tömegközlekedés

Május első hétvégéjén kezdődik az idei nosztalgiaszezon

2019.05.04.

Ismét közlekednek 2019 májusától szeptember végéig a BKK és a BKV közkedvelt nosztalgiajáratai.

Szombatonként a világ 10 legszebb villamosvonala közé választott 2-es villamos vonalán az N2-es nosztalgiavillamosról csodálható meg a világörökségi helyszínként is számon tartott Duna-part, amely nappal és éjszaka is egyedülálló látványt kínál. Vasárnaponként a 19-es villamos vonalán, a Deák Ferenc tér–Szent Gellért tér–Katinyi mártírok parkja útvonalon közlekedő N19-es nosztalgiavillamossal utazva gyönyörködhetnek az utasok a pesti oldal panorámájában és a budai történelmi fürdők műemlék épületeiben, továbbá a nosztalgiavillamos mellett a Deák Ferenc tér M–budai Duna-part között körjáratként közlekedő N109-es nosztalgia-autóbusszal is megtekinthetőek a fővárosi látványosságok. A korábbi években megszokott járművek mellett új, úgynevezett „retró” járatok is közlekednek majd az idei szezonban – szintén májustól szeptemberig.

Nosztalgiavillamosok

A 2-es villamos vonalán, szombaton közlekedő N2-es nosztalgiavillamos a Közvágóhíd H és a Jászai Mari tér között jár. A vonal a pesti felső rakparton halad a Jászai Mari térről indulva, és a Kossuth Lajos tér vonalában ér ki a Duna-partra, majd a Lánchíd alatt átbújva jut el a Duna-korzóra. Akár napközben, akár sötétedés után ezen a vonalon mindig egyedülálló látvány tárul az utazó szeme elé, hiszen közvetlen közelről csodálhatja meg a magyar Parlament egyedülálló épületét, a Duna-korzót és a pesti szállodasort, valamint a folyó vizében tükröződő csodálatos budai panorámát a Halászbástyával, a Mátyás templommal és a Budai Várral. A szezon első szombatján a tavaly felújított 2806-os favázas nosztalgiavillamos közlekedik majd az N2-es járaton.

Budapest fürdőváros, területén számos gyógyhatású hévízforrás található, amelyek vizét a város népszerű gyógyfürdői használják fel. Vasárnaponként a belvárosból indulva a budai fonódó villamoshálózat vonalán, a Deák Ferenc tér–Szent Gellért tér–Katinyi mártírok parkja útvonalon közlekedő N19-es nosztalgiavillamossal utazva alkalom nyílik több történelmi, műemléki fürdő megtekintésére is. Ezen a vonalon a Parlament épületével büszkélkedő pesti oldal panorámájában is gyönyörködhetnek a nosztalgiázók. A villamos a Deák Ferenc térről indulva a Szent Gellért tér érintésével jut el a híres Rudas Gyógyfürdőig, ahonnan a Dunával párhuzamosan az Erzsébet híd, a Lánchíd, majd a Margit híd alatt áthaladva ér el a Szent Lukács Gyógyfürdőig. A villamos tovább közlekedik a Katinyi mártírok parkjáig, és így érinti a Kolosy teret is, ahol autóbuszra átszállva számos közkedvelt kiránduló célpont érhető el. Május első vasárnapján az 1908-ban gyártott, barna színű 611-es villamos áll forgalomba az N19-es vonalán. Júliusban, amikor a Szabadság hidat hétvégenként lezárják, a villamos a Móricz Zsigmond körtérről indul majd.

Nosztalgia-autóbusz

A nyári időszakban minden vasárnap körjáratként viszi az érdeklődőket az N109-es nosztalgiabusz a Deák Ferenc tér–Erzsébet tér–Budai felső rakpart–Margit híd–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér útvonalon. A vonalon az IK180-as csuklós nosztalgiabusz mellett a IK630-as kabrió busszal is találkozhatunk májustól: a 37 fő utazására is alkalmas, nyitott utastérrel rendelkező autóbusz a múltban is a legnépszerűbb városnéző buszok közé tartozott, ugyanis zavartalanul gyönyörködhetnek a fővárosi látványosságokban az ezzel utazók. Az N109-es járat nemcsak a nosztalgiabuszai miatt, hanem az útvonala miatt is az utasok egyik kedvence lett, hiszen sok-sok érdekességet tartogat az utazáson résztvevők számára, különös tekintettel a belváros nevezetességeire.

Retró járatok

Minden hónap első szombatján, a 47-es villamos vonalán UV típusú, R47 retró villamossal utazhatnak az utasok a Deák Ferenc tér és a Városház tér között. A járat kapcsolódik Budafok-Tétény Önkormányzat „Budapest Bornegyede” pincelátogatási programjaihoz, amely kikapcsolódást nyújt az egész család számára. A Retró-járatokról a BKK Facebook-oldala rendszeres tájékoztatást ad.  

A nosztalgiajáratokat nosztalgia-vonaljeggyel vagy -napijeggyel, illetve éves nosztalgiabérlettel lehet igénybe venni. A jegy és a bérlet megvásárolható elővételben a BKK ügyfélközpontjaiban vagy a helyszínen, a járművön dolgozó kalauztól. A nosztalgia autóbuszok csak az ülőhelyszámnak megfelelő utasszámmal közlekedhetnek. A járatokról, az útvonalról és a nosztalgiajárművekről részletes információk a bkk.hu/nosztalgia oldalon olvashatók.

 

Forrás: 
BKK

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.25
Jelentős sebességtúllépés miatt büntettek meg Zalában egy motorost - a hosszú hétvégén tartott....
2019.08.25
A megnövekedett forgalom miatt torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátlépési pont közelében. ..
2019.08.25
A RaceFans információi szerint 2021-ben új csapat csatlakozhat a királykategória mezőnyéhez, a....
2019.08.25
A Toyota észt versenyzője már magabiztos előnnyel vezet a szombati nap után, miután Thierry....
2019.08.25
A bajor prémiumgyártó a legkorszerűbb akkumulátorcella-technológiával gazdagítja sokoldalú....
2019.08.25
Július 18-án megkezdődött a A Renault Arkana coupe-crossover gyártása a Renault moszkvai üzemében....
2019.08.25
A belépés gyorsítása érdekében ideiglenesen csak a Magyarországra belépő utasok használhatják a....
2019.08.25
Baleset miatt teljes az útlezárás az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, a kisteleki....
2019.08.24
Szörfözni a neten, számos esetben olyan minta a régiségboltban kotorászni a múlt ereklyéi között.....
2019.08.24
A Williams már második éve szenved és produkál a történelméhez méltatlan eredményeket. Mostanában....