tömegközlekedés

Május első hétvégéjén kezdődik az idei nosztalgiaszezon

2019.05.04.

Ismét közlekednek 2019 májusától szeptember végéig a BKK és a BKV közkedvelt nosztalgiajáratai.

Szombatonként a világ 10 legszebb villamosvonala közé választott 2-es villamos vonalán az N2-es nosztalgiavillamosról csodálható meg a világörökségi helyszínként is számon tartott Duna-part, amely nappal és éjszaka is egyedülálló látványt kínál. Vasárnaponként a 19-es villamos vonalán, a Deák Ferenc tér–Szent Gellért tér–Katinyi mártírok parkja útvonalon közlekedő N19-es nosztalgiavillamossal utazva gyönyörködhetnek az utasok a pesti oldal panorámájában és a budai történelmi fürdők műemlék épületeiben, továbbá a nosztalgiavillamos mellett a Deák Ferenc tér M–budai Duna-part között körjáratként közlekedő N109-es nosztalgia-autóbusszal is megtekinthetőek a fővárosi látványosságok. A korábbi években megszokott járművek mellett új, úgynevezett „retró” járatok is közlekednek majd az idei szezonban – szintén májustól szeptemberig.

Nosztalgiavillamosok

A 2-es villamos vonalán, szombaton közlekedő N2-es nosztalgiavillamos a Közvágóhíd H és a Jászai Mari tér között jár. A vonal a pesti felső rakparton halad a Jászai Mari térről indulva, és a Kossuth Lajos tér vonalában ér ki a Duna-partra, majd a Lánchíd alatt átbújva jut el a Duna-korzóra. Akár napközben, akár sötétedés után ezen a vonalon mindig egyedülálló látvány tárul az utazó szeme elé, hiszen közvetlen közelről csodálhatja meg a magyar Parlament egyedülálló épületét, a Duna-korzót és a pesti szállodasort, valamint a folyó vizében tükröződő csodálatos budai panorámát a Halászbástyával, a Mátyás templommal és a Budai Várral. A szezon első szombatján a tavaly felújított 2806-os favázas nosztalgiavillamos közlekedik majd az N2-es járaton.

Budapest fürdőváros, területén számos gyógyhatású hévízforrás található, amelyek vizét a város népszerű gyógyfürdői használják fel. Vasárnaponként a belvárosból indulva a budai fonódó villamoshálózat vonalán, a Deák Ferenc tér–Szent Gellért tér–Katinyi mártírok parkja útvonalon közlekedő N19-es nosztalgiavillamossal utazva alkalom nyílik több történelmi, műemléki fürdő megtekintésére is. Ezen a vonalon a Parlament épületével büszkélkedő pesti oldal panorámájában is gyönyörködhetnek a nosztalgiázók. A villamos a Deák Ferenc térről indulva a Szent Gellért tér érintésével jut el a híres Rudas Gyógyfürdőig, ahonnan a Dunával párhuzamosan az Erzsébet híd, a Lánchíd, majd a Margit híd alatt áthaladva ér el a Szent Lukács Gyógyfürdőig. A villamos tovább közlekedik a Katinyi mártírok parkjáig, és így érinti a Kolosy teret is, ahol autóbuszra átszállva számos közkedvelt kiránduló célpont érhető el. Május első vasárnapján az 1908-ban gyártott, barna színű 611-es villamos áll forgalomba az N19-es vonalán. Júliusban, amikor a Szabadság hidat hétvégenként lezárják, a villamos a Móricz Zsigmond körtérről indul majd.

Nosztalgia-autóbusz

A nyári időszakban minden vasárnap körjáratként viszi az érdeklődőket az N109-es nosztalgiabusz a Deák Ferenc tér–Erzsébet tér–Budai felső rakpart–Margit híd–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér útvonalon. A vonalon az IK180-as csuklós nosztalgiabusz mellett a IK630-as kabrió busszal is találkozhatunk májustól: a 37 fő utazására is alkalmas, nyitott utastérrel rendelkező autóbusz a múltban is a legnépszerűbb városnéző buszok közé tartozott, ugyanis zavartalanul gyönyörködhetnek a fővárosi látványosságokban az ezzel utazók. Az N109-es járat nemcsak a nosztalgiabuszai miatt, hanem az útvonala miatt is az utasok egyik kedvence lett, hiszen sok-sok érdekességet tartogat az utazáson résztvevők számára, különös tekintettel a belváros nevezetességeire.

Retró járatok

Minden hónap első szombatján, a 47-es villamos vonalán UV típusú, R47 retró villamossal utazhatnak az utasok a Deák Ferenc tér és a Városház tér között. A járat kapcsolódik Budafok-Tétény Önkormányzat „Budapest Bornegyede” pincelátogatási programjaihoz, amely kikapcsolódást nyújt az egész család számára. A Retró-járatokról a BKK Facebook-oldala rendszeres tájékoztatást ad.  

A nosztalgiajáratokat nosztalgia-vonaljeggyel vagy -napijeggyel, illetve éves nosztalgiabérlettel lehet igénybe venni. A jegy és a bérlet megvásárolható elővételben a BKK ügyfélközpontjaiban vagy a helyszínen, a járművön dolgozó kalauztól. A nosztalgia autóbuszok csak az ülőhelyszámnak megfelelő utasszámmal közlekedhetnek. A járatokról, az útvonalról és a nosztalgiajárművekről részletes információk a bkk.hu/nosztalgia oldalon olvashatók.

 

Forrás: 
BKK

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.17
Wels, Bécs és Budapest között létesít új vasúti szállítási kapcsolatot az Osztrák Szövetségi....
2019.11.17
Roberto Sergio Castillo Rodriguez Kubából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.11.17
Michelisz Norbert, a Hyundai magyar pilótája egy 10. és egy 12. helyezéssel zárta a túraautó-....
2019.11.17
Az okostelefonos alkalmazásoknak köszönhetően ma már jóval egyszerűbb és kényelmesebb az utazás,....
2019.11.17
Levonulóban a Sajó árvíze, így vasárnaptól már nincs vízátfolyás miatt lezárt út Borsod-Abaúj-....
2019.11.17
A rendőrségre szerdán érkezett bejelentés arról, hogy egy férfi egy budakalászi családi ház udvarán....
2019.11.17
A DJI dróngyártó cég új alkalmazásával csupán egy okostelefon segítségével gyorsan azonosíthatók és....
2019.11.17
A járművezetés élethosszig tartó tanulást igényel – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció....
2019.11.17
Az oroszországi GAZ-csoport (Gorkovsky Avtomobilny Zavod) összeszerelő üzemet létesít Vietnámban –....
2019.11.16
Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Brazil Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon....