Lexus

Közelít a Lexus ES

2018.05.15.

Magyarországon is egyre több részlet derül ki a tengerentúlról Európába is befutó Lexus ES szériáról. Hazánkban 2018 decemberétől lesz elérhető az új ES 300h.

Miután Észak-Amerikában és Ázsiában hat generáción át sikert sikerre halmozott a közepes méretű luxusszedánok szegmensében, Európába is megérkezik az új, hetedik generációs Lexus ES. Az új modellen még határozottabban érvényesül a Lexus dizájn-irányvonala és a márka szándéka, hogy „izgalmasabb, érzelmeket és szenvedélyeket ébresztő autókat alkotva még szélesebb vásárlóközönséget szólítson meg a jövőről alkotott képével.”

Az új ES a vadonatúj GA-K padlólemezre épül. Az autó hosszabb (+65 mm), alacsonyabb (-5 mm) és szélesebb (+45 mm), mint elődje. A megnyújtott tengelytávolság (+50 mm) miatt a kerekek közelebb kerülhettek a sarkokhoz, ráadásul az első és a hátsó nyomtáv is nőtt (+10 és +37 mm).

Az ES leglátványosabb része az orrkialakítás, ami az egyes modellváltozatoknál látványosan más és más. A standard ES 350 és ES 300h változatok elegáns hűtőrácsát a középen elhelyezett Lexus-emblémából kiinduló díszlécek alkotják, míg a modellsorozatban most először megjelenő F SPORT kivitelnél a hűtő megjelenését fekete színű, keresztirányú mintázat határozza meg, harmonikus összhangban az első sarkok kimetszett elemeivel. Az F SPORT modellek megjelenését hátsó légterelő és emblémák teszik teljessé.

Az ES belső terének látványát és hangulatát megformáló dizájnerek számára a Lexus Future Interior tanulmány szolgált kiinduló pontként, amelyben keveredik a vezetőt körülölelő cockpit az első utas tágas és kényelmes terével. A központi kijelző, a műszeregység és a head-up display szoros egységben kapott helyet; ezzel az átgondolt elhelyezéssel sikerült elérni, hogy a vezető folyamatosan az úton tarthassa a tekintetét.

A Yasuhiro Sakakibara főmérnök által vezetett mérnökcsapat számára egyértelmű volt a cél: át kell formálni az ES imázsát. Ez annyit jelentett, hogy az eddig elsősorban kényelmes és csendes kabinjáról ismert szedánt olyan autóvá kellett alakítaniuk, amelynek kategóriaelső teljesítménye nemcsak érezhető, hanem hallható is.

„Arra törekedtünk, hogy vezetési rutinjától függetlenül minden autós úgy érezze, teljes egészében uralja az ES-t. Ez olyan komfortérzetet teremt, ami messze túlmutat a kényelmes rugózáson.” – árulta el Yoshiaki Ito, az ES tesztpilótája.

A még magasabb szintű menetdinamika érdekében az F SPORT modellekbe adaptív futómű (AVS) kerül – hasonló szerkezet, mint ami az LC kupéban is található. Ez a berendezés 650 különböző szinten képes állítani a lengéscsillapítás erejét, így bármilyen útfelületen kimagasló kényelmet biztosít. A lineáris szolenoid szelepek még precízebben vezérlik a lengéscsillapítást. Ugyancsak az F SPORT változat exkluzív kiegészítője az üzemmódválasztó rendszer Sport+ beállítása is, ami a lehető leggyorsabb gáz-, váltó- és futómű-reakciókat kínálja. Az ES 350 F SPORT kivitelben ezen felül a Sport+ üzemmódban aktiválódó motorhang-javító rendszer is működik, ami még élvezetesebbé varázsolja a lendületes autózást.

Az ES 300h modellben egy negyedik generációs, önmagát töltő hibrid hajtásrendszer működik – méghozzá rendkívül csekély üzemanyag-fogyasztással, minimális károsanyag-kibocsátással, ugyanakkor olyan tekintélyes teljesítménnyel, amit jogosan várnak el egy középkategóriás luxusszedán vásárlói. A rendszer intelligensen párosítja az ultra-hatékony, 2,5 literes, négyhengeres Atkinson-ciklusú benzinmotor és a könnyebb, kompaktabb, mégis nagyobb energiasűrűségű elektromotor erejét. A rendszer összteljesítménye 205 LE, kombinált ciklusban mért üzemanyag-fogyasztása pedig mindössze 5,9 l/100 km.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.08.18
A Balatonon a szigligeti, a fonyódi, a balatonfenyvesi, a balatonkenesei és csopaki vízterületen....
2018.08.18
A Shell és az AirFlow Company azzal a céllal tervezte és építette meg a Starshipet, hogy megmutassa....
2018.08.18
A Toyota észt versenyzője a Német-rali első napján ugyanúgy oktatta a mezőnyt, mint az előző....
2018.08.18
Öthetes nyári szünet után a hollandiai Assenben folytatódik a TCR Európa-kupa. A túraautó-bajnokság....
2018.08.18
Az idei első fél évben 440 esetben gázoltak gyalogost zebrán. A rendőrség pénteken figyelemfelhívó....
2018.08.17
Nincs olyan iparág a világon, amit ne érintene a digitalizáció. Kisebb, de inkább nagyobb mértékben....
2018.08.17
Óriás hajrába kezdett az „5 tengelyen – biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedési verseny....
2018.08.17
Az európai kerti vasutak találkozóját rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban a hétvégén, immár....
2018.08.17
Érico Junqueira Ayres Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.08.17
Észak-Amerika egyik legnagyobb élelmiszerbolt-hálózata augusztus közepén beindította kísérleti....