Önvezető technológia

Kész a startra az orosz Yandex önvezető flottája

2019.10.06.

A Yandex cég felkészült arra, hogy önvezető autóival 2023-tól megkezdje utasok tömeges szállítását az orosz nagyvárosokban. Erről a moszkvai székhelyű multinacionális informatikai vállalat egyik vezető tisztségviselője beszélt a TASZSZ hírügynökségnek - írja a rusautonews.com orosz autós szakportál. 

A Yandex az internettel kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra specializálódott, de de portfóliójában kiemelt helyet foglal el az automatizált rendszerek fejlesztése. A Yandex működteti Oroszország legnagyobb keresőmotorját, melynek piaci részesedése 65 százalékos. 
 
„Vezető nélküli járműveink már a próbautakat végzik kisebb orosz városok egyszerűbb forgalmi viszonyai között. Négy év múlva pedig készen állunk arra, hogy Oroszország nagyvárosaiban tömegesen szállítsunk utasokat önjáró járműveinkkel, a legbonyolultabb közlekedési szituációk között is”- mondta Artyom Fokin, a  Yandex vezető nélküli járművek részlegének kereskedelmi igazgatója.
 
 
A Yandex idén júniusban állította forgalomba kísérleti jelleggel az első öt vezető nélküli autóját Moszkva utcáin. A társaság augusztus közepén kapott engedélyt arra, hogy immár 30 új, vezető nélküli gépjárművel végezzen próbautakat az orosz fővárosban. A Yandex összesen több mint 100 jármű forgalomba állítását tervezi 2019 végéig. Minden vezető nélküli jármű a 4. autonómia kategóriához tartozik, amely már magas szintű automatizálást igényel. A rendszer képes az autó önálló irányítására vezetői beavatkozás nélkül. Az automata járművezető-rendszer irányítja az összes dinamikus vezetési műveletet, még akkor is, ha a humán járművezető nem megfelelően reagál egy beavatkozási kérésre. 
 
A vezető nélküli járművek tesztelése jelenleg már zajlik az Orosz Föderáció számos régiójának közútjain. A próbaidőszak három évig tart. Az autonóm autók tömeges bevezetésének konkrét kezdő időpontját a tesztidőszak tapasztalatai határozzák majd meg. 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.19
Ismét közvetlen éjszakai vonatközlekedés indul Brüsszel és Európa több nagyvárosa között. Tizenhat....
2020.01.19
Az Attitude Prévention egy infografikát készített, hogy megismertesse a személyszállító járművek....
2020.01.19
A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint az elmúlt évben 4,8 százalékkal több benzin és 5,5....
2020.01.19
Bíróság elé állítják azt a férfit, aki december 20-án Nagyatádon betörte egy autó szélvédőjét és....
2020.01.19
A magyarországi tavakon már kialakult néhány centis jégtakaró, de egyelőre nagyon veszélyes....
2020.01.19
A tizennégy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek vasárnap a Borsod-Abaúj-....
2020.01.19
Az üzemanyagárak emelkedése növelte döntően az átlagos fogyasztói árakat decemberben – mondta....
2020.01.19
A drónokat manapság nem csak szórakoztató céllal, fotók és videók készítésére használják. A....
2020.01.19
Pierre Gasly és Daniel Kvyat egészen hasonló karrierútnak járnak különböző szakaszaiban.....
2020.01.19
Teljesen lezárják ma reggel az M1-es autópályát a 43-as és az 55-ös kilométerszelvények között....