Lexus

Már két év múlva megérkezhet a Lamborghini verő Lexus SUV

2018.12.06.

Érdekes kettősség figyelhető meg az autók fejlesztésében. Az egyre szigorodó emissziós normáknak köszönhetően a motortervezés során ma a fő trend a lökettérfogat és a hengerszám csökkentése. A downsizing mellett ugyanakkor tetten érhető az autók méretnövekedése is. Ez különösen igaz a luxuskategóriára, ahol hamarosan egy új modellel jelenik meg a Lexus.

A luxuskategóriában a vevők árérzékenysége nem szab határt a kínálható technológiának és a mind nagyobb méreteknek. A nagyméretű SUV-k száma ugyanis egyre csak nő; míg a közelmúltig a BMW X5, Audi Q7 vagy az akár hétüléses Lexus RX voltak a legnagyobb behemótok, ma már az Audi Q8 mellett a Bentley vagy akár a Rolls-Royce is kínál hatalmas SUV-t, viszont a vevők által megkövetelt teljesítményt feltöltéssel vagy ritkább esetben hibridrendszerek alkalmazásával érik el a gyártók.

Ebbe a piaci szegmensbe tör majd be- várhatóan két éven belül - a Lexus. A 2018-as Detroiti Autókiállításon bemutatott LF-1 Limitless tanulmányautó ugyanis a legfrissebb hírek szerint már egy évvel korábban, akár 2020 végén sorozatérett lehet, sőt, már egy fantáziakép is napvilágot látott a végleges modellről.A mindössze hároméves fejlesztési idő különösen a Lexusnál kivételes, hiszen a Toyota luxusmárkája azt a filozófiát követi, hogy inkább ritkábban frissíti modelljeit, de azoknak kiforrottnak, minőség és megbízhatóság szempontjából makulátlannak kell lenniük.

Mivel az LF-1 – amennyiben marad a név – a márka abszolút zászlóshajója lesz, nemcsak méretei, de műszaki tartalma és teljesítménye is a Lexus legjavát hivatott képviselni. A hajtást ezért az LS 500 luxuslimuzinból is ismert kétturbós V6-os benzinmotorra bízzák, s teljesítménye várhatóan 425 lóerő vagy efölött alakul majd, a kettős feltöltés pedig hatalmas és alacsony fordulatszámon rendelkezésre álló nyomatékot garantál. Ha Lexus, akkor nem maradhat el a hibridhajtás sem. A legfrissebb hírek szerint szintén az LS-ből vagy az LC kupéból ismerős multi-stage hibridrendszer is bekerülhet a hatalmas SUV-ba.

S mivel az elitmárkák már nem nélkülözhetik a házon belüli teljesítménynövelést és exkluzív megjelenést biztosító speciális modelleket, a Lexus LF-1 is kaphat F Sport változatot. A BMW M és a Mercedes AMG modellek méltó ellenfelének szánt F Sport kaphatja meg azt a duplaturbós V8-as benzinmotort, amelyről már az LS és az LC kapcsán is hallhattunk híreket. A várhatóan 660 lóerő körüli teljesítményszinttel a legnagyobb Lexus pedig olyan különleges ajánlatokkal is magabiztosan veheti majd fel a versenyt, mint például a 640 lóerős Lamborghini Urus.

Az évelején porondra állított LF-1Limitless koncepciómodell a kaliforniai CALTY dizájnközpont munkája. A tanulmányautó érdekesebb jellemzői közé tartozik például a fénnyel való játék az utastérben. Az ajtókon található igazi fabetéteken ugyanis egészen apró furatok vannak, amelyeken keresztül a mögöttük elhelyezkedő LED-es fényforrások többféle színnel képesek világítani, s így egészen egyedi és káprázatos fényjáték alakul ki. Hasonlóképpen az utastérbe jutó fényt helyezi előtérbe a tanulmányautó hatalmas üvegteteje.

Egy-egy Lexus esetében a kényelem mindig kiemelt fontosságú. Az LF-1 Limitless koncepcióautóban ezt a hangsúlyt már az is alátámasztja, hogy a második sor két ülése pontosan ugyanolyan, mint az első két ülés. Mindkét hátsó utas saját képernyőt kap az előtte lévő ülés hátuljába süllyesztve, míg a letisztult, kevés gombbal és kezelőszervvel megtört felületű műszerfal és középkonzol uralja és teszi levegőssé a teret.

Az LF-1 gyártásáról még nem született hivatalos döntés, de az újságírói értesülésket nem is cáfolta a márka. Ám ami még ennél is fontosabb, hogy a piaci trendeket és a Lexus számára rendelkezésre álló műszaki, gyártási és technológiai arzenált ismerve aligha kétséges, hogy a modell sikerre van ítélve.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.05.20
- Elfogadta a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) az....
2019.05.20
Tovább szigorítja az ellenőrzést a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.: már menet közben is....
2019.05.20
Megkezdték Japánban a sinkanzen szuperexpress legújabb prototípusának tesztelését, a szerelvény....
2019.05.20
Szlovákiában tervezi gyártan elektromos kisautó modelljeit a Volkswagen az Automotive News Europe....
2019.05.20
A kétszeres Forma-1-es világbajnok spanyol Fernando Alonso nem indulhat a vasárnapi, 103.....
2019.05.20
Az ABB FIA Formula E bajnokság új biztonsági autójaként debütáló BMW i8 Roadster Safety Car a....
2019.05.20
- Befejezte a vitatott 737 MAX típusú repülőgépek szoftverjének frissítését - jelentette be a....
2019.05.20
Magyarország területén május 17-én 0 órától 2019. május 19-én 24 óráig a rendőrök 148 személyi....
2019.05.19
Az újkori autóipar forradalmának időszakát éljük. Ez a velünk élő revolúció egy szemléletbeli....
2019.05.19
Michelisz Norbert, a Hyundai magyar pilótája harmadikként ért célba a túraautó-világkupa (WTCR)....