innovációk

Kijelzőként szolgáló szövetkárpitot fejleszt a Toyota

2018.08.08.

A Toyota-csoport egyik leányvállalata optikai szálakkal átszőtt szövetet fejlesztett ki. A technológia a tervek szerint már 2020-ban megjelenhet a Lexus modelljeiben.

A Toyota annak idején textilipari vállalatként indult, Sakichi Toyoda az általa feltalált automata szövőszékkel alapozta meg a cégbirodalmat. Sakichi 1918-ban alapította meg a Toyota Boshoku Corporationt, amely ma is autóipari beszállítóként tevékenykedik. Utastér-komponenseket, szűrőrendszereket, hajtásláncelemeket és egyéb autóipari alkatrészeket gyártanak, fő profiljuk azonban – a cégalapító hagyatékához híven – a kárpitok fejlesztése és gyártása.

Pontosan ezen a téren ígér áttörést a Toyota Boshoku, mégpedig a manapság egyre fontosabb kijelzőtechnológiával és testre szabhatósággal karöltve. Új fejlesztésük egy optikai szálakkal átszőtt textilanyag, amely így képes világítani, méghozzá tetszőleges színnel, de akár mintázattal is. A fejlesztés során alkalmazott prototípusnál piros, zöld és kék LED-ek biztosították a fényforrást: alapesetben így zöld fényben ragyoghat a tető- és ajtókárpit, viszont – a vezérlést a fedélzeti érzékelőkkel hálózatba kötve – vészhelyzetben pirosra válthat a színe, villámgyorsan figyelmeztetve a vezetőt a veszélyre, vagy – baleset után – értesítve a környezetet a bajról.

Az optikai vagy fényszál egy üvegmagból és az azt körülvevő héjból áll. A kábel egyik végén belépő fény a mag határán visszaverődve az üvegmagban halad végig, hogy aztán a szál másik végén – a modern technológiáknak köszönhetően minimális jelveszteséggel – kilépjen. Az optikai szál rugalmasan hajlítható, ám egy bizonyos hajlítási sugár fölött erősen romlik a fényátvivő képessége. A Toyota Boshoku azonban kifejlesztett egy olyan technológiát, valamint megépítette az annak gyakorlati megvalósítását lehetővé tevő szövőszéket, amely a fényszál túlzott meghajlítása nélkül képes beleszőni azt tetszőleges szövetanyagba.

A Toyota szakemberei előtt két feladat áll, mielőtt sorozatgyártásba vehetnék a világító textíliát: a jelenleg alkalmazott szálak tapintása nem elég finom ahhoz, hogy prémium minőségű üléskárpitként használhassák, másrészt javítani szeretnék a szövőszék termelékenységét, ezáltal a tervezett szériagyártás költségeit. Amennyiben ez rövid időn belül sikerül, a technológia a Toyota prémium márkájában, a Lexusban jelenhet meg először, várhatóan 2020-ban.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.12.10
Két gépkocsi ütközött össze Gige külterületén 6 óra körül a 6617-es számú úton Kiskorpád és Gige....
2018.12.09
Az importőr begyújtotta a Ford Ranger utolsó rakétáit is a jövő évi modellváltás előtt. Tesztnapot....
2018.12.09
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Karácsonyi vásár.  ..
2018.12.09
A jövő héten is borús, csapadékos idő várható: eső, ónos eső, hó is lehet. Kisebb lehűlésre is....
2018.12.09
Mohsen Zarifian Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.12.09
A Porsche az elkövetkező 8 évben jelentős profitnövekedésre számít azután, hogy az elektromos autók....
2018.12.09
Frontálisan ütközött két autó Veszprém határában a 8-as főúton vasárnap délután, ketten meghaltak....
2018.12.09
Munkabeszüntetésre készül a német vasúti és közlekedési szakszervezet (Eisenbahn- und....
2018.12.09
Piros köpenyben, süveggel fején, puttony a hátán, rénszarvas szánon suhan, és minden kis cipellőt....
2018.12.09
A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség azt közölte, hogy novemberben....