Skoda Auto

„Kis Monaco Mladá Boleslavban”

2018.09.06.

Az új Fabia bemutató második betétprogramjaként Škoda Múzeum után rövid látogatást tehettünk a gyárban is. A múltból a jelenbe néhány perces autóúttal érhetünk el.

A Škoda fellegvára a Mladá Boleslav-i központ, ahol 1905 óta gyártják a márka autóit. Egészen 1940-ig minden itt készült. Később bővült gyártás és a cseh város mellett az országban még két helyen Kvasinyban és Vrchlabíban is folyik termelés.

A második világháborúban a Mladá Boleslav-i gyárat a földig bombázták, így a világégés után újból kellett építeni az üzemeket. Ma ez a gyár adja a Škoda teljes darabszámának csak nem felét, tavaly 547 ezer autót gyártottak itt.

Škoda gyár madártávlatból

Mladá Boleslavban szinte minden a Škodáról szól, a gyártás mellett itt található a fejlesztési részleg, valamint számos kiegészítő terület központja is itt kapott helyet. A valamivel több, mint negyvenezres Mladá Boleslavban a lakosság csaknem fele a Škodánál dolgozik. A monacónyi területen elterülő gyárkomplexum azonban tovább bővül, hamarosan elkészül az új festőüzem és további új gyártóegységes létesítése is a középtávú tervek között szerepel. Napi ezerkétszáz kamion rakodik és biztosítja az alkatrész utánpótlást, hogy a termelés zökkenőmentes legyen.

Napi 1200 kamion szállítja be az alkatrészeket

Mi a termelési rész– úgymond – kevésbé látványosabb részét néztük meg, ahol nem a szikrázó robotkaroké volt a terep, hanem sokkal inkább az emberi kézi munkáé. Karoq és Rapid gyártósor egyik oldalán még a csupasz kasztnit láthattuk, a másikon oldalon már a kész autót meózták. Furcsa érzés, hogy a kettő között mindössze tíz méter a távolság, persze csak keresztben, hosszában nagyobb a túra. A három műszakban hatfős brigádok dolgoznak, mindenki egy-egy munkafázist végez, de hetenként váltják a feladatokat, hogy elkerüljék a túlzott monotóniát. Ez persze így is embert próbáló feladat, emiatt a gyártósoron jellemzően nagy a fluktuáció.

A soron szerelők többsége férfi, a nők a minőségellenőrzésen és a gyáron belüli alkatrész szállításon dolgoznak

Átlagosan három évet dolgozik itt egy munkás, utána valamilyen más területen folytatja. Speciális dress code-t is bevezettek. A munkaruha pólójának színe pontosan megmutatja, hogy ki milyen feladatot végez az üzemben. Így már messziről tudni lehet, hogy ki a szerelő a brigádvezető, vagy például azt is, ki az, aki még csak próbaidejét tölti.  A gyártás digitális dokumentáció mellett zajlik, de mindemellett egy papíralapú regisztráció is végigkíséri az autót, amit aztán archiválnak. Ennek köszönhetően több évre visszamenőleg ellenőrizhető kik végezték az egyes munkafázisokat.

6-700 i-be szállást spórol meg ez a robotsegéd

Talán bocsánatos bűn a mcdonaldsi hasonlat, de aki látta Az alapító című filmet az felfedezhet némi párhuzamot a „két műfaj” termelékenysége és a hatékonysága között. Persze ez már javában a huszonegyedik század, ahol nemcsak professzionális szerszámok segítik a szerelést, hanem a lehető legpontosabban ki vannak találva az egyes munkafázisok. Mindemellett igyekeznek olyan ergonomikus - ha lehet így definiálni – munkafeltételeket is kialakítani, ahol a dolgozó legkevésbé fárad el. A leglátványosabb mozdulat az összeszerelő sor azon része volt, ahol a műszerfalat helyezik be. Itt a szerelő egy széken ülve robot emeli be a kocsiszekrénybe, majd a munkafolyamat végén ki. Ezzel napi 6-700 ki-be szállást és nem mellesleg felesleges görnyedést „spórolnak” meg. A cél tehát a szükségtelen lépések, mozdulatok számának folyamatos csökkentése. Még ezzel a tudatos munkaszervezéssel együtt is egy munkás 4-5 kilométert tesz meg műszakonként.

A csarnok közepén több konyhasziget is helyet kapott

Természetesen ehhez a precíz logisztikai háttér elengedhetetlen. A Škodánál kaotikus raktározási technológiát alkalmaznak. A kamionról történő lepakolás utána robotok odateszik le az alkatrészeket a csarnokon belül, ahol van hely. Mindezt megjegyzik, és amikor szükséges akkor pontosan tudják, hogy korábban hova deponálták. Az alkatrészek innen kerülnek az adott összeszerelő egységbe.

A hagyományos mellett számos robottargonca szállítja az alkatrészeket

A szerelőszalag mellett már automata, robot vagy kézi irányítású targoncák népesítik be a sorok közötti utakat. Szállítmányuk már a specifikációinak megfelelő sorrendben alkatrészek sorakoznak. Nem tévedhetnek, hiszen minden legördülő autó már valakié, ugyanis Škoda népszerűsége olyan nagy, hogy raktárra ma egyáltalán nem gyártanak autót.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.02.15
Van az úgy, hogy egy autógyár tud röhögni magán. Így van ez a Hondánál, ami ötvenedik ausztrál....
2019.02.15
A Peugeot merészen elegáns négykerekűeket produkál, a nemzetközi porondon magasan jegyzik....
2019.02.15
Valery Aleksandrov Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.02.15
Immár az ötödik egymást követő hónapban csökkennek az eladások, részben az új emisszió-mérési....
2019.02.15
A Škoda 102 600 járművet szállított ki ügyfelei számára januárban. A ŠKODA növelte forgalmát,....
2019.02.15
Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.on Hungária Zrt. Európa....
2019.02.15
Maranellóban mutatták be pénteken a Forma-1-es Ferrari istálló idei versenyautóját, amely az SF90....
2019.02.15
A kanadai BRP (Bombardier Recreational  Products) szabadidős termékei, quadjai, jet ski-i, a Sea....
2019.02.15
A nemsokára kezdődő és a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a magyar autóipar éves termelési....
2019.02.15
A helyszínen életét vesztette annak az autónak a sofőrje, amelyik árokba csapódott péntek reggel a....