autókereskedelem

Magam hozom be külföldről az autóm!

2015.10.06.

Egy kis élelmes csibészség, némi nyelvtudás és kalandvágy elég ahhoz, hogy ne csak képeken nézegessük a nepperek és közvetítők által ajánlott külföldi „tuti” autókat a megvásárlás előtt, hanem saját magunk vegyük kézbe az irányítást. Főleg, hogy a vásárlás a férfiaknak is öröm, csak táskák és cipők helyett az autókat részesítik előnyben. Miért hagynánk ki ezt az örömforrást és szórakozást, ha még a pénztárcánk is jól jár vele?

Irány Németország, vagy az Európai Unió másik –nekünk tetsző- országa! Járjuk körbe az autóhirdető magáneladókat, autópiacokat és autókereskedőket, válogassunk, alkudozzunk és vásárlás előtt feltétlenül szervizben ellenőriztessük a kiválasztott fenevadat. Mert feltételezem, azért nem hivatásos autókereskedőként, vagy szervizként keressük a kenyerünket, mert nem értünk eléggé az autók műszaki bajaihoz.

Aprópénzre váltható tanács, hogy kétnyelvű adásvételi megkötésével megúszhatjuk idehaza a hivatalos fordítást (kb. 25e Ft) és számlát is kérjünk az autóról, ha cégtől (kereskedéstől) vásárolunk. Nem kell később közjegyzőnél hivatalos másolatokat készíttetnünk (oldalanként kb. 2e Ft), ha egyből több példányban készítjük el az adásvételit és az egypéldányos eredeti számlából is kérünk a kiállító által készített másolatot, eredeti bélyegzővel és cégszerű aláírással. Sok országban létezik törzskönyv a kocsikhoz, ennek átvételéről se feledkezzünk meg. És még egy dolog, ha a külföldi forgalmi engedélyből nem derül ki a műszaki vizsga érvényességi ideje, akkor el kell kérni az eladótól a külföldi vizsgalapot. Ugyan e nélkül is honosítani (eljárás neve, aminek a végén magyar rendszáma és forgalmija lesz az autónknak) lehet majd az autót, de többe kerül (kb. plusz 15-30e Ft).

A hazahozatalhoz az adásvételivel először fel kell keresni munkaidőben (!) a kinti „okmányirodát”, ahol a legtöbb országban bevonják az autó addig meglévő rendszámát és egy ideiglenes rendszámot és hozzá tartozó okmányokat adnak a hazahozatalhoz. Jellemzően ezek költsége néhány napos biztosítást is magában foglal. Pár éjszakás idegenben alvás után, indulhatunk is haza!

A honosításhoz szükség van idehaza elvégzett műszaki vizsgára, illetve érvényes felelősségbiztosítással is rendelkezni kell az import autó egyedi forgalomba helyezéséhez.

Európai Unióból behozott személyautóknál nincs vámteher Magyarországon, de azért fel kell keresnünk a vámhatóságot, mert a regisztrációs adót, amit az autós szakma rövidítve „regadónak” hív, a vámhivatalok szabják ki. Ennek mértéke többek között függ a hajtóanyagtól, hengerűrtartalomtól, az autó korától és a környezetvédelmi besorolásától.

Közlekedés Felügyelet speciális vizsgahelyein letett műszaki vizsgával, biztosítással, regadó befizetési határozattal, valamint a külföldi dokumentumokkal fel kell keresni a rendszám, törzskönyv, forgalmi és környezetvédelmi matrica ügyében egy Okmányirodát (vagy újabban Kormányablakot), ahol ismét vár ránk némi sorban állás és adminisztráció.

Ebben a bürokratikus, sorszámhúzogatós és nem jó adatlapot kaptam életérzésű, rémisztő magyar hivatali útvesztőben nyújt megnyugtató megoldást Magyarország első számú regadó, forgalomba helyezés és honosítás szakértője, a Cardeon Magyarország, mely a DLM Group tagja.

A Cardeon által vállalt teljes körű honosítási ügyintézés átfutási ideje a műszaki vizsgán felül 2-3 munkanap, melyből mindössze fél napra, a műszaki vizsga idejére kell nélkülöznünk az autónkat (de akkor is mellette lehetünk). Akinek kényelmesebb a Cardeonnál hagyni az autóját a teljes ügyintézési időre, az ezt is megteheti, zárt és őrzött Óbudai parkolóban. Az ügyintézés teljes egészében Budapesten zajlik, így ehhez a világot megjárt autóimportőr honfitársainknak alkalmazkodniuk kell. A mindenkinél egyforma tarifarendszerű hatósági díjakon felül 38.000.-Ft+Áfa a Cardeon díja, melyről számlát kapunk és garanciát az elvégzett ügyintézés szabályszerűségére.

A vásárlás élménye legyen a miénk, a bürokráciát bízzuk a Cardeonra!

A honosítás részletes technikai menetét és tudnivalóit ismertető ingyenes tájékoztatót itt kérje: Szabó Péter, peter.szabo@cardeon.hu, +36-20-665-38-07.

Akik nem érnek rá kiutazni, vagy nem éreznek inspirációt a vadászat izgalmát nyújtó külföldi utazáshoz és autóvásárláshoz, azok továbbra is forduljanak bizalommal a hazai használtautó kereskedőkhöz és közvetítőkhöz, vagy vegyenek garanciális új autót a márkakereskedésekben.

Cser Gábor

gabor.cser@dlms.hu, +36-20-9-662-339

Cardeon Magyarország, DLM Group

Gépjármű – Honosítás, Forgalomba helyezés (átírás), Regisztrációs adó ügyintézés

Magánszemélyeknek, cégeknek és autókereskedőknek egyaránt

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.17
Még idén meg lehet nekik az 50%. Norvégia évről évre több villanyautót vásárol, újautó....
2020.01.17
A brit What Car? autós folyóirat kihirdette 2020-as év autója szavazásának győzteseit. A....
2020.01.17
Egy zebrán elütött és az autó szélvédőjébe szorult emberrel együtt hagyta el a helyszínt egy gázoló....
2020.01.17
Az autóipar útkereséséről szólt az előző cikk, most pedig a kiállításon látott elektromos és hibrid....
2020.01.17
Jubileumi év a ŠKODA AUTO számára: 2020-ban ünnepli az autógyártó alapítása 125 éves, emellett....
2020.01.17
– Az Audi és az FC Bayern München továbbra is közösen halad a jövőbe vezető úton. A két prémium....
2020.01.17
Az európai újautó-forgalmazás túlnyomó többségét kitevő öt nagy piacon összességében növelni tudta....
2020.01.17
Közel 50 százalékkal nőtt a 2019-ben Simple applikáción keresztül vásárolt autópálya-matricák száma....
2020.01.17
A héten szinte minden nap köd nehezítette a közlekedést. A police.hu a biztonságra törekvés....
2020.01.16
A dél-korai autógyár tavaly ősszel az NACV Atlantai kiállításán mutatta be hidrogénkamionját. ..