Tesla

Már a Tesla is nehezen bírja akkumulátorokkal?

2019.07.21.

Aggasztó hírek érkeznek a Tesla háza tájáról. Hiába a saját akkumulátor-gyár, a nem túl távoli jövőben már ők is nehezen fogják bírni alapanyaggal.

Tudtuk jól, hogy a villanyautózás sem lesz fenékig tejfel, az pedig csak az utóbbi években kezdett körvonalazódni, hogy éppen a technológia szíve, az akkumulátor ellátás lesz a legnehezebb kérdés az elektromos autózás világában. Tehát a zöldautózásnak is megvan a maga keresztje, nem mindenki rendelkezik annyi lítiummal, mint Kína, illetve úgy látszik, hogy a saját „gigafactory” gyártás sem tökéletes megoldás az akkumulátor kérdésre.

A Tesla elsők között lépte meg ugyanis, hogy saját akkumulátor gyárat hozott létre, hogy könnyenben tudja ellátni villanyautóit, ezzel begyorsítva a gyártást, és növelve a gyártási kapacitást. Azonban most még tőlük is aggodalomra okot adó hírek érkeztek, hiszen komoly akksi hiánnyal számolnak, globális hiányra hivatkozva. Mindezt egy ipari konferencián árulta el a Tesla, ahol több beszállítójukat is értesítették a rossz hírekről.

Azt is hozzátették, hogy jelenlegi aggodalmuk a távolabbi jövőbe tekint, rövidtávon egyelőre rendelkeznek a megfelelő kapacitással, viszont az autóiparra globálisan hatással lesz az alapanyag-hiány. Ráadásul a kezdeti számításokkal ellentétben nem csak a lítiumból szenvedhetnek hiányt, a kép jóval átfogóbb ennél. Említették többek között a rézt, illetve a nikkelt is. Utóbbi kijelentést erősíti meg a Reuters jelentése is, miszerint évek óta befektetés-hiányban szenved a rézipar, és egyre kevesebb az erőforrás a további terjeszkedésre. Ellenben a világ legnagyobb réz kitermelője, a Freeport-McMoRan például terjesztkedést jelentett be az Egyesült Államokban és Indonéziában is.

Ha már réz, a jelentések szerint nem csak a villanyautók tesznek hozzá a globális problémához, hanem a különböző okoseszközöket gyártó gigamárkák is. Csak az Alphabet Nest személyes asszisztens rendszere és az Amazon Alexája 1,5 millió tonna rezet használhat fel 2030-ig., ami borzasztó nagy ugrás a jelenleg használt 38 000 tonnához képest. Pont ezek a nagy gyártók járulnak nagyban hozzá, az autóipar már komoly akadályokba ütközzön, ha a rézről van szó.

Éppen ezért a Tesla úgy döntött, hogy inkább nikkelre fókuszál, ha akkumulátor-gyártásról van szó, és igyekszenek kevesebb kobaltot használni a katódokhoz. Utóbbi ráadásul Kongóból érkezik, ahol köztudottan gyermekeket dolgoztatnak az iparban. További megoldásként megvizsgálják annak lehetőségét, hogy ausztrál vagy amerikai bányákkal felvéve a kapcsolatot, új tengelyt alakítsanak ki az alkatrész ellátásban.

Mindeközben a többi gyártó is kacérkodik a saját akkumulátor-gyár létesítésében, a Mercedes-Benz például előrehaladott munkálatokat folytat Németországon belül, hogy képes legyen ellátni vadiúj EQ modellpalettáját, amely komoly villanyautó offenzívát indít a piacokon. Persz nem csak a prémium márkák, de egyéb hagyományos gyártók is bejelentették már, hogy számtalan új villanyautóval, vagy egyéb elektromos hajtással ellátott hibriddel lépne piacra az elkövetkezendő években. Azonban ugyanezzel a problémával ők is szembesülhetnek, illetve az sem megoldott jelenleg, hogy mi lesz az elhasznált akkumulátorok tárolásával, újrahasznosításával.

Forrás: 
Tesla

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.12
A Wizz Air, Európa legzöldebb* és Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a mai napon....
2019.12.12
Attól, hogy ugyanaz marad a neve, még nem marad ugyanaz egy autó. A mai Opel Vivaro szinte semmiben....
2019.12.12
Számtalan dolgon átment, mégis egy firkantástól lehet felbecsülhetetlen értékű egy aukción feltűnt....
2019.12.12
Sergei Belozerov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.12
Míg a férfiak több mint 92%-a saját maga intézi az autó téli felkészítését, addig ez a nők esetében....
2019.12.12
A szakértők szerint a színek befolyásolni tudják hangulatunkat, reakcióinkat, és még azt is, hogy....
2019.12.12
Három riválisához hasonlóan a hétvégi malajziai fordulóban megnyerheti a túraautó-világkupa (WTCR)....
2019.12.12
Az ICDP régóta foglalkozik a kereskedések minden formájával, legyen szó hagyományos....
2019.12.12
A tavalyinál biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés, a balesetek és az áldozatok száma is....
2019.12.12
Teljes gőzzel megy az ADAC Opel e-Rally Cup versenysorozatra készülő Opel Corsa-e Rally átfogó....