közlekedésbiztonság

Kanadai találmány: sorompó lesz a zebrából, amikor átmegy a gyalogos

2019.12.04.
Kanadában egy meghökkentően eredeti ötlettel, a vertikális zebrával igyekeznek felhívni a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy fokozott figyelemmel közelítsék meg a gyalogátlekőhelyeket - írja az alvolante.it olasz autós szakportál. 
 
A fejlett világ nagyvárosaiban általában úgy teszik érzékelhetőbbé az gyalogos átjárókat az autósok számára, hogy megemelik a zebrák magasságát az úthoz képest, vagy a hagyományos fehér helyett váltakozó piros-fehér színű csíkokat festenek fel. 
 
Ennek ellenére továbbra is nagyon nagy számban fordulnak elő gyalogosgázolások.  Az utóbbi időben számtalan eredeti megoldás született, amelyek széles körben terjednek máris. Ilyen például a világító zebra, ami azt jelenti, hogy a zebracsíkokba aszfaltba süllyeszett ledlámpákat építenek be. 
 
 
A másik újdonság a 3D-effektus bevezetése az átkelőknél. Ez azt jelenti, hogy az optikai trükkel az aszfaltra felfestett zebra "becsapja" az autósok szemét, olyan érzetet keltve, mintha a csíkok a földtől elemelkedett betondarabok lennének. Az effektus azonnali lassításra készeti a vezetőket. 
 
 
Ami a vertikális csíkokat illeti, nem arról van szó, hogy mostantól minden zebra lábra áll majd, amikor gyalogos halad át. A kezdeményezés elsősorban a figyelemfelkeltésről, a megelőzésről szól. Olyan kereszteződésekben szeretnék almalmazni a módszert hosszabb-rövidebb időszakon át, ahol hagyományosan gyakoriak a balesetek, az autók nem lassítanak, vagy nem figyelnek az átkelőkre. A tapasztalat szerint ha az autósok renszeresen találkoznak ilyen érzékenyítő módszerrel egy konkrét helyen, akkor egy idő után reflxszerűen lassítanak a gyalogátkelőkhöz közeledve. 
 
 
A zebrák biztonsága kiemelt téma lett Quebec tartományban a hatóságok számára(Montreal ehhez a területhez tartozik ). Különösen azok után, hogy az utóbbi egy év alatt 11 százalékkal nőtt a halálos áldozatok száma a gyalogátkelőknél elkövetett gázolások következményeként. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.25
Ha valahol, Kanadában pontosan tudják, milyennek kell lennie egy túlélőjárműnek. A Lexus helyi....
2020.01.25
El akarta kerülni az útdíjfizetést egy román teherautó-sofőr ezért más rendszámot szerelt fel....
2020.01.25
A Skoda védjegyévé váltak a mindennapi közlekedés során használható „Simply Clever” okos megoldások....
2020.01.25
A Forma 1-et követő sajtó kedvenc témája az utóbbi időben Charles Leclerc és Sebastian Vettel....
2020.01.24
A hatszoros világbajnok hamar összeszokott új autójával, a Toyotával, és hetedik itteni győzelmére....
2020.01.24
Toni Schmücker 1975-től 1982-ig volt a Volkswagen vezérigazgatója. Tőle olvastam anno egy....
2020.01.24
Uros Maksimovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.01.24
A Moszkvában car-sharing rendszerben közlekedő gépkocsik száma 2019. év végén meghaladta a 30 ezret....
2020.01.24
Az Európai Beruházási Bank hiteléből a társaság 3200 darab új, környezetbarát buszt vehet. ..
2020.01.24
Az erdélyi Hargita megyéből érkezett a Közlekedési Múzeum autóbusz-gyűjteményének két legújabb....