autósport

Jön a Yaris WRC tesztévének utolsó futama

2017.11.14.

A november 16-19. közötti Ausztrál Rallyn a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team már értékes következtetéseket vonhat le a FIA Rally Világbajnokságban eltöltött első szezonjáról.

A Toyota idén 17 éves kihagyás után tért vissza a világ legkeményebbnek tartott autósport sorozatába. Az elsősorban a tanulásnak és az autó fejlesztésének szentelt évad végére a Yaris WRC kiváló formába lendült, és volánja mögött Jari-Matti Latvala és Esapekka Lappi diktálja a tempót.

Az Ausztrál Rally futamát Új-Dél-Wales murvás útjain rendezik, amelyek időnként szűk és kanyargós erdei csapásba váltanak át, majd pedig gyors, hosszan elnyúló síkvidéki szakaszokká változnak. Az utat sok helyütt fasorok szegélyezik, ami meglehetősen veszélyes a kisodródó autók számára, és a futamot szinte mindvégig megnehezíti a finoman lebegő por. A rally bázisa a partvidéken fekvő Coffs Harbour városa; a mezőny innen indult északnak péntek reggel, méghozzá három újonnan beiktatott szakaszon, amelyek délután újra megismétlődnek.A pénteki és a szombati versenynapra egy-egy tengerparti special stage teszi fel a koronát Coffs Harbourban. A szombat többi részét a várostól délre fekvő útszakaszok töltik majd ki, köztük a 49 kilométer hosszú Nambucca szakasz. Vasárnap öt szakasz vár a mezőnyre, köztük a Power Stage, amelynek helyszíne a híres Wedding Bells erdő.

- Nagyon örülök, hogy Tommi engem kért fel a sportigazgatói tisztségre. Komoly lehetőség ez a számomra, és kíváncsian várom, hogy mit tudok kihozni belőle. Navigátorként hosszú időt töltöttem már a rally világában – így a TOYOTA GAZOO Racing csapatnál is –, szóval meglehetősen tisztában vagyok azzal, mik történnek egy versenyhétvégén. Van viszont pár dolog, amit eddig nem tudtam: például hogy mi történik a futam előtt és közben, amikor az ember nem az autóban ül, hanem a háttérben tevékenykedik. Szóval pár dolog új még a számomra, így megint csak újoncként vágok neki az Ausztrál Rallynak. Sikerült a csapatot jól felkészíteni a futamra, úgyhogy remélem, jól szerepelünk majd. Jari-Matti többször is versenyzett már Ausztráliában, sőt Esapekka is rajthoz állt itt tavaly a WRC2-ben. Az időjárás-előrejelzések szerint várható néhány zivatar a futam idején, szóval lehet, hogy izgalmas napoknak nézünk elébe! - fogalmazu Kaj Lindström sportigazgató.- Már nagyon várom az Ausztrál Rallyt. Méltó lezárása ez az évnek, ahol általában komoly forróságban, tűző napon versenyzünk. Gyors és sodrós szakaszok várnak ránk, amiket mindig nagyon élvezek. Idén pár olyan szakaszt is beiktatnak, amiket már hosszú ideje óta nem használtak. A Brit Rallyn elég erősen kellett kapaszkodnunk, de remélem, hogy az ausztrál utak jobban fekszenek majd a Yaris WRC-nek. Arra törekszem majd, hogy dobogós helyen végezzünk, de még jobban örülnék, ha esélyünk nyílna a győzelemért küzdeni - árulja el Jari-Matti Latvala, a 10. rajtszámú autó pilótája.

- Az Ausztrál Rally egyik jellegzetessége az útfelületet borító laza murva, úgyhogy az élen autózók sokat csúszkálnak majd. Mögöttük már jobb lesz a helyzet, mégis fontos, hogy az élvonalban maradhassunk. A másik nehézség a gumiválasztás, mert a szakaszokon másodszor végigautózva már fáradtak lesznek a gumik, és ha nagy lesz a hőség, különösen figyelnünk kell az abroncsok állapotára. Nagy-Britanniában nem voltunk túl sikeresek, de remélem, Ausztrália meghozza a szerencsénket. Mindenképpen szeretnénk szépen zárni az idényt - teszi hozzá Esapekka Lappi, a 11. rajtszámú autó pilótája.A 2017-es FIA Rally Világbajnokság egyéni tabellája a 12. futam után:

1 Sebastien Ogier 215

2 Thierry Neuville 183

3 Ott Tanak 169

4 Jari-Matti Latvala 136    

5 Elfyn Evans 118

6 Dani Sordo 95

7 Juho Hänninen 71

8 Kris Meeke 70

9 Craig Breen 64

10 Hayden Paddon 59

12 Esapekka Lappi 51

A gyártói tabellája a 12. futam után:

1 M-Sport World Rally Team 398

2 Hyundai Motorsport 305

3 TOYOTA GAZOO Racing WRT 241

4 Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team 210 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.02.20
A 2017-es modellév egyik legnagyobb és leginkább várt újdonsága az X-ADV volt. A koncepció,....
2018.02.20
A környezetbarát hibrid autói mellett motorsport hagyományairól ismert Toyota versenyistállója, a....
2018.02.20
Kínában jelentősen, több mint 7 százalékkal emelkedett az új személyautók eladása januárban -....
2018.02.20
Mykola Kapusta Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.02.20
„A Red-Bull autója az egyik legjobb az egész mezőnyben”, szögezi le Max Verstappen a Motorsport-....
2018.02.20
A Lexus március 6-án tartja az új UX crossover világpremierjét, mellette a három üléssoros,....
2018.02.20
- Új autóalkatrész gyártó üzemet hoz létre Újhartyánban a svájci tulajdonú REHAU-Automotive Kft., a....
2018.02.20
A versenygép. ..
2018.02.20
- Nem közlekedhettek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek a 82-es főúton Veszprém és....
2018.02.20
A Peugeot 2018 első félévében is folytatja technológiai offenzíváját. A 308-at már eddig is nagyra....