Forma-1

Laudának ajánlja rekordot hatodik bajnoki címét a Mercedes

2019.10.14.

Egy piros sapka a történelmi rekordot meghozó győzelmi serlegben – a hatodik bajnoki győzelem mámoros pillanatában sem feledkezik meg idén elhunyt kulcsemberéről a Mercedes csapata!

Egy leggyorsabb versenykörön és az érte járó extra ponton múlt csak, de a Mercedes már az első „meccslabdáját” kihasználta, és már Japánban bebiztosította a 2019-es bajnoki címeit. A megszerzett 41 pontjuk éppen annyi volt, amennyi ahhoz kellett, hogy Mexikóba érve már matematikai esélye se legyen az ellenfeleknek az utolérésükre. Emellett az is biztossá vált, hogy csak az ő két versenyzőjük jöhet ki győztesen az idei egyéni küzdelemből is, hiszen Lewis Hamilton a harmadik helye ellenére behozhatatlan előnyre tett szert a hozzá legközelebb álló nem-mercedeses versenyzővel, Charles Leclerc-rel szemben. Matematikai esélye még a futamot megnyerő Valtteri Bottasnak van a végső sikerre.

Egy vörös sapka a győzelmi serlegben: a hatodik cím Niki Laudáé is (Fotó: XPB)

A csillagos márka tovább őrzi veretlenségét a 2014-ban indult hibridérában. Sorozatban hatodszor dupláztak, és ezzel egy egyéni bajnoki címmel túlszárnyalták a 2000-es évek Ferrariját. Michael Schumacher akkori csapata 1999 és 2004 között hat konstruktőri bajnoki címet nyert és 5 egyénit. A szuzukai vasárnappal tehát a Mercedes vált minden idők legtovább domináló csapatává a sportág történetében.

Toto Wolff pedig e csapat a főnökének vallhatja magát. Büszke rá, ám miközben ünnepel, barátjára, az istálló sikerének másik letéteményesére, az idén májusban 70 esztendősen elhunyt Niki Laudára is gondol, akinek tanácsadóként még úgy is fontos szerepe van az idei duplázásban, hogy abból betegsége miatt már nem vette ki a részét. - Niki most azt mondaná: »Gratulálok a hatodikhoz, de most komoly problémátok van a következő évre!« Aztán együtt repülnénk haza, és talán elmondaná nekem, hogy nincsenek barátai, de én a félbarátja vagyok… Nagyon hiányzik! – nyilatkozta Wolff a brit Sky Sportsnak, felidézve az egyik korábbi bajnoki sikerük után ténylegesen lezajlott „félbarátos” beszélgetésüket.

Wolff számára nem is kérdés, a sikerüket Laudának ajánlják, és ezt azzal is jelezték, hogy a csapat győzelmi fotójához a diadalt meghozó győzelmi serlegbe belehelyezték a háromszoros világbajnok legenda védjegyévé vált piros sapkát, mely a halála óta minden egyes versenyen ott rikít a garázsuk hátuljában. „Igen, ezt Nikinek ajánljuk, mert annyira meghatározó szereplője volt ennek az útnak már az elejétől kezdve. Már a puszta jelenléte is rendkívül fontos volt. És az a fajta elegy, amit a támogatás és a nyomásgyakorlás terén megtalált, nagyon különleges személlyé tette őt.”

Hatodik bajnoki győzelmét ünnepli a Mercedes csapata Szuzukában (Fotó: MTI/EPA)

Az osztrák nemcsak vezetőtársként és üzlettársként, de igazi barátként is tekint Laudára. Elismerte, az elvesztése még ma is szívfájdító számára, és nem is volt könnyű átállniuk a nélküle zajló munkára. „Ez nagyon nehéz volt, mivel minden egyes nap hiányzik. Minden nap gondolok rá, és valahányszor beszélgetünk a barátokkal, a feleségével, Birgittel, valamint az én nejemmel, Susie-val, egyszerűen szürreális érzés, hogy nincs közöttük, mivel annyira jelentős személyiség volt.”

Bizonyos módon azért még ma is segíti Wolff munkáját a korábbi kolléga. „Elgondolkodom rajta, mit mondana ő, mire gondolna. De ezzel nem lehet pótolni a hiányát. Egyszerűen már nincs itt” – jelentette ki kicsit elérzékenyülve.

Wolff szerint a hatodik sikert Lauda elvesztése és a rekorddöntés együtt teszi számukra rendkívülivé. „Minden egyes bajnoki siker más miatt különleges. Ez most azért lett az, mert nehéz volt újra feltalálnunk önmagunkat, új célokat kitűzni, ami mindenkit motivál. Niki hiányzik, és ezért is olyan rendkívül különleges ez a hatodik, amivel túlszárnyaltuk a tizenöt évvel ezelőtti Ferrarit. Még föl sem fogtam.”

Forrás: m4sport.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.21
A népszerű termékek frissített változata mellett a BMW Motorrad motoros felszerelések 2020-as....
2019.11.21
A Toyota, és az akkumulátoros elektromos autók  tekintetében a kínai piacon a legnagyobb szereplő....
2019.11.21
A Figyelő TOP200 független, szakmai zsűrije a magyarországi Bosch csoportnak, az elmúlt két év....
2019.11.21
A Volkswagen nem szeretné elengedni a VW tulajdonosok kezét. ..
2019.11.21
Amerikában a nyolcvanas, Magyarországon a kilencvenes években nőtt fel egy nemzedék a filmsorozaton....
2019.11.21
A Volkswagen Csoport továbbra is komolyan invesztál a jövőjét meghatározó területekbe. A 68.....
2019.11.21
Csupán három évvel a bevezetése után a Scania Rugalmas Karbantartás nevű szolgáltatása elérte a....
2019.11.21
A kilencedik Smart City Expo világkongresszus keretében a SEAT három nagy áttörést hozó újdonságot....
2019.11.21
Több autó karambolozott az M7-es Budapestre bevezető szakaszán ..
2019.11.20
Hosszú várakozásra kell készülniük a cseh határokon december 1-től a kamionosoknak, mert az új....