. Gyártották a japánok legendás Suzuki gyárában, Iwatában, de készült Pakisztánban, Indiában, Thaiföldön, Kenyában is. Jó sokféle néven. Hívták Foxnak, Sierrának, Potohárnak, Katanának, Caribiennek, Gypsynek, Drovernek. Némelyik keresztneve számunkra idegenül cseng, de a lényeg pont az volt, hogy elnevezésében, felszereltségében, sőt akár színösszeállításában minden régió egy kicsit a saját hangulatára formálhassa - és sajátjának is érezhesse. Ha ma belekukkantunk bármelyik indiai nagyváros, caribi fürdőhely mindennapjaiba, láthatjuk is, hogy a Jimny második generációját nagyon is szívükbe zárták. Bár a gyártás elvileg 1998-ban végetért, ma is teltház van ezekből a csodás kis autókból a világ azon pontjain, ahol nem a presztizs, nem a luxus, hanem a megbízhatóság és a praktikum számít. A Jimny ekkoriban kapta a máig legismertebb Samurai keresztnevet is, amely egy picit állandó második megnevezésévé is vált a világsikerré avanzsált típusnak. 

Szintén érdekes, különösen nekünk itt Európában, hogy a Suzukival kooperáló spanyol Santana Motors is gyártotta a Samurai-t, tehát egy kicsit mi európaiak is sajátunknak tekinthetjük. Egyébként a 2018 elejéig gyártott harmadik generációs Jimny itthon is kapható volt, így hazánkban is kialakult egyfajta rajongó tábora a típusnak. Ez a Jimny azonban nem volt egy igazi Samurai. A Suzuki igyekezett kényelmesebb, konfortosabb, zártabb autót készíteni az elődjénél. Pont ezek az erények mentek egy kicsit az eredeti hangulat rovására. Ennek ellenére a Jimny tulajdonosok vélhetően közel 100%-ban tökéletesen elégedettek járművükkel, hiszen azt kapták, amit a Jimny mindig is ígért, robosztus egyszerűséget, kompakt méreteket és megbízhatóságot. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Sokan, sokáig gondolhatták, hogy az átalakuló globális autóipar tendenciái megpecsételik a típus sorsát, véget ér a Jimny legendája. Az idei év májusában azonban elképesztő fotók láttak napvilágot. Egy minden eddiginél kedvesebb, letisztultabb külsejű Suzuki terepjáróról, amelyről gyorsan kiderült: megérkezett a negyedik generáció. Európában komoly ezerötszáz köbcentis benzin motorral jön majd, de a fejlődő piacokon - a hagyományokank megfelelően - egy hatszáz hatvan köbcentis, igaz rendkívül korszerű erőforrást állítanak csatasorba. Külseje az ős Jimnyt, technikája azonban a XXI. századot idézi. Bár még csak képeken látni, máris új generációs rajongó klubjai keletkeztek. Sokan a szintén legendás Mercedes G osztály miniautürizált változatát látják benne, megint mások az egyszerűségükben nagyszerű ősterepjárók továbbélése felett örömködnek. Annyi bizonyos, ez a kisautó is meg fogja érinteni a globális autópiac szívét-lelkét, hiszen vele tényleg visszatért Jimny a Samurai, hogy az ősi japán - autóipar - értékeit hirdesse tovább Európától Óceániáig. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.12.10
Két gépkocsi ütközött össze Gige külterületén 6 óra körül a 6617-es számú úton Kiskorpád és Gige....
2018.12.09
Az importőr begyújtotta a Ford Ranger utolsó rakétáit is a jövő évi modellváltás előtt. Tesztnapot....
2018.12.09
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Karácsonyi vásár.  ..
2018.12.09
A jövő héten is borús, csapadékos idő várható: eső, ónos eső, hó is lehet. Kisebb lehűlésre is....
2018.12.09
Mohsen Zarifian Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.12.09
A Porsche az elkövetkező 8 évben jelentős profitnövekedésre számít azután, hogy az elektromos autók....
2018.12.09
Frontálisan ütközött két autó Veszprém határában a 8-as főúton vasárnap délután, ketten meghaltak....
2018.12.09
Munkabeszüntetésre készül a német vasúti és közlekedési szakszervezet (Eisenbahn- und....
2018.12.09
Piros köpenyben, süveggel fején, puttony a hátán, rénszarvas szánon suhan, és minden kis cipellőt....
2018.12.09
A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség azt közölte, hogy novemberben....